Какво е виртуална карта и как да я ползваме?

Какво е виртуална карта и как да я ползваме през 2024г.?

Сподели:

В този блог пост ще разгледаме виртуалната карта – какво представлява тя, струва ли си да я използваме, какви са ползите и от нея, сигурна ли е. Научете всичко, свързано с този разплащателен метод.

Вероятно ви се е случвало поне веднъж да забравите портфейла или личната си карта… И да осъзнаете за грешката си едва когато сметката дойде. Това чувство е наистина ужасно. За щастие, съществуват виртуални карти, които обединяват всичко, от което се нуждаете. По този начин, с помощта на телефона си, може да патите всичко с няколко клика!

Какво е виртуалната карта?

Виртуалната карта е дигитален начин за съхраняване на вашите финансови средства, който позволява по-лесно и бързо разплащане онлайн и офлайн. Виртуалната карта НЕ изисква да носите със себе си физически носител на кредитна или дебитна карта. Освен това, виртуалната карта може да се добави към дигиталния портфейл на вашия телефон, за да бъде винаги до вас. Плащанията се случват с помощта на телефона ви, който влиза в ролята на разплащателно средство.

Плащане с виртуална карта: Как работи?

С виртуална карта получавате уникален номер, представляващ номера на вашата карта – точно както IBAN номерът на обикновената дебитна или кредитна карта от банка. Освен това, разполагате със специален пин код, който защитава картата ви. Самото плащане с виртуална карта се случва чрез допиране на телефона ви до ПОС терминала. По-новите модели телефони дават възможност да “отключвате” и да плащате с картата с лицево разпознаване, вместо да въвеждате своя пин код. След като плащането е успешно завършено, получавате известие на телефона си за успешно оторизиране на таксата. Ако е нужно да потвърдите плащането, всичко, което трябва да направите, е да покажете това известие на касиера си.

Предимства на виртуалната карта

Виртуалните карти са сравнително нови, но предлагат редица предимства, сред които:

 • Съхраняват всичко на едно място – в телефона ви, без нужда от визитници и стотици карти
 • Можете да плащате онлайн с нея по-дискретно с опциите за по-анонимно и сигурно плащане, което променя IBAN-a ви при всяка поръчка
 • Много бързо плащане, отнема секунди
 • Няма нужда да въвеждате ПИН код всеки път
 • Можете да влизате в приложението с лицево разпознаване
 • Получавате известия при всяка транзакция
 • Следите постоянно баланса си
 • Не е нужно да се сдобивате с физически носител на картата, за да работи
 • Можете да следите за личните си финанси и по-лесно да анализирате бюджета си
 • По-ЕКО съобразна
 • По-ниски такси
 • Refer-a-Friend и Афилиейт програми, точкови системи и кешбек опции за стимулиране на използването

Това са само част от предимствата – в следващия абзац ще съпоставим виртуалната карта с дебитната карта.

Виртуална карта или дебитна карта?

От вас зависи кой от двата разплащателни метода ви е по-удобен. Плюсът на виртуалната карта е, че тя може да притежава същия IBAN като дебитната ви или кредитната ви карта, но с една съществена разлика – с вас е дори виртуално и няма нужда да се чудите къде да я приберете. Друг плюс е, че издаването й в много случаи е безплатно, за разлика от дебитната карта, при която е възможно да се налага да заплащате за административни такси.

Ако притежавате дебитна или кредитна карта, можете да се консултирате със своята банка и да научите за алтернативните начини за дигитално-базирано разплащане.

Кешбек програми на виртуалните карти

Кешбек програмите на виртуалните карти са едни от последните тенденции във финансовите среди.

Кешбек програмата представлява програма за възвръщане на пари, която има за цел да стимулира използването на картата и да накара повече хора да преминат към този тип плащания. Ако все още не сте се регистрирали за такава програма, можете да го направите лесно, като информацията е посочена в уебсайта на избраната от вас финансова компания.

Присъединяването към кешбек програма става чрез регистриране с информацията за вашата карта. След това, ще ви бъде посочен лист от магазини и търговци с програми. Всеки път, когато пазарувате онлайн от тях, вие ще получавате процент от парите обратно в сметката си. Налични са стотици такива програми – просто потърсете най-подходящата за вас.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Видове виртуални карти

Във финансовия свят можете да откриете много видове виртуални карти, разработени от различни компании. Ето някои от най-известните:

 • Venmo
 • Revolut
 • Stripe
 • Curve

Когато избирате своята виртуална карта, правете информирано решение и получете информация за произхода и собствеността на компанията, както и историята на нейната собственост.

Сигурна ли е виртуалната карта?

Виртуалните карти на доверени финансови институции са сред едни от най-сигурните съвременни методи за съхранение на пари. Те се базират на съвременни технологии за защита на личната информация. Освен това, предлагат множество методи за верификация на идентичността, за да бъде проверено и потвърдено всяко едно плащане. Друг плюс за сигурността е, че получавате винаги нотификации относно извършени плащания и имате възможност да проверите наличните суми и история на поръчките във всеки един момент! Разбира се, от практична гледна точка, сигурността е гарантирана и от това, че този тип карта е много често в ръцете ви, особено, ако сте от запалените смартфон потребители.

Виртуалните карти стават все по-популярни в наши дни, тъй като са ефективен метод за защита срещу измами с кредитни карти и кражба на самоличност. Виртуална карта може да бъде достъпна на вашия телефон или компютър, което улеснява извършването на покупки в движение. По този начин няма нужда да носите навсякъде всичките си кредитни карти! По -опростените плащания са ключови днес, затова се очаква скоро това да бъде разплащателния метод на бъдещето.