Криптовалута Солана (Solana) всичко, което трябва да знаете за нея

Всичко, което трябва да знаете за Солана през 2024 г.

Сподели:

Ако сте следили крипто пазара миналата година, вероятно сте чували за Солана (Solana). Това е криптовалутата, която нарасна с над 14 000% от януари до ноември 2021 г. Ако пък за първи път чувате за това, то тази цифра е добра причина да научите повече за този актив. В момента криптовалутата се търгува по-ниско от миналогодишния си връх, но редица крипто инвеститорит и финансови експерти очакват пазара отново да поеме в положителна посока. Тук ще разгледаме дали си струва да наблюдавате Солана в близкото бъдеще.

Какво е Солана (Solana)?

Солана е блокчейн платформа, която поддържа интелигентни договори (smart contracts). Интелигентните договори захранват приложения като децентрализирани борси за криптовалути, NFT пазари, Web 3.0 приложения и проекти, свързани с децентрализирани финанси. На блокчейна може да се създават както заменими, така и незаменими токени (NFT). Солана има и собствена криптовалута, наречена SOL. За целта на статията ще използваме наименованията Солана, Solana и SOL взаимозаменяемо и ще обсъдим и мрежата, и нейния дигитален актив.

История на създаването на Солана

През 2018 г. Анатолий Яковенко и Грег Фицхелд основават компанията Solana Labs. Две години по-късно, Solana Foundation пуска на пазара криптовалутата си SOL. Солана събира 25 мил. долара от ICO (първоначално предлагане на дигитални активи), което започва през 2017 г.

В началото цифровият актив се търгува за по-малко от долар и му е нужно известно време преди да започне да се покачва. През лятото на 2021 г. цената на SOL се удвоява от около 30 долара. Причината за този скок е, че на платформата Solana е пусната известна NFT колекция. По-късно същата година, криптовалутата се възползва от втория бичи пазар на 2021 г. и достига най-високата си цена до днес през ноември. Тези впечатляващи движения на цената на Solana насочват вниманието на инвеститорите към нея.

Как работи Солана?

Едно от нещата, което прави Солана уникална, е механизмът “proof-of-history”, който използва заедно с proof-of-stake.

Както знаете, proof-of-work (доказателство за работа), въведен от Биткойн, е най-известният консенсусен механизъм – начин за удостоверяване и възнаграждение на на трансакциите, когато се създава криптовалута. По-късно, когато хората започват да се тревожат как потреблението на енергия на proof-of-work влияе на околната среда, друг механизъм, proof-of-stake (доказателство за залог), набира популярност.

Механизмът, който създателите на Solana въвеждат, се стреми да бъде по-добър от предшествениците си. Proof-of-history е създаден, за да запази децентрализацията на мрежата (нещо, в което proof-of-stake не е достатъчно добър), и да осигури надежден източник на време. С този механизъм, не трябва да се доверявате сляпо на данните за времето на трансакцията. С proof-of-history може да докажете, че трансакцията се е случила някога преди и след събитието.

Казано с прости думи – proof-of-history може да осигури начин на потвърждаване на времето между две събития, с помощта на криптографията. Чрез въвеждането на този иновативен механизъм, създателите на Solana скъсяват много времето за обработка на блокчейна. Комбинацията от proof-of-history и proof-of-stake също намалява времето за валидирането на трансакциите и изпълнението на интелигентни договори. Друго преимущество на протокола са и ниските цени на трансакциите.

Всички тези подобрения на познатите механизми правят Солана много интересен нов проект и заедно с впечатляващите стойности на цената ѝ в миналото, правят цялата платформата и криптовалутата ѝ привлекателна за крипто общността.

Солана Solana криптовалута какво трябва да знаете за актива

Поглед към минали и бъдещи цени на Солана

За да разберете по-лесно как Solana се е представяла досега и какви са очакванията за цената ѝ в бъдеще, нека разгледаме историята на цената ѝ и ценови прогнози.

История на цената на Солана

Една от първите регистрирани цени, с които криптовалутата се търгува, е през април 2020 г. Тогава активът се търгува под долар, само за 0,95 цента. През август SOL достига 4 долара, най-високата цена за годината. След редица ценови колебания, криптовалутата завършва 2020 г. с цена от 1,51 долара и започва следващата година по подобен начин. През 2021 г. цената на актива започва да се покачва, достига 10 долара през февруари и скача до 40 долара през април. Целият крипто пазар става мечи през май и Solana не е изключение. Цената ѝ спада до диапазон от 20-30 долара.

Първата истински впечатляваща цена, която активът достига, е през август 2021 г. от 110 долара. Криптовалутата удвоява тази цена през октомври, а на 6-ти ноември достига най-високата си цена досега – 260,06 долара. Този скок прави SOL една от 10-те най-големи криптовалути според пазарната им капитализация, каквото остава и сега. И този актив, обаче не е пощадена от мечите настроения на пазара, които започват в края на 2021 г. и все още продължават. Криптовалутата завършва 2021 г. с цена от 170 долара и оттогава е паднала още до момента на публикуване на настоящия материал.

Прогнози за цената на Солана

Въпреки изминалите месеци на пазарна волатилност, инвеститори и експерти остават обнадеждени, че пазарът, включително и SOL, скоро ще смени посоката си. Никой не може да предскаже бъдещето на криптовалутите, защото историята на цената не е гаранция за бъдещи печалби. Въпреки това, за да добиете представа какво мислят сайтовете за прогнози на цени, сме събрали най-ниските и най-високите възможни цени на този актив, според DigitalCoinPrice, The Economy Forecast Agency, Coin Price Forecast и Walletinvestor.

Това не е финансов съвет, само информативна извадка за възможните цена на Solana.

Прогноза за цените през 2022 г.

  • Най-ниска цена: 0,15 долара
  • Най-висока цена: 47,48 долара

Прогноза за цените през 2023 г.

  • Най-ниска цена: 1,44 долара
  • Най-висока цена: 80,86 долара

Прогноза за цените през 2025 г.

  • Най-ниска цена: 4,9 долара
  • Най-висока цена: 149,15 долара

Прогноза за цените през 2027 г.

  • Най-ниска цена: 6,55 долара
  • Най-висока цена: 178,62 долара

Какво още може да очакваме от Солана?

Solana изглежда като платформа и криптовалута с бъдещ потенциал. Има няколко причини, поради които да следите и двете през идните месеци.

Пазар за NFT

Причината за първия голям ценови скок на SOL е пускането на NFT колекцията Degenerate Ape Academy на платформата ѝ. Solana има NFT пазар, наречен Solanart, където може да откриете много популярни колекции с незаменими токени. Популярността на NFT изглежда, че не стихва, затова Солана е поела по правилния път като ги включва в екосистемата си. Ако платформата продължи да бъде активна и колекционери я използват, за да купуват NFT, популярността ѝ може да повлияе позитивно и на цената на криптовалутата SOL.

Още: Какво е NFT?

Проекти на Solana Network

Броят на различните проекти на мрежата на Solana надвишава 300 днес и продължава да расте. Проектите включват различни приложения, свързани с децентрализираните финанси, което значи, че блокчейнът е подходящо място за инвеститори, които търсят децентрализирана крипто среда.

Подобрения на скоростта на трансакциите

Когато става въпрос за трансакции, Solana може да бъде определена като една от най-бързите криптовалути днес. Тя може да обработи над 50 хил. трансакции на секунда. Освен, че трансакциите са бързи, те са и евтини – струват по-малко от 0,01 цента. Изглежда, че в този аспект нещата само ще се подобряват, тъй като създателите на проекта искат броят на обработените трансакции на секунда да достигне 700 хил. Ако създателите успеят да изпълнят целта си, инвеститорите ще могат да наблюдават как една от най-бързите криптовалути става още по-бърза в бъдеще.

Всичко, което трябва да знаете за Солана SOL - блокчейн и криптовалута

Проблеми на Солана

Въпреки че предлага много нови предимства, но това не значи, че проекта не е имал проблеми досега. Първият голям проблем, пред който се изправя, е на 14-ти септември 2021 г. Тогава мрежата не е достъпна и остава офлайн за 17 часа. Създателите на проекта обявяват, че са били подложени на атака за отказ на услуга (denial-of-service или DoS атака). Този вид хакерска атака цели да спре или да забави мрежа като я прави недостъпна за потребителите ѝ.

