Изкупуване на злато на най-добра цена: Гид за покупка и продажба

Наръчник за покупко-продажба на злато на най-добра цена през 2024г.

Сподели:

В този блог пост ще посочим всичко, което трябва да знаете за изкупуването на златото, цени за покупка и продажба на злато, изгодни условия, откъде, как, защо, ползи и сравнения в цените. Направете информирано решение за своите лични финанси и постигайте финансова независимост с помощта на безплатните ресурси на Finance Academy.

Изкупуване на злато – как и защо?

Златото е една от най-познатите на хората инвестиции. Почти всяко семейство държи част от ценностите си под формата на злато. Истината е, че най-големият инвестиционен потенциал не е в златото под формата на украшения и бижута, а в инвестиционното злато (кюлчета, монети). И все пак, ако сте решили да закупите злато, трябва да знаете как и откъде да го направите, за да получите най-добра цена. Следвайте съветите в нашия наръчник.

Инвестиционно злато или просто златно бижу: Какво трябва да знаем преди да купим злато?

Това, което трябва да знаете, преди да закупите злато, са основните термини и мерни единици, свързани с изкупуването.

 • Карат – Kаратът определя колко чисто е златото.
 • Проба – Пробата помага да се определя съотношението в благородните метали. Основата на метричната система на пробите е броят милиграми на златото в 1 грам от тестваната сплав – обозначава се процентът на чист метал в сплавта чрез добавяне на запетая след втория знак след десетичната запетая.
 • Тройунция – Най-често, златото се търгува като се търгува, като се измерва в тройунции. Всяка тройунция се означава с “ozt”. 1 ozt = 31,1034768 gr.

Прочетете: Инвестиционно злато: Как и откъде да купим злато?

Колко карата е златото?

Ако изпитвате трудност в изчислението на каратите спрямо пробата, сме ви подготвили една удобна таблица:

КаратПробаСъотношение
24 каратаПроба 999.999.99% злато и 0,01% примеси
22 каратаПроба 91691.60% злато и 08.40% примеси
20 каратаПроба 83383.30% злато и 16.70% примеси
18 каратаПроба 75075.00% злато и 25.00% примеси
16 каратаПроба 62562.50% злато и 37.50% примеси
14 каратаПроба 585 58.50% злато и 41.50% примеси
12 каратаПроба 49950% злато и 50% примеси

Изкупуване на злато на изгодна цена: Как и откъде да купим злато?

Златото може да се изкупува по много и различни начини. Основните 2 начина, по които можете да купите злато е като го притежавате физически или чрез инвестирате в актива на борсата.

 • Физическо злато – покупка на златни бижута и изделия
 • Физическо злато – покупка на инвестиционно злато
 • Злато “на хартия” – Златни акции, ETF, фючърс от финансовата борса в Лондон и Чикаго, договори за разлика в цената, взаимни фондове и още…

Изкупуване на физическо злато

Изкупуването на физическо злато се случва по следните начини:

 • Изкупуване на ювелирни изделия от злато

Това е най-лесният и достъпен вариант. Можете да закупите златни бижута от всеки удостоверен производител и търговец на украшения, който разполага с нужната документация. Към покупката на злато ще получите и сертификат с информация за изделието. Имайте предвид, че по закон, производителят е задължен да ви предостави сертификат за закупеното злато, но търговеца – не.

 • Изкупуване на инвестиционно злато

Изкупуването на инвестиционно злато касае най-често монети и кюлчета, които са с цел постигане на дългосрочна инвестиционна възвръщаемост. Това е актив, който не се облага с данък. Може да се купи от държавна банка, от частна банка, монетен двор, обменно бюро или друг легален търговец на такъв тип изработки.

Още за изкупуването на злато и златни инвестиции прочетете в Наръчник за инвестиции в злато.

Как да намерите най-добрата сделка с максимална полза за вас?

Най-добрият начин да купите злато е като се подготвите предварително с ясен план, цели и реалистични очаквания относно своята покупка. Изкупуването на физическо злато не носи висока възвръщаемост в кратки срокове, затова и най-често инвеститорите влагат парите си в покупка и търговия на “златни” акции.

Също така, имайте предвид, че ювелирните изделия и бижута от злато рядко носят краткосрочна възвръщаемост, а в дългосрочен план, възвръщаемостта е по-скоро ниска.

Когато сключвате сделка с търговец, винаги мислете доколко ефективна е сделката, каква печалба очаквате и за какъв период от време ще получите желаната възвръщаемост. Ако възвръщаемостта е ниска, а отнема твърде много ресурс, то вероятно сделката ви не е изгодна.

При търсенето на най-добрата сделка е добре да съпоставите и търсенето с предлагането. Ако сте избрали да купите инвестиционно злато, помислете каква е стойността на притежанието ви, колко рядко е то и има ли заинтересовани търговци, които биха искали да го закупят от вас на по-висока цена. Колкото повече злато купувате/продавате – толкова по-добри условия е възможно да договорите.

Независимо от коя страна на сделката сте – купувач или продавач, търсенето и предлагането са решаващи! Всяка цена може да бъде “изгодна” спрямо конкретния момент!

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Продажба на злато на изгодна цена: Къде е най-добре да продадем злато?

Има някои важни неща, които трябва да знаете за златото – ако нямате добър инвестиционен план е възможно да бъдете на загуба и да продадете златото за по-ниска цена, отколкото сте го купили. Затова е добре да се погрижите за финансовата си грамотност и да анализирате пазара, за да улучите точния момент, в който си струва да продадете златото. Във всички случаи, физическият актив е дългосрочна инвестиция, затова имайте предвид това!

Ето някои от местата, на които можете да продадете своето злато:

 • Банка
 • Бижутерия
 • Златарско ателие
 • Заложна къща
 • Обменно бюро

Мнозина хора се изкушават да продадат златото в заложна къща, но това невинаги е добра идея. В България е добре да имате предвид, че не всяка банка изкупува злато – някои от тях само продават, особено инвестиционно злато.

Как се определят цените на златото?

Цените на златото се определят от редица фактори, сред които:

 • Търсене и предлагане!
 • Оценка на благородния метал на финансовата борса
 • Държавни регулации, ДДС
 • Икономическа ситуация
 • Политическа ситуация
 • Представяне на компаниите за добив на злато
 • Чистота на благородния метал
 • Нужда от допълнителна обработка на златото
 • Доколко е запазен вида на златото
 • Надценка от рафинерията
 • Надценка, която е “застраховка” за търговеца в случай, че по време на сключването на сделката, златото поевтинее на борсата
 • Такси за логистика
 • Какъв обем злато купувате/продавате
 • Вашата индивидуална договорка и условия

Както сами виждате, изкупната цена на златото е много специфична и постоянно се променя, затова е и трудно да се отговори еднозначно на въпроси като – “Колко струва 1 грам злато?” или “За колко пари мога да продам златото си?”.

Изкупуване на злато цена 2021: Цени за покупка и продажба на злато

Цените на златото са пряко свързани с борсата и оценката на благородния метал към конкретния момент.

Инвестиционното злато (24 карата, проба 999) се изкупува под формата на кюлчета и монети. Цената на кюлчетата (чисто злато) се променя постоянно спрямо курса на финансовата борса. Тенденциите сочат, че монетите струват средно около 25% повече от кюлчетата поради изкованите символи върху повърхността на монетите, обозначаващи монетния двор или друга символика. Тези символи имат колекционерска стойност, но не са толкова популярни в търговията у нас.

Цените в банките за изкупуване на инвестиционно злато са сравнително близки, но не всяка банка в България продава и изкупува! Освен това, друго важно нещо, което трябва да знаете е, че много често банките, обменните бюра, заложните къщи или друг тип търговци на благородни метали, изкупуват златото с цена по договаряне, като подхождат индивидуално към всеки клиент. При нужда от консултация относно възможностите за изкупуване е възможно да ви бъдат начислени такси.

Открийте в статията ни за Инвестиционно злато обявените цени за изкупуване на злато в България, актуални към септември 2021 г. спрямо цена на борсата за 1 тройунция инвестиционно злато – $1791.64.

За съжаление, повечето банки и търговци не обявяват публично изкупната цена за злато, с която работят поради нейната непостоянна стойност.

Неща, които трябва да знаете за изкупуването на злато:

 • Цената на чистото злато постоянно се променя и зависи от борсата
 • Ако искате да продадете бижута, това няма да стане на борсовата цена, а на по-ниска от нея (между 5-10% по-ниска цена)

Колко струва: Каква е цената на златото сега?

За да се определи актуалната към момента цена на златото трябва да се вземат предвид следните фактори:

 1. Колко струва 1 грам чисто злато в долари в този момент? = X
 2. Колко карата злато искате да продадете/купите?

Цената на 1 грам злато = Цена на 1 грам чисто злато * карат = X * Y
X = Колко струва 1 грам чисто злато? = Цена на 1 тройунция инвестиционно злато / 31.1035
Y = Колко струва определен карат злато? = Цена на 1 грам чисто злато * Проба/Каратите

Пример: Каква е цената на 100 грама злато от 18 карата сега?

От финансовата борса разбираме, че цената на една тройунция инвестиционно злато през септември 2021 г. е $1791.64. Тъй като 1 тройунция се равнява на 31.1035 грама, делим, за да получим цената за 1 грам 24-каратово злато – $1791.64 / 31.1035 = $57.6. За да определим, обаче, каква ще е цената на 18-каратовото злато, ще умножим по 0.750 (тъй като 18 карата = Проба 750 или казано по друг начин, делим 18 карата/24 карата). Така получаваме, че 1 грам 18-каратово злато е $43.2.

*Имайте предвид, че дори да следвате формулата, това не означава, че ще можете да купите или продадете злато на тази цена – това не е цената, която ще ви предложат в бижутерия, банка, заложна къща или обменно бюро. Всеки търговец добавя надценка.

Къде са най-изгодните цени на златото?

Цената за покупка и продажба на злато е изгодна тогава, когато процесът на изкупуване е лесен и данъците, които се облагат върху метала, не са високи. В световен мащаб най-изгодните цени на златото са в Хонконг, Гана, САЩ, ОАЕ, Швейцария, Австрия, Австралия и Сингапур. Там предлагането е много високо и съответно ще откриете голям избор от възможности, с което е възможно и да договорите най-добра цена за изкупуване.

Данък върху цената на златото в България

Инвестиционното злато под формата на чуждестранни инвестиционни монети и златни инвестиционни кюлчета са освободени от данък съгласно Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС на Република България.

Изкупуване на злато: Предимства

Инвестирането в активи винаги е рисково, тъй като човек винаги трябва да анализира конкретната икономическа ситуация, за да взима правилни решения. Счита се, че изкупуването на злато е един от начините, по които можете да съхраните вашите средства и да постигнете известна възвръщаемост. Според мнозина специалисти предимствата при изкупуване на злато са следните:

 • Актив, който е оцелял векове наред и е запазил своята стойност
 • Добър актив, който е устойчив на криза и инфлация
 • Физическо присъствие на една ръка разстояние, което се счита за допълнителна сигурност при възможни икономически сътресения и обезценяване на стойността на парите
 • Мнозина финансови анализатори го наричат “безопасно убежище” (safe heaven) – т.е. актив, който се очаква да повишава своята стойност при пазарни турбуленции
 • Още един начин да диверсифицирате инвестиционното си портфолио
 • Златните инвестиции изплащат дивиденти
 • Когато цената на златото се покачва, обикновено, акциите на златодобивните компании повишават стойността си неколкократно и дори повече от самото злато

Изкупуване на инвестиционно злато

Инвестиционното злато е специален тип злато, който не се облага с данъци в България спрямо Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС на Република България. Най-често това са златни кюлчета и златни монети.

По закон, за инвестиционно злато се счита всяко изделие, което има честота равна или по-висока от 995 хилядни за кюлчета и плочки и 900 хилядни за монети. На практика инвестиционното злато се изкупува най-често в 24 карата т.е. 999.9 – т.е. 99,99% чисто злато, 0,01% примеси.

Изкупуването на инвестиционно злато обикновено се случва от банка, монетен двор или друг официален посредник на рафинерия.

Тенденции в изкупуването и търговията със злато

Тенденциите в изкупуването и търговията със злато са пряко свързани с икономиката и политиката в глобален мащаб. Така, например, чистото злато от 24 карата и това от 22 и 18 карата се търгува най-често в богатите страни – ОАЕ, Далечен Изток. В Южна Европа е по-разпространена търговията на 18 карата и по-ниски карати. Във Великобритания и САЩ се изкупува най-често до 18 и 22 карата. В държавите от бившия СССР тенденцията е да се изкупува злато до 14 карата, като в България изкупуването и търговията със злато не е особено разпространена.

Според данни от Statista към юни 2021 г. топ 10 на държавите с най-голям златен резерв са:

 1. САЩ
 2. Германия
 3. Италия
 4. Франция
 5. Русия
 6. Китай
 7. Швейцария
 8. Япония
 9. Турция
 10. Индия

Световният съвет по златото изчислява, че цялото злато, добивано някога, възлиза на 190,040 метрични тона през 2019 г.(1 метричен тон = 1000 килограма).

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.