QuantumAI - Финансовата измама, използваща името на Илън Мъск

QuantumAI – Финансовата измама, използваща името на Илън Мъск

Сподели:

Какво точно е QuantumAI и как хиляди инвеститори изгубиха парите си, мислейки, че подкрепят нов проект на Илън Мъск? Научете повече за финансовата измама и начина, по който тя функционира. Повишете своята финансова грамотност и се пазете от подобни обещания за бързо забогатяване.

Какво е QuantumAI? Квантовият компютър, който ви прави богати

QuantumAI е софтуер, който стана известен в интернет като „първия квантов компютър в света“, разработен за инвестиране с гарантирано по-висока възвръщаемост на инвестициите. Проектът се разпространява онлайн с помощта на поредица фалшиви новини, агресивни и подвеждащи реклами, маркетингови лъжи и други нечестни подходи, които имат за цел да привлекат инвестиции от хора.

Разбира се, това изобщо не е първият квантов компютър в света, който ще ви донесе богатство. След поредица разкрития от медиите и различни онлайн общности, всички стигат до заключението, че е много вероятно целият проект да е добре организирана измама.

Какво прави QuantumAI?

Според уебсайта Quantum AI е първият в света квантов компютър, който „идентифицира инвестиционни възможности, като ви дава възможност да печелите до 60% дневна печалба при оптимални пазарни условия“. Или с няколко думи – проектът твърди, че е създал технология, с която може да използва силата на квантовия компютър, за да обработва много повече транзакции за период от време, с което да направи инвеститорите по-богати.

Как QuantumAI става известен сред инвеститорите?

QuantumAI се популяризира чрез различни уебсайтове, платформи за отзиви, реклами в социалните мрежи и други дигитални ресурси. Един от основните уебсайтове на QuanturmAI е saturn (.) satellitestem (.) xyz – след посещение всеки инвеститор може да си открие акаунт срещу депозит от 220 евро и да започне да инвестира в проекта.

Ако обаче решите първо да проучите проекта, като използвате Google, ще попаднете на много уебсайтове, които твърдят, че това не е измама и е 100% законен начин за печалба. Естествено, това са добре организирани фалшиви сайтове, като някои от уебсайтовете дори публикуват фалшиви цитати на милиардери и предприемачи като Илън Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс:

Работи ли Илън Мъск по QuantumAI?

Не.

Въпреки това, в интернет се разпространява и промотира фалшиво видео на презентация, монтирано по начин, по който изглежда сякаш Илън Мъск презентира QuantumAI. В презентацията милиардерът говори за процеса на разработване на квантови изчисления, предназначени за борсова търговия с 91% успеваемост. След това, Мъск продължава да представя целия проект, който се разработва за 3 милиарда долара. Друго фалшиво твърдение във видеото посочва, че платформата QuantumAI анализира данните 100 пъти по-бързо от всеки друг компютър.

Видеото, което обикаля интернет, е фалшив монтаж от събитие, на което изглежда сякаш Илън Мъск презентира платформата пред аудитория. Озвучаването, видеото и изображенията са монтирани по начин, който подвежда хората и ги кара да повярват. Видеоклипът е с изключително ниско качество, за да може да подведе повече хора.

В рекламното видео “фалшивият” Мъск говори и за подпомагане на човечеството, колонизиране на Марс и дори гръмкото твърдение, че QuantumAI ще излекува светът от бедността. След това се обещава печалба между 1000 и 2000 долара още в първия ден на депозиране.

За жалост, клипът се разпространява мигновено и в мрежата още могат да бъдат намерени стотици фалшиви уебсайтове и публикации в блогове, които твърдят, че Илън Мъск напуска Tesla и SpaceX и оттук нататък ще започне да работи само по QuantumAI. Това, разбира се, не е така. В действителност Мъск наистина работи върху изкуствен интелект, но името на проекта, на който е основател, е Open AI.

Фалшивото видео на QuantumAI, което подмами инвеститорите

Фалшивото видео, което се рекламира онлайн, популяризира QuantumAI като иновативна технология. Видеото изглежда банално и глуповато, като реклама на Teleshop, но все пак, някак успява да измами хиляди инвеститори по света. Ето какво се вижда във видео рекламата:

 • Фалшив монтаж на Илън Мъск, който говори за проекта, обещава печалби и обещава да излекува бедността (ниско качество, измама с озвучаването, лош монтаж)
 • Несъществуващ изпълнителен директор на име Даниел Пауърс, който говори за проекта – оказва се, че е нает актьор от платформата за фрийлансъри Fiverr
 • Джейдън Милър, несъществуващ бета тестер и приятел на Даниел Пауър, който „никога не е виждал нещо подобно“
 • Херман Мюлер, несъществуващ бета тестер, който твърди: „Наистина работи – донесе ми няколко хиляди в първия ми ден и над 5-цифрови суми през първите няколко седмици“
 • Даниел Уебър, несъществуващ бета тестер, който говори за проекта – също актьор, който е нает от Fiverr

  Интересно е дали хората, включени във видеото, всъщност са били наясно с какво се забъркват?

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

След регистрация: Как QuantumAI взима парите на инвеститорите?

Процесът на работа на QuantumAI е прост – те искат да посетите сайта и да въведете данните си. След като доброволно им преведете пари, те са щастливи, а вие – чакате печалба.

След като въведете личните си данни в сайта, вие ще получите обаждане от телефонен номер от Великобритания. Ако не вдигнете, обажданията продължават. Следват и имейли, които ви напомнят да преведете пари, за да станете по-богати. Ето един от имейлите:

Dear [your-name],
I have noticed that you are currently logged in to your trading account. I would very much like to assist you with your trading activities on Lite Gap. Please email me back with your phone number and the ideal time to call you.
In addition, we have excellent online support available to you via live chat.
I look forward to discussing CFD trading with you in greater detail. 
Sincerely,
John Tomlinson 
Junior Associate
[email protected] 
litegap.com
International: +(00)0000000000
Thank you for choosing Lite Gap

Как QuantumAI успя да завлече инвеститори във финансова измама?

Според цялата информация, достъпна в социалните медии и уебсайтове, и множество оплаквания от “опарени”, се оказва, че QuantumAI е успяла да повлече със себе си доста жертви. Потребителите инвестират пари и чакат възвръщаемост, която така и не се случва. Ето защо целият проект изглеждат толкова убедителен за някои инвеститори:

 • Името QuantumAI е подбрано внимателно, за да звучи познато и подобно на други забележителни проекти като Open AI с основателя Elon Musk и AI Quantum от Google;
 • Тонове фалшиви уебсайтове и фалшиви отзиви се публикуват на уебсайтове с висок авторитет, които имат отличен SEO рейтинг и се класират в горната част при търсене с Google;
 • Много силни и амбициозни обещания като „ще направим света по -добър“, „спечелете 1320 евро за 5 часа и прекратете бедността“, „инвестирайте сега и бихте могли да реализирате печалба, да изплатите заем или дори ипотека“, „Икономиката на една държава е толкова крехка. Както видяхте през 2008 г., са необходими само няколко души на върха, за да съсипят всичко. ”;
 • Ако кликнете върху иконите на социалните мрежи, поставени в уебсайта, няма да бъдете пренасочени никъде – ще се появи само изскачащ прозорец за регистрация;
 • Фалшиви отзиви за уебсайтове от фалшиви медии на двойници като CNN и DailyExpress, че и дори фалшиви “интервюта” с несъществуващия Технически директор, публикувани в български сайтове;
 • В момента има много други домейни и уебсайтове, които също популяризират QuantumAI.

Както можете да видите от подхода за маркетинг и продажби, е ясно, че екипът зад проекта е насочен към всеки инвеститор – начинаещ или напреднал, който би искал да спечели бързи пари, както и към хора в уязвими финансови ситуации, като хора с големи задължения и ипотеки.

Кой стои зад QuantumAI?

Неизвестно е кой стои зад QuantumAI. Публичните разкрития от онлайн потребители показват, че Даниел Пауърс не е изпълнителен директор, защото… Такъв човек не съществува. Не съществува и човек на име Даниел Вебер, който е на позиция бета тестър. И двамата са актьори, които са включени в рекламните видеоклипове. Истината е, че са просто наети от Fiverr, където записват всякакви клипове по заявка и могат да прочетат на глас всеки текст, който им изпратите.

Измама ли е QuantumAI?

На база на всички коментари, ревюта и споделени мнения по темата, QuantumAI е класическа финансова измама, адаптирана спрямо новите инвеститори и новите дигитални финансови инструменти. В интернет могат да бъдат открити признания на измамени инвеститори отпреди 2 години така че, очевидно, екипът е опитен в схемите.

Фалшивите уебсайтове, които представят QuantumAI продължават да съществуват и до днес.

Как работи финансовата схема QuantumAI?

Ето какво знаем за финансовата схема от информацията, публикувана в мрежата:

През септември 2021 г., след регистрация в сайта, системата ви намира брокер и ви препраща към уебсайт на брокер. След това, получавате имейли, подписани от компания, която на места в уебсайта си посочва адрес в София, България.

Във видео ревю в YouTube от май 2019 г., публикувано от канала CryptoXposed, след регистрация потребителят е препратен към брокер. Този брокер вече не е достъпен, но във видеото ясно се вижда, че в лендинг пейджа за плащане е посочена информация, че кредитната карта ще бъде таксувана от компания, регистрирана съгласно законите на България и базирана в София.

Интересно, нали?

Не сме сигурни кой организира финансовата измама, както и как изцяло функционира тя, но информацията, която ви предоставихме в тази статия е достъпна онлайн и е публикувана в редица платформи. Изглежда сякаш всичко около QuantumAI е една добре организирана финансова схема, която работи на принципа на маркетинг фунията за продажби, за да ви накара да използвате услугите на конкретен брокер. Според някои онлайн потребители изтеглянето на средства от сметката след превод е било невъзможно.

Как да различим финансовата измама?

Примерът на QuantumAI е много важен, защото той ни учи на това как да различаваме финансовата измама от действителните инвестиционни възможности с висок риск. Ето няколко урока, които можем да научим след този случай:

 • Ако нещо звучи прекалено хубаво, вероятно не е истина;
 • Бъдете скептични към всякакви предложения за бързо забогатяване;
 • Бъдете скептични, ако виждате, че ви се обещават конкретни суми;
 • Винаги търсете достоверна информация за финансовите услуги, инструменти и възможности, на които попадате;
 • Винаги проверявайте сайтовете, от които черпите информация за финансовите възможности;
 • Проверявайте дали не сте попаднали на сайт “двойник”: например, двойник на медията CNN;
 • Не предприемайте високи рискове, особено, когато не разполагате с достатъчно информация;
 • Винаги търсете кой стои зад разплащателния инструмент и/или платформа, която използвате;

В новата дигитална ера на финансите инвестирането е по-лесно от всякога, но и много рисково! Регулациите на онлайн трейдинга все още са под въпрос в някои държави, затова са възможни злоупотреби. Затова е добре да внимавате как инвестирате и къде инвестирате! Обогатете вашата финансова грамотност и се научете как да различавате финансовите схеми от реалните инвестиционни възможности.

Как да различаваме финансови измами, схеми и пирамиди?

Образователната програма по Инвестиции и лични финанси на Finace Academy има за цел да даде знания и да помогне на всеки инвеститор в разпознаването на инвестиционни възможности и разумно управление на активи.

В курсовете от програмата ще се научите как сами да анализирате инвестиционни възможности, как да анализирате риска, да прогнозирате тенденции и да НЕ попадате в измами, схеми или пирамиди.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.