Цени на криптовалути 2024г.: Кога да купуваме?

Сподели:

В този блог пост ще научите всичко, което трябва да знаете за цените на криптовалутите – от какво се влияят, за какво да следим, кога да купуваме и кога да продаваме. Наръчник за цените на криптовалутите за начинаещи, които искат да научат повече за инвестициите.

by CurrencyRate.Today

Търговия с криптовалута за начинаещи – какво трябва да знаем

За всеки начинаещ търговията с криптовалути може да изглежда малко плашещо в началото, тъй като тя изисква разбирането на много термини и непознати думи. Въпреки това, винаги всяко ново начинание започва с малка първа сътпка. Стартирайте с научаването на основните правила на инвестирането, които трябва да имате предвид, за да развивате своите умения в крипто света безопасно. Нека започнем с два прости съвета:

 • Не купувайте само защото цената е “добра”

В света на инвестициите понятието “добра” цена е относително. Това, че цената ви се струва изгодна сега, не може и не трябва да бъде единствената ви мотивация за покупка на актив. Много по-важно е да имате стратегия, която да следвате. Често начинаещите инвеститори се увличат по обещания за бързо забогатяване. Опитайте се да устоите на тези изкушения.

 • Не се подвеждайте от шума в интернет

Винаги анализирайте възможностите си правилно и не се подвеждайте по шума в интернет – това, че днес всички в Twitter говорят за криптовалутата “X” не бива да бъде единствената ви причина да инвестирате. Вместо това, инвестирайте в образованието си, за да се научите как сами да анализирате и оценявате възможностите.

Борсата за криптовалути е много нестабилна, затова трябва да се научите да изграждате собствено независимо проучване. В интернет пространството има много образователни ресурси с помощта на които можете да получите повече информация относно това как функционира пазара, както и откъде да започнете с търговията с криптовалути.

Блокчейн технологията има потенциала да революционизира финансовите пазари през следващите години. Въпреки това, дори ако сте запалени по криптовалутите, все още е трудно да намерите надеждни източници на информация за това как най-добре да търгувате. Затова най-сигурният начин е да търсите независими източници и да се учите от опитни експерти, които ви дават реални съвети и ви помагат да получите знания чрез практика. Целта на Finance Academy е да предоставя достъпно обучение, като в курса по Инвестиции в криптовалути имате възможност да научите как сами да анализирате пазара и сами да решавате кога да купувате, коя е най-изгодната оферта за вас и кога да продавате – за да търгувате крипто с добре обмислен риск, сведен максимално до минимум.

Видове криптовалути

Въпреки, че всичко в тази сфера се нарича на жаргон “крипто”, има някои тънкости при разграничаването на инвестиционните възможности:

 • Crypto Coin

Crypto Coin (Крипто монета) е всяка криптовалута, която притежава собствена блокчейн технология, с помощта на който се случва търговията. Bitcoin е Crypto Coin.

Crypto Coins се използват в ICO (Initial Coin Offerings), където чрез блокчейн технология, компаниите събират средства, за да натрупат финансиране. Процесът е много подобен на процеса на първоначално публично предлагане (IPO), тъй като инвеститорите купуват акции на компания в замяна на пари.

 • Разплащателно средство, алтернатива на фиатните пари
 • Улеснява транзакциите и прави обмена на пари по-бърз
 • Оперира на собствен Блокчейн и протокол
 • Crypto Tokens

Crypto Token (крипто “жетоните”/ “токените”) обикновено се различават с това, че целта им е да мотивират търговията в екосистемата в рамките на определен проект и определена технологията, на която са разрабтотени. Tron е Crypto Token.

 • Създадени и мотивирани от даден технологичен проект
 • Нямат собствен Блокчейн
 • Използват се за плащания, дигитални договори, dApps
 • Altcoins

Понякога можете да чуете да се говори и за Altcoin – това е всяко крипто, което е алтернативно на Биткойн и технологията Блокчейн – катоLitecoin,Dogecoin,Namecoin.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Какво влияе на цените на криптовалутите?

Цените на криптовалутите се влияят от всеки представител на крипто екосистемата. Независимо каква е ролята ви в света на криптовалутите – дали сте Блокчейн разработчик, предприемач, инвеститор или просто страничен наблюдател, вашите действия (или липсата на такива) оказват влияние върху борсата. Някои от основните фактори, които влияят върху цените на криптовалутите са:

 • Търсенето
 • Предлагането
 • Социални фактори
 • Икономика
 • Политика

Постоянно ставаме свидетели на промени в цените, които се дължат на разнородни фактори. Понякога в това число и публикации в социалните мрежи, организирани дискусии в Discord и Reddit, големи компании, които адаптират Блокчейн към работата си, банки, които решават да приемат криптовалутите като разплащателен метод, финансови анализатори с изявления, нови крипто стартъпи и още…

Цени на криптовалутите: Чарт октомври 2021

Цените на криптовалутите постоянно се менят спрямо търсенето и предлагането. Това се дължи на факта, че крипто борсата е изключително волатилна.

На каква цена се търгуваше Bitcoin в началото?

Напомняме, че през 2010 г. Bitcoin за първи път започна да се търгува на цена около $0,0008 – $0,08. Цели 11 години по-късно, на 14 април 2021 г., Bitcoin достига най-високата си цена от 64 863 долара – рекордна цена за крипто света.

Колебанията в цените на крипто пазара са резултат от търсенето и предлагането – две променливи, които могат да бъдат прогнозирани и наблюдавани. Важно е и да следите събитията в бизнес света и медийното пространство, които често оказват влияние върху цената на криптовалутите.

Посочените данни по-долу са спрямо средата на октомври месец 2021 г. и имат за цел да ви ориентират в съпоставката числата на трите водещи криптовалути в глобален план.

КриптовалутаПазарна капитализация (10/2021)Цена (10/2021)
Bitcoin (BTC)$1,085,201,238,364$57,551+
Ethereum (ETH)$429,115,530,727$3,642+
Cardano (ADA)$71,503,919,777$2.17+

В интернет можете да намерите много сайтове като CoinMarketCap, които следят за цените на криптовалутите в реално време. Съпоставете ги с данните от таблицата и вижте как инвестиционната възможност се е променила във времето.

Прочетете още Криптовалути: Значение, търговия, инвестиране (2021 – пълен наръчник)

Пазарна капитализация на криптовалутите: Постоянно променящите се цени на крипто пазара

Криптовалутата е гореща тема напоследък поради драматичната нестабилност на цените и стремителното нарастване на пазарната капитализация на Bitcoin и Ethereum, които са двата най-популярни вида криптовалута (по фактора пазарна капитализация).

Тези два крипто гиганта имат много общи неща, но не са идентични. Докато и двете работят на блокчейн технология, с това приликите свършват. Bitcoin е проектиран да бъде система за плащане peer-to-peer, докато Ethereum е децентрализирана платформа за изпълнение на интелигентни договори и децентрализирани приложения.

Не съществува Bitcoin долар (или лира, евро и т.н.), тъй като това не са фиатни пари. Криптовалутите са дигитални пари и цялата им стойност съществува само в параметрите на уникалния блокчейн. Нов Bitcoin се създава само чрез добив/копаене и софтуер, който проверява и валидира транзакциите. От гледна точка на пазарна капитализация, това е важно, защото означава, че никога няма да има по-голям брой криптовалути „в обръщение“. До момента са добити около 18,78 милиона Bitcoin, което е 83% от всички Bitcoin, които някога ще са пуснати в обращение. На разположение остават малко над 2 милиона за добив.

Какво ще се случи с цената на Bitcoin, когато криптовалутата достигне 21 милиона в обращение?

Мнозина спекулират какво ще се случи с цената на Bitcoin, когато криптовалутата достигне 21 милиона в обращение. Истината е, че само времето ще покаже. Възможен сценарий е да поскъпнат цените на транзакциите, тъй като макар че вече няма да има полза от добиване/копаене (minting), транзакциите все още ще се валидират. Усещането за ограничен ресурс, може да повиши стойността на валутата. Друг вариант е цената да намалее, което пък да доведе до по-висок интерес към криптовалути като Ethereum, които нямат лимит за копаене и дигитални пари в обращение.

Изгодни цени: Кога да купуваме и кога да продаваме криптовалута?

Съществуват различни стратегии за покупка и продажба на криптовалути, като правилния момент трябва да се изчислява внимателно и да се базира на личен и независим анализ, както и да бъде съобразен с индивидуалните възможности и цели на трейдъра!

Най-често начинаещите трейдъри следват стратегията за осредняване на разходите (DCA). Това е модел, който някои инвеститори ползват, когато решат да купят крипто и да го задържат за по-дълги периоди от време. Идеята е следната – избира се определена сума, която ще се отдели за покупка на крипто и се разпределя. От тук нататък, покупката на крипто става част от рутината, подобно на взимане на хапче по предписание: Например, отделяте 1,500 долара и в продължение на 5 дни, всеки ден в 10:00 часа сутринта, купувате криптовалута на стойност 300 долара.

Счита се, че разпределянето на вашите $1,500 във времето, намалява риска, но не го елиминира. Също така, ако решите, можете да автоматизирате процеса. Важно е да имате предвид, че крипто пазарът е много волатилен и тази стратегия не гарантира печалба.

Истината е, че няма правилно време за покупка или продажба на крипто – всичко зависи спрямо вашия индивидуален финансов анализ в конкретния момент, затова ви съветваме да обогатите своите познания на тема Инвестиции и допълнителни доходи и Инвестиции в криповалути. Научете се сами да взимате аргументирани решения за търговия с крипто, както и как да подхождате при анализ на рискови активи.

От къде да купя криптовалута?

Съществуват много борси, от които можете да закупите криптовалути. Преди да пристъпите към регистрация и инвестиция, трябва да проверите дали борсата, на която сте се спрели предлага криптовалутата, която искате да купите.

Като пример на борса, в която има множество варианти за инвестиции чрез търговия на криптовалути, staking и P2P (Peer-to-Peer). Можете направите своя профил в Binance от тук и да закупите криптовалути.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.