Спестявания: Къде да ги държим и как да ги управляваме?

Спестявания: Къде да ги държим и как да ги управляваме?

Сподели:

В тази статия ще отговорим на въпроса “Къде да държа спестяванията си?”, като ви предоставим редица идеи за добро съхранение и управление на пари.

Спестяване – мисия възможна за всяко домакинство

Макар че е предизвикателно, спестяването е важна част от благоденствието на всяко домакинство. Доброто следене на приходите и разходите ни помага да бъдем наясно със своите финансови възможности, както и да имаме реална представа къде точно отиват парите ни. От изключителна важност, обаче, е в края на всеки месец една част от заплатата ни да отива на сигурно място. Правилните финансови решения днес ни дават възможност за спокойствие утре.

Как да управляваме спестяванията си?

Получавате заплатата си и след по-малко от 30 дни парите сякаш са се “изпарили”… Звучи познато, нали? Истината е, че не всеки успява да отдели значима сума за спестявания, която да остане непокътната до следващата заплата. Виновник за това е лошото управление на финансовите средства.

Най-добрият начин да разрешите проблема е като планирате разходите си предварително и ги разпределите спрямо нивото на приоритет. Изчислете колко пари остават на разположение след всички наложителни разходи и се опитайте да си поставите изпълнима цел, например, да спестите 10% от заплатата. След няколко месеца можете да увеличите този дял до 15%, 20% или дори 30%. И не забравяйте – вложете спестяванията си на надеждно място, за да ги накарате да работят за вас. Ефективното управление на лични и семейни финанси изисква добра подготовка.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи”

Цялостната програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy ще ви научи на всички тънкости при управлението на личните ви средства, дългосрочното създаване на богатство чрез инвестиране, начини за набавяне на допълнителни доходи и постигането на финансовите ви цели.

Програмата е изцяло онлайн, практически насочена и обученията се водят от лектори-практици. Всички лекции са достъпни в удобно за куристите време и могат да се гледат от всяка точка на света.

Обученията във Finance Academy са акредитирани от НАПОО към Министерство на Образованието.

Къде да си държим спестяванията?

Друг често срещан проблем в домакинствата е липсата на правилна представа за семейните средства и начина, по който се спестява правилно. Съветваме ви да проучите възможностите около вас и да се информирате за условията, които се предлагат от банки, финансови посредници и други помощници в икономическия растеж. За да ви отговорим на въпроса “Къде да държим спестяванията?”, сме ви приготвили няколко идеи.

Спестявания в кеш

Спестяването в кеш е един от най-често срещаните методи. Макар че на пръв поглед няма нищо нередно в него, истината е, че спестяванията в кеш гарантират загуба, особено в дългосрочен план. Не бива да забравяме за нестабилната икономика, нивото на инфлацията и други рискови фактори. Най-просто обяснено – всяка пропусната полза от използването на спестената сума води до нейното обезценяване.

Разбира се, ако държите малка сума пари в кеш “за черни дни” и планирате да я използвате до няколко месеца, този вариант е логичен. И все пак, бъдете внимателни, ако пазите парите си у дома, защото това може да привлече недоброжелатели. Трябва да сте напълно уверени, че дома ви е сигурно място.

Друг негативен аспект на държенето на пари в кеш е, че много често те са пред очите ви и ви изкушават. Тъй като са на удобно разстояние, кешът спестява ходенето до банкомат и тегленето, с което се увеличава и шанса да ги изхарчите ненадейно.

Спестяванията в кеш все още са разпространени сред хората, които нямат вяра в банковите институции. Високото ниво на финансова грамотност ще ви помогне да разберете, че този метод е отживелица и не е подходящ за големи суми и дълги периоди от време.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.

Спестявания в банкова сметка

Спестяванията, които държите в банковата сметка дават възможност за лесно управление на паричните средства и предполагат по-динамичен начин на живот. Този вариант е различен от спестяванията във влог, защото обикновената банкова сметка не ви предлага лихва, от която да печелите. Вместо това, сметката дава възможност за “овърдрафт” при липса на нужни средства.

Методът на спестяването в банкова сметка е най-подходящ за предприемачи, които получават пари от различни места и имат нужда често да теглят, пренасочват и изменят размера на спестяванията си. Ако сумата, която държите в банковата сметка, постоянно варира, то трябва да имате възможност за достъп по всяко време.

Спестявания във влог

За разлика от банковите сметки, спестяванията във влог дават добри възможности за хората, които имат интерес да печелят от лихва. Октриването на влог е равнозначно на отварянето на депозитна сметка за съхранение на пари.

Лихвата, която получавате от влога е главното преимущество, което банката може да ви предостави, за да държите парите си при нея. Самата лихва варира според размера на спестяванията ви, кредитната ви репутация, работата ви и други фактори. Влогът е подчинен на определени ограничения за транзакции и няма за цел да ви кара да изтегляте кредит, а да спестявате. Препоръчва се на хора със стабилна работа, които искат да инвестират регулярно и дългосрочно процент от заплатата си във влог.

Спестяване чрез инвестиране в акции

Макар че инвестирането носи риск за парите, спестяването и инвестирането е възможно да вървят за ръка. С добра финансова подготовка по инвестиции в акции можете да вложите спестяванията си в печеливши инвестиции и да се радвате на плодовете на успеха.

Инвестирането на спестявания е един от най-добрите методи за използване на пълния потенциал на парите ви, защото те облагородяват тяхната стойност. По този начин можете да удвоите тяхната стойност, а дори и повече, което в много случаи е по-добре от това да държите заплатата си в плик. Превръщането на пасиви в активи чрез инвестиране е голяма стъпка към финансовата сигурност и дава възможност за опит в управлението.

Инвестирането в акции изисква да разполагате с ясна представа за финансовия пазар, основополагаща сума спестени пари, ясна финансова цел и дългосрочна стратегия. Следва да изберете правилния начин за инвестиране в акции – чрез надежден финансов посредник и/или сигурна онлайн платформа. Най-важното за успешните инвестиции в акции е да се научите сами да определяте възможностите и да предвиждате рисковете.

Спестяване в злато

Спестяване в злато е обект на много противоречия в сферата на финансите. Макар, че мнозина смятат този метод за неефективен, неговата популярност и високо търсене говори за обратното.

Преимуществата на това да държите парите си под формата на злато включват това, че златото по същество е световно ликвидно и делимо. Огромната популярност на благородния материал позволява той да се оценява всиоко на фона на всякакви икономически промени. Освен това, спестяванията, съхранени в злато, карат хората да се чувстват по-сигурни тъй като притежават физически достъпен ресурс, който е пред очите им.

При закупуването на злато трябва да бъдете внимателни и да правите реалистична оценка за ценноста на продукта, без да се подвеждате от външия вид – той невинаги имат оношение с реалната стойност. Следете за курса на златото, който както всеки метал, се определя от финансовите пазари.

Тези съвети са само част от отговора на въпроса къде да държим спестяванията си. Правилното финансово управление изисква да разбирате правилно преимуществата и негативите на използването на пари в кеш, влагане на пари в банкова сметка или влог, инвестиране в акции или в злато. Направете първите стъпки към плана си за спестяване и си осигурете финансовото спокойствие, което заслужавате.