Атаката е създадена от ботове, които заливат блокчейна с трансакции и причиняват препълване на паметта, което води до изключването на мрежата. Не са загубени никакви финансови средства и мрежата започва да функционира напълно за по-малко от 24 часа. Въпреки това, доверието на инвеститорите е разклатено. Solana успява да се възстанови от прекъсването и да достигне най-високата си цена два месеца по-късно.

През първата половина на 2022 г., обаче, Solana отново е подложена на прекъсвания с различна продължителност. Както при първата атака през 2021 г., мрежата обявява, че ботове отново са създали проблемите. Досега проектът винаги е успявал да се изправи след всеки удар, но повтарящите си проблеми могат да накарат инвеститорите да се отдръпнат от платформата и криптовалутата.

Конкуренти на Solana

Този проект си е осигурил място на крипто пазара, със своите преимущества и недостатъци. Криптовалутата дори е успяла да си създаде конкуренти. Има дигитални активи, които се състезават със Solana за първо място по скорост на трансакциите, интелигентни договори и брой на проекти на мрежите им.

Етериум (Ethereum)

Солана е един от най-големите конкуренти на криптовалутата Етериум (Ethereum). Двете криптовалути се състезават по брой трансакции на секунда (30 за Етериум и над 50 хил. в полза на Solana), пазари за NFT, цена на трансакциите и механизъм за създаване. Досега изглежда, че SOL се състезава успешно с Етериум, но Етер е по-стара и по-установена криптовалута. Тя изглежда и по-сигурна, което може да привлече инвеститори на нейна страна.

Кардано (Cardano)

Друг конкурент е криптовалутата Кардано (Cardano). Кардано, която е известна със своя устойчив механизъм proof-of-stake, се състезава със Solana по това колко децентрализирани приложения и платформи за децентрализирани финанси могат да поддържат. Солана, обаче, комбинира proof-of-stake с proof-of-history. Изглежда също и че развива децентрализираната си екосистема по-бързо, въпреки че Кардано е създадена първа и има по-голяма пазарна капитализация.

Аваланч (Avalanche)

Avalanche е друга криптовалута, която може да се конкурира със Solana по скоростта на растежа на екосистемите им. И двата проекта бързо напредват в секторите за децентрализирани финанси, NFT и крипто игрите. Проектите предлагат различни услуги, но и двата се стремят към осигуряване на децентрализация. SOL е по-известна, но Аваланч, не е имала проблеми с мрежата си като нея досега.

Полигон (Polygon)

Полигон също се стреми да подобри крипто трансакциите. Solana печели по цена на трансакциите, но и Полигон не изостава, когато става дума за скорост. Полигон изглежда по-добра в сферата на крипто игрите, а Солана е по-добра за колекционери на NFT и екосистема като цяло.

Битгерт (Bitgert)

Bitgert е сравнително нов проект, който твърди, че е най-бързият и най-евтин блокчейн, поле, в което се състезава със SOL. Таксите за газ (gas fees) на Битгерт са значително по-ниски, в сравнение с други платформи, а екипът ѝ цели да надмине Солана по брой проекти до края на годината. Това, което конкурентът обещава звучи много добре и се струва да се наблюдава дали ще се изпълни, или ще остане само цел. Докато това време настъпи, обаче, Solana остава блокчейнът, който се е доказал.

Какво може да очакваме от Солана в бъдеще?

Солана е криптовалута с иновативен консенсусен механизъм, която предлага бързи и евтини трансакции и служи за платформа за много децентрализирани проекти. Криптовалутата SOL също се е представила добре в миналото и изглежда, че блокчейнът ѝ също се развива бързо. Въпреки че Solana е имала проблеми с мрежата си и това е разколебало доверието към нея, тя си остава интересен проект за инвеститорите, който може да им донесе нови печалби в бъдеще.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *