рецесия

Рецесия: Всичко, което трябва да знаете за нея за 2024г.

Сподели:

Рецесията е проблем, който през последните години осезаемо промени пазара в България. Въпреки че няма официално обявление за началото ѝ, икономическите сътресения, които рецесията носи се усещат все повече от българските клиенти и бизнеси. Причината за това е спадът, който започна от 2020 г. насам в цял свят. Той доведе до покачване на инфлацията и създаде предпоставки за рецесия.

Всеки в България е засегнат от последиците от нарастващата криза в определени размери. Затова е важно да разберем точно какво е рецесия, какви рискове носи и възможно ли е да ги избегнем. Ще дадем дефиниция на рецесия – значение, причини за възникване и стратегии за по-ефективно справяне с нея.

Какво е рецесия – значение

Най-простият отговор на въпроса „Какво е рецесия“ е период на временен спад в икономиката, когато купуването значително намалее. За да дадем по-детайлно обяснение на търсенето „рецесия значение“, обаче, трябва да добавим и причините и допълнителни особености на този спад.

Той може да бъде породен от редица събития, например, от финансова криза, външнотърговски шок или спукване на икономически балон. Друга предпоставка за рецесия биха били природни бедствия или такива, породени от човешка грешка. Пандемията от COVID-19, която започна през 2020 г. е пример за бедствие, което може да доведе до глобална рецесия.

Какво рискове носи рецесията?

Когато разясняваме какво е рецесия, най-важният въпрос, който ще последва е „Какви са рисковете от нея?“. За много бизнеси подобна ситуация може да доведе не само в спад на обема на дейността, а и до фалит. В резултат на това, безработицата се увеличава и работниците също стават жертва на голяма икономическа нестабилност. Растящата инфлация, която придружава рецесията, пък води до увеличаване на цените на стоките и услугите.

Това оскъпяване допълнително допринася за финансовите затруднения на работещите, а и особено на безработните. Ако се случи икономическа рецесия, то всеки ще бъде засегнат в някаква степен. Това събитие не може да бъде избегнато изцяло, но в определени граници може да контролирате доколко ще навреди на финансите ви.

Как да се предпазите от рецесията?

Вече разбирате, че когато разглеждаме какво е рецесия, говорим за глобално събитие, което настъпва след като икономическият растеж е бил отрицателен за определен период. Рецесията засяга всички компании и служители в държавата, в която се случва.

Възможно е, обаче, значително да намалите щетите, които бихте понесли, ако иначе нямате никаква подготовка. Има редица начини, с които да се подготвите за такива екстремни ситуации и да защитавате финансите си. След като дадохме теоретично обяснение на търсенето „рецесия значение“, ще изредим някои от стратегиите, които може да приложите, за да запазите доходите си.

1. Научете се да спестявате

Независимо дали коментираме какво е рецесия, или обясняваме друг икономически термин, едно от най-важните неща, които трябва да направите със средствата си, е да отделите от тях за спестявания. За много хора е трудно да заделят големи количества месечно, но това не и нужно. Важното е да установите определена сума, която всеки месец да спестявате. Неслучайно всички са чували изразът „бели пари за черни дни“.

Покрай сметките и харченията за удоволствие всеки месец, много от нас забравят, че може в даден момент да нямат постоянен доход. Затова трябва да започнете да спестявате от сега, за да не дойде време, в което да нямате средства, на които да разчитате.

Може да си изготвите финансов план, който да следвате, да използвате мобилно приложение, с което да следите харченията и спестяванията си, или просто да си създадете спестовна банкова сметка. Какъвто и начин да изберете, за да спестявате, важното е да го правите регулярно. Ако трябва да избирате между това да посетите луксозен ресторант или да спестите за бъдеще – преценете ситуацията.

Важно е да си позволяваме удоволствия и да се чувстваме добре. Много е важно, обаче, и да заделяме средства от бюджета си за непредвидени ситуации. Вече знаете, че точно такова събитие е рецесията – значението ѝ беше обяснено доста подробно. Затова балансирайте между удоволствие и разумно харчене. По този начин ще може да си осигурите много удоволствия и в бъдеще, без да се лишавате твърде много в настоящето.

2. Диверсифицирайте доходите си

Да разчитате само на заплатата си е много неефективно, независимо дали говорим за това какво е рецесия, или за дългосрочното увеличаване на средствата ви. Много събития, не само глобални икономически спадове, могат да доведат до загуба на работата ви. Ако зависите само от заплатата си и нито спестявате, нито инвестирате в някакви активи, тогава ще се озовете в много неудобна ситуация.

Има много начини, по които може да диверсифицирате доходите си. Един от най-лесните е като започнете да печелите допълнително от почасова работа или работа на свободна практика. Благодарение на интернет, вариантите за допълнителни доходи се увеличиха значително през последните години. Ако времето ви позволява, след края на пълния ви работен ден, може да отделяте от останалото си време за допълнителна работа и по този начин да печелите още пари.

Друг начин, по който да получите още средства, е като първо инвестирате определено количество. Сами може да изберете в какво да е това – акции, облигации, недвижими имоти или дори криптовалути. Ако направите печеливша инвестиция, средствата, които ще получите от нея могат да послужат като добра защита при рецесия. Инвестирането често е процес, който изисква определен период за реализация на вложения капитал. Затова ако искате да диверсифицирате доходите си по този начин, трябва да започнете да мислите от сега за вариантите, които имате пред себе си.

3. Увеличете финансовата си грамотност

За да знаете базови понятия като това какво е рецесия, както и как най-ефективно да спестявате и да си докарвате допълнителни доходи, трябва да бъдете финансово грамотни. Подобно на знанията, които се учат в училище – как да четем, пишем и смятаме, информираността как да разполагаме с парите си е жизненоважна.

Ако притежавате определена финансова грамотност, то със сигурност ще действате много по-разумно в ситуации като рецесия и други икономически сътресения. Тогава ще може да харчите и влагате парите си разумно и няма да бъдете от хората, които разчитат на бързи кредити, с чието връщане по-късно често не могат да се справят.

Запишете се на курс във Finance Academy

Може да откриете много ресурси онлайн и офлайн, с които да се ограмотите за базисните финансови и икономически термини. Важно е, обаче, теорията да бъде приложена на практика и да успеете да отсявате информацията, която ще ви бъде наистина нужна. Курсовете във Finance Academy могат да са много добро начало на пътя ви към по-висока финансова информираност и по-добър жизнен стандарт.

От 2020 г. насам Finance Academy е водеща образователна организация по инвестиции в България. Академията предлага практическа програма за инвестиции и допълнителни доходи, в която курсистите могат да научат не само какво е рецесия, а и как да създадат дългосрочно богатство. Лектори с доказан опит водят курсове по инвестиции в акции, криптовалути и недвижими имоти.

Част от обучението е свързано и с изграждането на личен финансов план и инвестиционна стратегия, печелене на допълнителни доходи и счетоводство. Всеки от курсовете е подходящ за начинаещи, които искат да изградят финансовата си грамотност, както и за по-напреднали, които искат да надградят знанията си.

За да се научите как да боравите с парите си и да ги увеличавате, може да запишете цялостната програма на Finance Academy „Инвестиции и допълнителни доходи“, както и всеки курс индивидуално. Академията прави финансовата информираност достъпна за всеки българин като предлага и два безплатни курса – „Основи на инвестициите“ и „Въведение в предприемачеството“, след които курсистите могат по-уверено да управляват финансите си и да продължат да надграждат придобитите знания.

4. Мислете в дългосрочен план

Всички стратегии за справяне с рецесията, които изредихме досега, изискват по-дългосрочно мислене както за средствата ви, така и за плановете ви по принцип. През 2019 г. много хора не са се интересували какво е рецесия или пък изобщо не са очаквали, че само четири години по-късно целият свят ще се подготвя за такава. Не можем да предвидим със сигурност бъдещето, но подготовката е добър начин да посрещаме различните ситуации по-адекватно.

Ако от по-рано решите да увеличите финансовата си информираност и да спестявате или инвестирате по-ефективно, то кризите ще имат по-смекчен ефект върху вас. Някои хора вече мислят за пенсионирането си преди да са навършили 30, а други дори се пенсионират преди да достигнат 40. Това се случва благодарение на дългосрочно мислене и планиране. Чрез тях множество могат да реализират печалба от средствата си и да се подсигурят като спрат да разчитат само на заплатата си.

Затова последната стратегия е подходяща и като универсален съвет – мислете в няколко стъпки напред. Инвеститорите в дългосрочен план биха подкрепили такъв подход, защото купуват активи и ги съхраняват с месеци, а дори и с години, очаквайки да реализират добра печалба. Ако осъзнаете, че търпението и подготовката са ключови за финансовото ви благосъстояние и по-високия стандарт на живот, кризи като рецесия или увеличаваща се инфлация, ще бъдат значително по-малко неблагоприятни за вас.

Благодарение на по-високата си финансова грамотност, тези, които имат знания и ги използват по правилен начин могат да се възползват от кризите, а не да пострадат от тях.

Какви са вашите стратегии за предпазване от рецесията?

Обяснихме какво е рецесия, както и кои са едни от най-ефективните методи за справяне с нея, или поне за адекватна подготовка. Каква е вашата стратегия за посрещане на икономически затруднения? Независимо дали разчитате на спестявания, инвестиции, или очаквате, че кредит от банката ще ви спаси, винаги трябва да имате план „Б“.

Най-добрият начин да се предпазите от големи загуби е като увеличите финансовата си грамотност. Важно е първо да се научите как работят парите и как да ги накарате да заработят във ваша полза, и тогава да боравите с тях ефективно. Добра първа стъпка за по-добра финансова информираност е безплатният курс „Основи на инвестициите“ на Finance Academy, както и всеки от отделните курсове в академията. Инвестицията на време и ресурси в образование винаги е печеливш избор.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *