“Запомнете, че в инвестиционната практика времето е най-ценният ресурс и ще сте по-успешни от повечето инвеститори.” – интервю с Георги Вулджев, икономист и финансов анализатор

Сподели:

Какъв е Вашият професионален опит до момента?

Работя като икономически анализатор в EmergingMarketWatch, фирма за икономически анализи, които банки, инвестиционни фондове и финансови институции от цял свят използват за взимането на инвестиционни решения. Освен това съм икономист в Експертен клуб за икономика и политика, неправителствена организация, която се занимава с анализ на икономическата ситуация в България и анализ на качеството на стопанската политика в страната. Публикували сме редица предложения за реформи в сферата на данъчното облагане, пенсионното осигуряване и здравеопазването. В миналото съм работил и като икономист в Институт за пазарна икономика.

Какво ще научат курсистите в обучението “Инвестиции в акции?”

На първо място курсистите ще научат какви са ключовите характеристики на акциите като инвестиционен актив, най-вече какви са източниците на тяхната инвестиционна стойност и какви са рисковете свързани с тях. След това ще се научат и как да правят оценка на инвестиционната стойност на акциите на различни компании. В тази посока курсът е пълен с конкретна практична информация, свързана с това как да се ориентираме във финансовите отчети на компаниите, как да ги анализираме и как да оценяме тяхната стойност. Обучението съдържа и подробна информация за основните подходи в инвестирането в акции – т.нар. „инвестиране в стойност“ и „инвестиране в растеж“ („value”/”growth” investing) – какво ги характеризира, какво можем да научим от най-известните представители на тези „школи“ в инвестирането (като Уорън Бъфет или Филип Фишър) и т.н.

Какво ще научат курсистите в обучението “Изграждане и изпълнение на инвестиционна стратегия”?

Този курс е фокусиран върху „голямата картина“ на инвестиционната практика, тоест изграждането на цялостен диверсифициран инвестиционен портфейл от различни видове активи, не само акции. В това отношение курсът ще запознае курсистите и с други основни видове инвестиционни активи като облигации (държавни и корпоративни), имоти и скъпоценни метали, но основният фокус не е толкова върху конкретните им специфики (за това имаме други специализирани курсове), а върху това как да намерим оптималния за нас баланс между тези активи в рамките на един инвестиционен портфейл. Курсистите ще изучат в дълбочина какво е значението на термина „диверсификация“ и какво е вероятното оптимално ниво на диверсификация според индивидуалните обстоятелства на всеки инвеститор. Ще се научат и как да изготвят спестовно-инвестиционен план, чрез който да поддържат своя портфейл (за тази цел курсът предоставя и готови шаблони в Excel, които курсиситите могат да ползват свободно).

Според Вас какво може да очакваме на капиталовите пазари през 2023 година?

Началото на годината ще е тежко, но според мен капиталовите пазари в САЩ конкретно ще завършат 2023 на по-високо ниво в сравнение с края на 2022. Тоест, през тази година, особено във втората ѝ половина е много вероятно да станем свидетели на ранните етапи на съществено възстановяване на пазарите. Това мое очакване се базира на агресивното вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв в САЩ, което ако продължи в същия дух, според мен, до средата на 2023 ще успее да укроти инфлацията. Това най-вероятно ще предизвика и рецесия, но не бива да се плашим от нея – нейният ефект ще е оздравяващ. А ранните и най-бурни етапи на най-големите бичи пазари в историята започват когато икономиката все още е в рецесия – така се случи през 2009, например. Когато инфлацията се успокои ФЕД ще отстъпи от агресивната си политика и най-вероятно ще започне отново бързо да сваля лихвите с цел да стимулира отново растежа на американската икономика. Това ще даде тласък на пазарите.

По-голямата част от останалия свят най-вероятно ще последва американските капиталови пазари с леко закъснение. Ситуацията в Европа може да се окаже по-проблемна, защото енергийната несигурност най-вероятно ще остане висока и през тази година. Тепърва трябва да се сключват дългосрочни договори с алтернативни на Русия доставчици на природен газ за Европа. Ако към средата на 2023 има обнадеждаващ прогрес в тази посока и несигурността относно зимата на 2023/2024 г. е намаляла, то европейските капиталови пазари също най-вероятно ще започнат да се възстановяват.

Защо акциите представляват голяма част от портфолиото на всеки инвеститор?

В икономиката различните бизнеси са генераторите на материална стойност. Логично е тогава, ако искаме да печелим от процеса на икономически растеж, да инвестираме в предприятията, които го генерират. Най-прекият начин, по който можем да постигнем това е, чрез инвестиция в капитала на тези предприятия. Така ние ставаме съсобственици на бизнеса и придобиваме права към печалбата му. Това е и най-прекият начин да придобием права над материалната стойност, която се генерира в процеса на икономически растеж. Именно затова акциите винаги са били и най-вероятно винаги ще бъдат един от най-важните инвестиционни активи.

Трудно ли е да инвестираме в акции успешно?

От една страна успешното инвестиране в акции е по-лесно, отколкото повечето хора смятат, от друга е по-трудно. По мое впечатление повечето хора надценяват техническата трудност на инвестирането и подценяват психологическата. Успешното инвестиране преди всичко останало изисква дисциплина, търпение, увереност (да не се бърка със самонадеяност) и железни нерви. Това е нещо, което може да се изгради единствено с години опит и при някои идва по-бързо, при други по-бавно.

По отношение на техническата и чисто аналитична страна на процеса на инвестиране в акции смятам, че всеки може да стане достатъчно вещ в нея сравнително бързо. Нашият курс цели да помогне на курсистите да постигнат точно това. С него могат да изградят необходимата аналитична основа, за да бъдат успешни инвеститори в акции.

Смятате ли, че инвестирането ще помогне на българите да подобрят стандарта си на живот?

Инвестирането може да подобри стандарта на живот на всекиго. Всъщност, за да подобрим стандарта си на живот чрез инвестиране дори не се изисква да сме особено добри инвеститори. Стига да можем да постигнем каквато и да е възвръщаемост, това е очевидно по-добре отколкото спестяванията ни да седят на депозит в банка където не ни носят никаква печалба. Отвъд това, постиганатето на дългосрочна доходност над нивото на инфлацията също не е особено трудна задача.

С прилагането на сравнително прости и лесни за разбиране принципи и стратегии всеки може да постигне дългосрочна годишна доходност между 5% и 10%. Която, в комбинация с финансова дисциплина, редовни спестявания и търпение, в рамките на трудовия ни живот може да доведе до натрупването на сериозно богатство.

Какъв съвет можете да дадете на хората, които тепърва навлизат в света на инвестициите?

На първо място, научете се да бъдете финансово дисциплинирани и търпеливи. Инвестирането е дългосрочно начинание, нещо, с което трябва да се занимавате редовно цял живот, ако искате да сте успешни. Мислете за него като за маратон, а не спринт. Запомнете, че в инвестиционната практика времето е най-ценният ресурс и ще сте по-успешни от повечето инвеститори.

Защо курсистите да запишат цялостната програма “Инвестиции и допълнителни
доходи”?

Защото в тази програма могат да научат всичко, което им е нужно, за да започнат данинвестират успешно.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи”

Цялостната програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy ще ви научи на всички тънкости при управлението на личните ви средства, дългосрочното създаване на богатство чрез инвестиране, начини за набавяне на допълнителни доходи и постигането на финансовите ви цели.

Програмата е изцяло онлайн, практически насочена и обученията се водят от лектори-практици. Всички лекции са достъпни в удобно за куристите време и могат да се гледат от всяка точка на света.

Обученията във Finance Academy са акредитирани от НАПОО към Министерство на Образованието.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *