Валентин Михов за влиянието на блокчейн технологията върху световната финансова система

Валентин Михов за блокчейн влиянието върху финансовата система

Съдържание на статията

Сподели:

Валентин Михов e експерт и консултант в сферата на децентрализираните финанси. Той е един от първите български инвеститори, които разпознават потенциала на криптовалутите. Опитът му в сферата на бизнеса, блокчейн и машинното обучение му помагат да разработи редица проекти за анализ и структуриране на голям обем данни. Съосновател на Maycamp, портал за обучение на студенти по компютърни науки. Бивш главен технологичен директор на Santiment – иновативна платформа за събиране и разпространение на данни за крипто пазара и тенденциите в него. Валентин е лектор в курса по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Какво ще научат курсистите на Finance Academy от курса Ви “Инвестиции в криптовалути”, който е част от цялостната програма “Инвестиции и лични финанси”?

Курсистите ще се запознаят с това как работят блокчейн технологиите както на интуитивно ниво, така и на най-общо техническо ниво. След като получат представа за функционирането им, ще разгледаме мястото на блокчейн в текущата финансова система и възможностите, които предоставя.

Освен това, ще разберем какво са “умните” договори (smart contracts) и как подпомагат предоставянето на финансови услуги. Тук ще фокусираме вниманието върху разликата между понзи схемите (Схема на Понци) и истинските протоколи.

Ще отделим специално време и на практически занятия за работа с централизирани и децентрализирани борси и финансови услуги. В края на курса ще се научим да анализираме блокчейн проекти и да правим независима оценка на инвестиционните възможности.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Защо е важно е важно да бъдем запознати с криптовалутите и начина, по който функционира блокчейн технологията?

Криптовалутите имат потенциалн да са “интернета” на финансовата система. Също както интернет промени начина на разпространение на информация, така и блокчейн технологиите имат потенциала да станат гръбнака на световната финансова система.

Познанията в тези технологии дават преимущество пред традиционните инвеститори, тъй като ни предоставят достъп до един бързо развиващ се пазар, който няма еквивалент в нашето съвремие.

Какви са ползите за бизнесите и частните лица, които решат да се възползват от децентрализирана финансова система?

Най-вече бързина и ефективност в достъпа до финансовите услуги. Също както интернет банкирането промени начина на работа на много хора и институции, така и блокчейн технологиите предоставят постоянен достъп и позволяват финансовите услуги да комуникират помежду си без бариери.

Можем да оприличим блокчейн технологиите на банковата система “версия 3”, където финансите ще работят непрекъснато и ще са достъпни отвсякъде и от всеки.

Блокчейн финансовите услуги позволят на всеки един инвеститор, както голям, така и малък, да използва пълния потенциал на всеки долар от своето портфолио и да го накара да работи за него. Пътят към финансовата свобода е там, където караме парите ни да работят за нас, а не ние да работим за парите.

През октомври 2020 г., Бахамските острови пуснаха първата цифрова валута от централна банка. Как следването на този модел на обращение на електронни валути би повлияло върху икономиката?

Цифровите валути от централни банки, или CBDC, ще предоставят по-ефективен контрол на централните банки върху финансите на техните граждани. Това ще доведе до доста удобства, но и до проблеми като тотален контрол върху финансите на хората. Много често такъв вид власт бива корумпирана или използвана за цензуриране на хора и идеи.

Публичните блокчейн технологии предоставят алтернативна технология, която не е много по-сложна за използване и която дава тотален контрол на хората над техните финансови активи. Това е голям плюс за всеки и шанс за индивидуален избор относно съхранението на финансовото портфолио.

Смятате ли, че в бъдеще все по-често ще инвестираме в дигитални активи – токени, имоти, изкуство?

Финансовата система върви към дигитализация, така че ще виждаме все повече и повече дигитални активи. Дори в момента може да кажем, че активи като акции, бондове и всякакъв вид деривати се търгуват и държат чрез дигитални платформи.

Остават обаче доста активи, които все още не са напълно дигитализирани, като недвижими имоти, частни компании и ликвидност на борси. Блокчейн технологиите вече предоставят решения за много от тези активи и дават достъп на малките инвеститори до пазари, които са били достъпни само за големи фондове и институции. Това разширяване на инвестиционната вселена за малкия инвеститор води до нови възможности за доходност без да се вземат големи количества риск.

Инвеститорите, които първи навлязат в тези нови вселени, ще видят доста по-добра доходност от колкото тези, които се включат след като нещата са вече улегнали.

В момента се работи по разширяването на тези услуги и вкарването им в съществуващите регулации.

Много частни компании се опитват да разрешат проблема с легалните параметри на прилежащите за технологията инструменти. Първите, които успеят да разрешат проблемите в интеграцията между дигиталния и физическия свят, ще се радват на сериозни преимущества.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Какви умения и подготовка са нужни за правилна оценка на рисковите активи?

Нужно е ясно разбиране на работата на блокчейн технологиите, кои са агентите, които участват в тези системи и как те взаимодействат помежду си. Трябва да се знае откъде идва доходността в даден инструмент. Разбира се. нужен е и опит, който идва с практиката.

В курса Инвестиции в криптовоталути ще разгледаме какви са консервативните подходи при навлизането в тази сфера. Целта е да научим курсистите как да имат финансова експозиция към крипто света, без да се излагат на прекомерно висок риск (за съжаление, няма да купуваме и продаваме dogecoin ха-ха).

Коя е основната грешка, която допускат младите инвеститори при първите си стъпки на крипто борсата?

Грешката, която виждам постоянно, е инвестирането в инструменти, които хората на разбират.

Много често хората вземат решение въз основа на информация, прочетена в социалните медии, която е подвеждаща. Търсят се светкавични печалби, които реално няма как да се случат и хората остават разочаровани, тъй като дори губят пари, след като купят на върха на пазара.

Друга грешка, която виждам е търговията на марджин или още наречено, “ливъридж”. Много хора в социалните медии рекламират този тип търговия като начин за бързо забогатяване, но на пратика тя води до почти цялостна загуба на инвестиционното портфолио.

Истината е, че лесни пари няма. На мен ми бяха нужни 7 години докато достигна до абсолютната финансова независимост. Всъщност, 7 години са много малко време в традициония финансов свят, но в блокчейн света целта е реално постижима и това се дължи на потенциала на технологията. Не вярвам, че има само една формула за успех, но бих споделил с вас знанията, които получих, вървейки по този път.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.