Криптовалути: Значение, търговия, инвестиране

Криптовалути: Значение, търговия, инвестиране

Сподели:

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за криптовалутите и крипто борсата. Ще преминем през различни определения,примери, характеристики, предимства, възможности за инвестиране, история на биткойн, дефиниция за блокчейн и още. Статията има информативна цел. Не забравяйте, че търгуването с криптовалути крие рискове и не гарантира сигурна печалба. В случай, че темата е интересна за вас, можете да запишете курса Инвестиции в криптовалути на Finanace Academy

Какво е криптовалута? (cryptocurrency)

Криптовалутите са цифрови валути, които използват принципа на криптографията, за да позволят сигурни, незабавни транзакции между партньори. Интересът към тях се дължи на вярването, че са достойна алтернатива на традиционните парични политики на правителствата по света и централните банки.

Първата криптовалута е създадена през 2009г., като уникалното в този тип дигитална икономика е, че към настоящия момент пазарната апитализация на криптовалутите е по-голяма от тази на някои световни банки.

Основни характеристики на криптовалутите.

Основните характеристики и възможности на криптовалутите са това, което ги прави уникални на финансовия пазар:

 • Децентрализирана система, която не се контролира от банка и е алтернатива на общоприетите пари
 • Съществуват дигитално
 • Предоставят публично информация за всички проведени транзакции
 • Отворен код
 • Бързи транзакции

Докато банките често се свързват с тромави процеси, бавни транзакции и множество ненужни административни такси, крипто борсите могат да бъдат намерени бързо онлайн, като участието в тях е изключително лесно и общодостъпно. Тъй като системата е децентрализирана, всеки може да се включи в търговията с криптовалути.

История на криптовалутата и Биткойн

Първоначално концепцията за обмен на криптовалутата придобива популярност благодарение на Bitcoin (“биткойн”) – първата децентрализирана цифрова валута. Тя еразработена от електронна платежна система, наречена BitCoin, и компютърна мрежа “peer-to peer”, която е различна с това, че е без централен орган на управление или банка зад себе си.

Блокчейн системата на Bitcoin бързо придобива популярност в публичното пространство предвид това, че е публично разплащателно средство, което като книга записва и съхранява подробна информация за всяка една отделна транзакция, която някога се е осъществила в мрежата на криптовалутата. Освен това, позволява проверка на цифровите транзакции и автоматично актуализира данните за притежанието на потребителите.

След появата на Bitcoin (Биткойн) популярността на криптовалутите започва да расте, защото те са лесни за използване, с мигновени транзакции и с високо ниво на защита. Все повече хора започват да осъзнават, че с помощта на крипто търговия може лесно да се обменят криптовалути и да се променят финансови стратегии спрямо състоянието на пазара. Историята показва, че сред основните причини за нарастващата популярност на криптовалути като Биткойн са ниските такси за транзакции, липсата на географски ограничения и анонимността.


Крипто търговия: Как се търгува с криптовалута?

Много хора смятат, че търгуването с криптовалута е сложен процес, но истината е, че благодарение на дигиталното пространство, обменът на крипто е улеснен максимално спрямо условията на мрежата.

Но какво е търгуването на крипто? Всъщност, търговията с криптовалути може да се опише като процес на покупка и продажба на криптовалути за фиат пари (например $) или обмен на една криптовалута за друг тип криптовалута.

Този процес се нарича „крипто търговия“.

Главното преимущество при търгуването на цифрови валути е че те имат собствена пазарна стойност, действат като индидудален актив и не са обвързани с никоя централна банка. Крипто каналите предлагат дигитален начин за инвестиране в крипто “монети” – токени (“tokens”), без нужда да ги купувате физически.

Най-често търговията на криптовалута се извършва през платформа, която ви помага в създаването на крипто портфейл. Портфейлът ви има за цел да съхранява криптовалутите, за да бъдат те налични когато решите да ги продавате или купувате.

Самият процес на търговия с крипто може да се извърши при различни условия, които варират спрямо платформата, която използвате, броя посредници при извършване на транзакция, наличието или отсъствието на определени ограничения, такси или правила.

С нарастващия брой платформи за криптотърговия, процесът на обмен на пари става все по-лесен. Днес повечето платформи изискват само верификация на идентичността и въвеждане на данни от банковата ви карта. След като преминете през процеса по потвърждение на самоличността, са нужни само няколко клика, с които да въведете желаната сума за обмен.

Тъй като процесът на крипто обмен е изключително достъпен, все повече държави започват да повдигат темата за налагане на регулации. Затова при някои по-сложни и рискови транзакции е възможно да забележите, че платформите изискват да потвърдите, че сте наясно с поемането на инвестиционен риск или дори да запишете видео, в което потвърждавате, че търгувате с крипто.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Инвестиране в крипто 2021: Популярни криптовалути

Това в коя криптовалута ще инвестирате през 2021 година зависи от самите вас, финансовата ви грамотност и уменията ви да предприемате умерени рискове и да разбирате начина, по който функционира крипто екосистемата. Не бива да забравяте, че инвестирането в крипто е изключително рисково и е възможно да претърпите загуби! Затова преди да започнете да търгувате на борсата е изключително важно да придобиете знания относно инвестициите, инвестирането в криптовалута и основните принципи на финансите.

Ето кои са и едни от най-популярните криптовалути през 2021 година:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Ripple XRP
 • Dogecoin
 • Stellar
 • Polkadot

Тези криптовалути са увеличили стойността на токените си главоломно, което от стоя страна, води до привличане на много инвеститори през последните няколко години.


Какво е блокчейн? Определение и просто обяснение

Причината за популярността на криптовалутите е, че децентрализираните цифрови валути използват силата на криптографската сигурност, за да предотвратят максимално от измами и фалшифициране.

Както може би знаете, повечето финансови транзакции са трудни за проследяване, което е причината крипто да предложи алтернатива, като използва публична система за записи, известна като “блокчейн”.

Блокчейн се се използва за проверка на транзакциите по прозрачен начин. Системата е разработена дигитално като подобрен начин на плащане поради гарантирането на анонимността и намаляването на таксите за превод на пари.

Това, обаче, не означава, че когато търгувате с крипто, няма да плащате такси. Таксите се определят от посредниците – приложения, платформи, уебсайтове и други трети страни, с които сте ангажирани, когато искате да купите или продадете своите активи.

Популярни платформи за търговия с криптовалута (2021)

Онлайн са налични редица платформи за търговия с криптовалута, като едни от най-популярните сред тях са:

 • Binance
 • Coinbase
 • Kraken
 • Bitfinex
 • Bitstamp
 • Poloniex
 • GDAX

*Популярност, базирана на брой потребители, присъствие в публичното пространство и активни потребители.

Броят потребители, които търгуват с криптовалути в една платформа е от изключително значение за нейния успех. Професионалните търговци и опитни инвеститори обикновено използват комбинация от технически анализ и познания по инвестиране в акции, за да определят най-изгодните условия и дълготрайност на своите сделки. За целта е нужна добра подготовка и финансово образование.

Биткойн – най-известната криптовалута

Историята на Биткойн е изключително популярна и интересна.

През октомври 2008 г. в интернет е публикуван документ от името на потребител с псевдоним “Сатоши Накамото”. Документът е озаглавен „Биткойн: Електронна парична система от равноправни партньори“. През 2009 г. Биткойн е пуснат на пазара като децентрализирана валута, която има за цел да замени общоприетите пари, контролирани от банките.

Смята се, че през 2010 г. Накамото предава кода и домейните на Bitcoin на разработчиците и потребителите, за да може системата да продължи своето развитие “opne-source” – с “отворен” код. Сега системата се управлява от Bitcoin Foundation, която наблюдава развитието, свързано с криптовалутата.

Копаене на криптовалута: Майнинг

Копаенето на криптовалута (“crypto mining”) е процес на добавяне на записи за извършените транзакции към публичната блокчейн “книга”, в която се вписва историята на обращенията. Този масив от данни за извършни минали транзакции е блокчейн системата, която валидира, че между два потребителя се е осъществил обмен.

Накратко обяснено: Криптодобивът е необходим за потвърждаване на извършените транзакции към останалата част от мрежата. Това е механизмът, използван за въвеждане на биткойни в системата: на “майнърите” се изплащат такси за транзакции и новосъздадени монети. Копаенето служи както за целите на разпространението на нови монети по децентрализиран начин, така и за мотивиране на хората да осигурят сигурност на системата.

В блокчейн системата “майнърите” са потребителите, които създават нови блокове – т.е. “копаят”. Когато “копаете” крипто “помагате” на блокчейнът. Този процес ви дава сигруността и доказателството, че притежавате стойността в своя портфейл.

Инвестиране в крипто: Струва ли си?

Инвестирането в крипто може да ви се стори като сложен за разбиране процес, ако не сте запознати с основните термини и логика на обмена. Истината е, че съществуват платформи за търговия, които превръщат процеса в по-труден, отколкото всъщност е. Ето защо е важно да имате добра финансова грамотност на тема инвестиране и да знаете кога таксите са неизбежни и кога определен посредник се опитва да ви таксува за елементарни инвестиционни практики, които не изискват допълнителни ресурси.

Трябва да гледате на криптовалутите като на всяка друга възможност за инвестиция – те не правят чудеса и не могат да ви превърнат в милионер за един ден. Винаги имайте предвид, че криптовалутата е нов финансов феномен с риск. Стойността на новите токени често е нестабилна, затова преди да се регистрирате в сайт за търговия, трябва много добре да се информирате за възможностите за инвестиция, да оцените риска и да анализирате потенциала на актива. Съветът ни е да се информирате за възможностите за инвестиране в криптовалута, тъй като е мого възможно в бъдеще дигиталните валути да станат едни от основните разплащателни средства.

Ако искате да научите стъпка по стъпка как можете да се възползвате от бума на криптовалути, запишете нашия курс Инвестиции в криптовалути и ще получите практическо знание за най-актуалната тема на инвеситционния пазар!

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.