Търговия с криптовалути за начинаещи – Наръчник 2022

Търговия с криптовалути за начинаещи – Наръчник 2024

Сподели:

Наръчник за търговия с криптовалути за начинаещи. Научете всичко за крипто трейдинга – къде, как, цени, стратегии. Най-важната информация, събрана на едно място за ваше улеснение.

Търговия с криптовалути за начинаещи: Трейдинг на достъпен език

Вероятно всеки инвеститори достига до момент, в който се чуди има ли смисъл да се занимава с криптовалути. В началото този тип трейдинг изглежда като сложна техника, която отнема години, за да се овладее. Истината е, че с подходящата финансова подготовка ще можете да направите първите стъпки в света на криптото и сами да се научите на независим анализ на инвестиционните възможности.

Отделете малко време за нашето ръководство за начинаещи в търговията с криптовалути – ще се изненадате колко лесно може да бъде покупката и продажбата на крипто.

Какво е криптовалутата?

Криптовалутата е форма на електронни пари, които се обменят и съхраняват чрез специални техники за криптиране. Технологиите, които поддържат криптовалути, са разработени на основата на криптографията. По този начин те дават прозрачност на информацията относно историята на транзакциите, високо ниво на сигурност и бързина в обмена. Друго важно за криптовалутите е, че всички те са децентрализирани, което означава, че не могат да бъдат контролирани от банки или правителства. Най-просто обяснено, криптовалутите са алтернативно разплащателно средство.

Видове криптовалути

Криптовалутите са много и разработчиците по света се грижат всеки ден да бъдат създавани нови и нови. На пазара съществуват безброй валути, като всичките са цифрови. Въпреки че най-известната е Bitcoin, в дигиталното пространство има много други като Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash.

На практика, всеки добър разработчик на софтуер, може да си направи криптовалута – важното, обаче, е колко търсена е тя и колко ще струва. Тъй като големите трейдинг платформи имат много активни потребители, често ще забелязвате, че те ви приканват да си купите от тяхната криптовалута и да търгувате с нея – това е, защото се опитват да популяризират собствено разплащателно средство. Ваша е отговроността, в качеството си на инвеститори, да откроите кои активи имат потенциал и кои не. Бъдете внимателни – с нужната подготовка ще се научите да различавате измами от възможности.

Какво е търговията с криптовалута?

Търгуването с криптовалута е процес, при който закупувате желано количество с криптовалута и я продавате с желанието да постигнете по-висока възвръщаемост.

Пример: Закупувате биткойн на цена X. Заменяте биткойните си за етери на цена Y. Постигате възвръщаемост, ако Y>X и печалбата ви е достатъчно атрактивна, че да си струва усилията и да надвишава тракциите за извършването на търговия.

Основното нещо, което трябва да запомните при търговията с криптовалути е, че тук не търгувате с акции или облигации. Не купувате дялове (акции) от криптовалутата, а по-скоро купувате единици от самата криптовалута.

Търговията с криптовалута изисква много добра стратегия и умения за инвестиционен анализ. Друго важно нещо е периодът от време, за който се търгува – понякога потенциалната възвръщаемост е въпрос на часове, въпреки че някои трейдъри сключват печеливши сделки в рамките на минути.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Видове търговия с криптовалута

Когато купувате или продавате криптовалута, вие изпращате оферта. Този тип оферта е обвързан правилата на трейдинг, които сте задали – т.е. преди да започнете да търгувате, вие можете да изберете “вида на търговията” (вида на поръчката, офертата ви). Ето кои са едни от най-популярните видове покупка:

Market Order

Търговия на цена, определена от пазара. Най-популярен метод аз търгуване сред начинаещите.

Stop Order

Купувате и продавате на строго определена, предварително зададена цена. Изисква допълнителна подготовка и познания, за да бъде цената релевантна на пазара и изгодна за инвеститора.

Limit Order

Търговецът задава лимит за покупка и продажба. Покупката се извършва, когато офертата съвпада с посочения лимит или е на по-ниска от него цена. Продажбата се извършва, когато офертата съвпада с лимита или е на по-висока от него цена.

Stop Limit Order

Търговецът е посочил определена цена за Stop и за Limit.

Цена на криптовалута

Цената на една криптовалута зависи от търсенето и предлагането на пазара.

След закупуване на желаната от вас криптовалута, ще можете да я продадете за фиат валута (лев/евро и др.) или да я обмените за друга криптовалута на борса. Цената, която ще получите за вашата криптовалута, обикновено е различна в зависимост от това коя борса използвате и какъв тип “поръчка” извършвате.

Какво означава трейдър / търговец на криповалута?

Тейдър или търговец на криптовалути е човек, който купува и продава криптовалути за кратки или по-дълги срокове. Целта на крипто трейдъра е да се опита да се възползва от ценовите колебания, които възникват при закупуване на криптовалути. Търговията е успешна, ако търговецът успее да реализира печалба от разликата в цените между момента, в който е купил и момента, в който е продал.

Търговия с криптовалути за начинаещи: Как да купя криптовалута?

За да започнете да търгувате с криптовалута, ще трябва да закупите единици от избраната от вас криптовалута. След закупуване на дяловете на криптовалутата, ще имате възможност да я продадете. Важното при търговията с криптовалута е да продадете на по-добра цена от тази, за която сте закупили.

Ето как да купите криптовалута:

 1. Изберете подходяща и сигурна платформа за финансов посредник, който да ви позволи да търгувате с криптовалути.
 2. Регистрирайте се и потвърдете имейла си.
 3. Преминете процеса на проверка на самоличността – това може да включва изпращане на лична карта, заснемане на видео, снимка, изричане на определени думи.
 4. Свържете дигиталния си портфейл с разплащателен метод по избор: Дебитна карта, банкова карта, виртуална карта или друго.
 5. За да започнете с търговията с криптовалута, ще трябва да закупите поне една единица от определена криптовалута, в която искате да инвестирате – това може да станете като размените фиат за крипто.
 6. След като вече имате пари в портфейла си, можете да търгувате фиат за крипто, да обменяте крипто за крипто и още.
 7. Поддържайте своето инвестиционно портфолио – диверсифицирайте, реинвенстирайте, следвайте стратегии, анализирайте и прогнозирайте.

Най-простият начин да закупите криптовалута е чрез използване на платформи, които директно ви позволяват да обменяте вашата фиат валута (USD, EUR и BGN) за криптовалута. Така не е нужда първо да депозирате, а всичко се случва само с една транзакция. Пример за подобна платформа е Binance, където можете да се регистрирате от тук.

Внимание: Преди да пристъпите към търговия с криптовалути, моля, информирайте се по темата. Финансовата грамотност и познанията на тема инвестиции и лични финанси са от огромно значение за успеха ви в търговията. Информирайте се с курс по инвестиране с криптовалути. Трейдингът крие рискове и при неправилна стратегия, са възможни загуби! Бъдете разумни!

Търговия с криптовалута за начинаещи: Как да продадем крипто?

Процесът на продажба на криптовалута е прост.

 1. Влезте в профила си в платформата, през която искате да продадете криптовалутата си. Ако нямате профил, създайте такъв. [Нашият екип използва Binance, където можете да се регистрирате от тук]
 2. Преминете всички процеси по потвърждаване на самоличността и сигурността.
 3. Уверете се, че сте в сигурна платформа и не сте във фишинг схема.
 4. Свържете профила си с дигиталния си портфейл.
 5. Изберете желаната от вас сума за обмен и изберете как искате да продадете своята криптовалута. Посочете вид на “поръчката”.
 6. Верифицирайте транзакцията.

Имайте предвид, че цената, която ще получите за вашата криптовалута, ще зависи от търсенето и предлагането на активите ви в този конкретен момент, както и спрямо конкретните условия на поставената заявка.

Цена и търговия: Каква е цената на криптовалутата ми?

Точно като цената на всяка стока или акция в световния пазар, цената на криптовалутата ви може да варира силно в зависимост от пазарните условия. Обикновено цените падат веднага след първоначалния скок, който привлича вниманието на инвеститорите. Ето защо е от решаващо значение да бъдете нащрек, когато купувате или продавате криптовалути. Ако планирате да закупите криптовалута, моля, уверете се, че имате изградена финансова стратегия, тъй като понякога може да има огромни спадове в цените след покупката.

Цената на криптовалута може да бъде проверена на съответната борса, където хората купуват и продават активите си. Уверете се, че посещавате надеждни сайтове, за да знаете винаги какъв е реалният обменен курс за покупка и продажба.

Стратегии за търговия с криптовалути

Всеки начинаещ трябва да бъде наясно, че има много различни финансови стратегии, които хората използват за търговия с криптовалути. Някои от най-популярните включват:

 • Buy And Hold – Тази стратегия се използва от инвеститори, които купуват криптовалути и след това ги държат дълго време, за да видят бъдещи печалби в цената. Това е добра стратегия, ако търсите дългосрочна инвестиция и не се интересувате прекалено от ежедневните колебания в цените, които възникват при търговията с криптовалути. При този подход инвеститорът има определена позиция, която гони, независимо колко време ще му отнеме. Понякога тази стратегия се нарича и “Postioning”.
 • Scalping – Това е обратната стратегия – тук купуваме бързо, продаваме бързо (шортваме). Идеята е, че се правят много на брой малки печалби, а по същата логика и потенциалните загуби са малки. Използва се spot трейдинг. Понякога, този тип търговия с криптовалути се нарича и “day trading”, ако разпределяте стратегията си и действията си през целия ден.
 • Crypto Arbitrage / Крипто арбитраж – Тази стратегия обикновено се използва от професионални инвеститори и опитни търговци на криптовалути, които са отделили много време да се научат как да търгуват различните двойки криптовалути. Арбитражът включва откриване на две борси, котирани за определена криптовалута, като едната се продава на по-висока цена от другата. Стратегията е следната – инвеститорът купува определен брой криптовалута за сума X на една от борсите и след това веднага продава закупеното на другата борса за по-висока цена Y. Целта на тази стратегия е да реализира печалба от покупка и продажба на разлика в цената (Y>X).
 • Стратегия FIFO – First In, First Out – Тази стратегия се използва от професионални търговци на криптовалути, които имат изключително добри финансови познания. При нея инвеститорът задава ценовите си изисквания спрямо най-ниската пазарна цена, която финансовия пазар е виждал в миналото за определената двойка криптовалута. След това, инвеститорът закупува възможно най-много крипто единици, в момента, в който този праг е достигнат, като една единица се „продава“ за еквивалентна сума във фиатна валута. Целта на тази стратегия е да се купува възможно най-бързо и след това да се задържа с цел достигане на по-висока цена.
 • Range – За разлика от FIFO – тук инвеститорът сам задава определен диапазон в който ще търгува, по свое усмотрение, а не спрямо историята на най-ниската пазарна цена. Стратегията повелява да се купува на дъното на диапазона (със стоп) и след това да се продава на върха на диапазона.

Това са само част от стратегиите, които се използват при търговия с криптовалути. Препоръчваме на всички начинаещи да подобрят своята финансова грамотност и да се подготвят подобаващо, преди да предприемат каквито и да е било инвестиционни действия.

Търговията с криптовалута може да бъде изключително сложна тема, особено за начинаещи, които те първа навлизат в пазара. Точно това прави това ръководство за начинаещи още по-важно. Това, което ще научите тук, е не само за обширната тема “търговия с криптовалути”, но и относно видовете стратегии за търговия с криптовалути и как да ги използвате.

Инвестиране в криптовалута

Образователната програма по Инвестиции и лични финанси ще ви обясни основните принципи за управление на активи, а в курса по Инвестиции в криптовалути ще научите повече за Етериум и Блокчейн. Програмата стартира с безплатен курс.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.