Какво е ETF и как можем да инвестираме в ETFs?

Какво е ETF и как можем да инвестираме в ETFs през 2024г.?

Сподели:

В тази статия ще обясним какво представляват ETF, какво е инвестирането в ETFs (борсово търгувани фондове), както и какви са основните концепции и ползи от тази финансова практика.

Инвестирането в ETFs е една от най-горещите теми в света на инвестициите в момента. Борсово търгуваните фондове печелят много пари на инвеститорите от цял свят. Ако не сте запознати с това какво означава ETF, може би си мислите, че това е просто поредният нов термин за търговия с акции – но грешите. Нека разгледаме какво е ETF…

Какво е ETF?

ETF е съкращение на думите “Exchange Traded Fund” – в превод на български език, “борсово търгуван фонд”. Това е вид фонд, който работи на принципа на индексирането в инвестирането – закупуване и задържане на акции в портфолиото.

Целта на акционерите, търгуващи с ETF, е да се възползват от възвръщаемостта на фондовия пазар като цяло, вместо да се опитват да анализират и предвиждат кога да купуват или продават всяка от акциите си поотделно. Мислете за ETF като на комбинация от различни инвестиции: акции, облигации, стоки и т.н. Закупувайки ETF, вие се сдобивате с инвестиционен микс.

ETF трейдинг: Какво е ETF инвестиране?

ETF трейдинг (ETF Trading) е начин за инвестиране, който работи почти на същия принцип като търговията с акции.

Когато инвестирате в ETF, вие купувате “селекция” от акции, вместо да влагате парите си в само един дял на една компания. Например, едно ETF може да се състои от 50 различни компании, които търгуват на Нюйоркската фондова борса и NASDAQ. Селектираните инвестиции в акции се събират в една „кошница“ и се купуват като една пакетна единица.

Инвестициите в ETF са изключително често срещани в наши дни и не бива да се пренебрегват, ако имате интерес да припечелвате от работния си капитал. Те не само могат да предложат висока възвръщаемост на инвестициите чрез сравнително нисък риск, но и много инвеститори ги намират за изключително привлекателна възможност, която им позволява да диверсифицират своите притежания в различни акции. Едно от другите основни преимущества е, че носят сравнително постоянна възвръщаемост за разлика от индивидуалните дялове. Разбира се, риск винаги има, но този метод е предпочитан от инвеститорите заради по-ниски прилежащи разходи.

Предимства ETF инвестирането

Има редица предимства при ETF инвестирането, включително диверсификация и икономии на разходи. ETFs позволяват на всеки тип инвеститор, независимо от личните му познания или опит, да търгува и диверсифицира. Проблемът е, че повечето начинаещи инвеститори не знаят за този тип покупка на ценни книжа и са скептично настроени, защото им се струва твърде сложно.

За да не пропускате инвестиционни възможности, ето какво трябва да знаете за ползите от инвестирането в ETF:

  • По-нисък риск

Подобно на всички инвестиции, ETF са рискови, но те предоставят повече възможности за растеж с течение на времето и по-нисък риск в сравнение с традиционното търгуване с акции.

  • Инвестиционен микс

Инвестицията в ETF всъщност е инвестиция в над 1000 различни акции наведнъж, така, че няма да можете да загубите всичките си пари наведнъж, ако една компания се представя зле.

  • По-ниски разходи

Инвестирането в ETFс е с по-ниски съпътстващи разходи по транзакции, отколкото при покупка на всяка акция поотделно.

  • По-лесна и бърза покупка и продажба

ETF имат корелираща цена на пазара и това ги прави по-лесни за покупка и продажба. Няма нужда да анализирате и следите всичките си акции по отделно, 24/7. Друго удобство е, че не се налага да избирате какви акции да купувате или продавате, както и в в кое време на деня или нощта да го направите – с ETF можете да правите всичко наведнъж. Така всичките ви пари винаги работят за вас, на едно място, без да се налага да мислите за 100 портфейла и приложения.

Освен че предлагат повече възможности за растеж в дългосрочен план, ETFs също така ви предлагат уникалната възможност да определите времето на вашите инвестиции. Други основни предимства на ETF са спестяването на време и удобство.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Видове ETFs – Борсово търгувани фондове

Има много различни видове ETF, които можете да закупите въз основа на вида на риска и инвестиционната възвръщаемост. Помислете кои са най привлекателни за вас, както и за вашите инвестиционни цели.

Ето бърза разбивка на някои от най-популярните и често използвани ETFs спрямо желания клас активи:

ETF Stocks (Акции)

ETF Stocks (Акции) разнообразяват портфолиото ви с акции в различни компании. С тях не разчитате само на резултатите и възвръщаемостта на една компания. С ETF купувате група активи, като например, голяма селекция от международни акции.

Пример: Едни от най-известните ETF Stocks са SPDR S&P 500 ETF Trust, предназначен да проследява индекса на фондовия пазар S&P 500 – представянето на 500 от най-големите компании в САЩ.

ETF Bonds (Облигации)

ETF Bonds (ETF Облигации) са известни като инвестиции с фиксиран доход, които осигуряват редовен доход на инвеститорите. Те са по-гъвкави – можете да купувате облигации от компании или правителства. Възвръщаемостта на отделните облигации е по-нестабилна, но рискът намалява, когато диверсифицирате портфолиото си с множество облигации в рамките на един облигационен ETF. В сравнение с акциите, ETF облигациите са с по-нисък риск и по-ниска доходност.

Пример: Най-известният ETF Bond е iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG), в който влизат над 10 000 отделни облигации.

ETF Industry (Индустрия)

ETF Industry ви позволява да добавите към портфолиото си инвестиционен микс от конкретна бизнес ниша (индустрия). Стойността се определя от успеха на компаниите в избраната област.

Пример: Най-известният ETF Industry е Vanguard Information Technology ETF (VGT), който обединява инвестиции в компании в сектора на Информационните технологии.

ETF Commodities (Суровини)

Инвеститорите могат също да инвестират в благородни метали, природен газ, кафе, какао, захар или дори сол чрез фондове, известни като ETF за суровини. За разлика от миннодобивните компании, в които дейността на дадена компания зависи от един ресурс, ETFs Commodities позволяват на инвеститорите и да диверсифицират портфейлите си върху цял клас стоки (например благородни метали – злато, сребро, бронз) с една покупка.

Пример: Един от най-популярните ETF Commodities е iShares GSCI Commodity Dynamic Roll Strategy ETF, който обединява благородни метали, енергия, индустриални метали и още.

ETF Inverse (Наобратно/Обратен)

ETF Inverse е принцип, при който представянето се изчислява наобратно на индекса, който сте селектирали да следите.

Обратните ETFs работят почти толкова ефективно, колкото принципа на късите продажби на акции (short), но с преимуществото, че потенциалната загуба се ограничава до покупната цена. Обикновено, ETF Inverse се търгуват в рамките на няколко часа.

Пример: The ProShares Short S&P 500 е един от популярните ETF Inverse. При него правилата са “наобратно” – т.е. ако S&P 500 се повиши с 1%, обратният ETF (The ProShares Short S&P 500) е проектиран да спадне с 1%.

ETF Currency (Валута)

ETF Currency (валута) е борсово търгуван фонд, фокусиран върху валутни двойки, които често се използват като начин за контрол на потенциалната нестабилност и инфлацията.

Пример: Invesco CurrencyShares Euro Trust е ETF, което търгува спрямо цената на еврото.

Прочети още: Как да започна с инвестирането: Първи стъпки за начинаещи и всичко, което трябва да знаеш

Каква е разликата между инвестиране в ETF и в обикновени акции?

Макар че звучат сходно и работят на близък принцип, инвестирането в ETF не е същото като инвестирането в акции. Основната разлика е, че при инвестирането в ETF вие разнообразявате своето портфолио с множество активи, с което намалявате и нивото на инвестиционен риск. Друго предимство на ETF е улеснението! Представете си, че искате инвестирате в 500-те най-добре развити компании – в подобен случай, за вас ще бъде много по-изгодно да инвестирате в ETF “Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating”, отколкото да закупувате всяка акция на 500-те компании в листа, по отделно. Разбира се, така ще си спестите много такси и време.

Инвестиране в ETFs: Как да купя ETF?

Основният начин за инвестиране в ETF е чрез закупуване на дялове чрез инвестиционен съветник/брокер или пък от емитента на ETF. Предимството тук е, че вместо да купувате всяка акция поотделно, можете да инвестирате директно в ETF, което значително намалява разходите по транзакциите и максимизира общата възвръщаемост на вашия инвестиционен актив.

За инвеститорите в акции, които плащат дивиденти, инвестирането в ETF има смисъл, защото купувате всичко наведнъж, вместо поотделно. Например, ако трябва да инвестирате $5000 в ETF, изплащащ дивиденти, вие ще можете да се сдобиете бързо и лесно с акции от близо 500 различни компании.

Търговия и брокери: Инвестиране с ETF платформи

Когато решите да инвестирате, трябва да намерите подходящия брокер. Някои популярни платформи за ETF трейдинг като Lyxor, Xtrackers и Proshares предлагат ефективен начин за търговия с акции и други ценни книжа.

Хората използват платформи за инвестиране на ETF, защото те следват тенденциите на пазара и дават поглед само върху определен вид активи. Това улеснява инвеститорите, защото динамичният пазар и постоянните промени в тенденциите могат да бъдат твърде изтощителни за финансовите анализатори.

ETF платформите предлагат и по-гъвкав подход, защото вместо да трейдвате само по веднъж на ден, можете да търгувате десетки пъти на седмица, без високи комисиони и допълнителни такси за транзакции. Инвестирането в ETF чрез онлайн брокерска фирма е по-евтино от закупуването на взаимни фондове директно от фондова компания и прилежащите там такси за транзакция.

ETF Инвестиране – Обобщение

ETF не са толкова трудни за разбиране и трябва да бъдат част от финансовата култура на всеки съвременен предприемач и инвеститор. Техните основно инвестиционни предимства са няколко:

  1. Първо, ETF предлагат по-евтини условия за инвестиране и предлагат повече възможности за инвестиране.
  2. Второ, ликвидността на пазара е много висока поради високата честота на сделките.
  3. Трето, възможно е да извършвате търговия по всяко време, независимо от часовете за търговия на ваша страна.
  4. Имате сравнително стабилна и постоянна възвръщаемост.

ETF инвестирането дава множество нови инвестиционни възможности. При него възможната печалба или загуба се определя от разликата в цената между покупката и последващата продажба, както и получените дивиденти през периода на задържане на актива, в случай, че е на лице подобно изплащане. Едно от най-популярните приложения на ETF е инвестирането в определени сектори. Например, може да проектирате стратегия и подход, с които да инвестирате само в компании, които са част от технологичната индустрия или енергийния сектор. С правилните платформи дори можете да опростите максимално процеса като го автоматизирате, за да спестите максимално много време.