По стъпките на предприемача - интервю с основателя на Finance Academy

По стъпките на предприемача – интервю с основателя на Finance Academy

Сподели:

Георги е работил като Project Manager и дигитален консултант в рамките на проекта Google “Дигитален гараж”, консултирайки стотици собственици на бизнес. Професионалният му опит включва управление на стратегическите партньорства на SoftUni – най-голямата образователна инициатива за дигитални професии в България. Там успява да изгради стратегически партньорства с компании като Coca-Cola HBC, Пощенска Банка и други. Георги е създател на Zahara Consult, където управлява проекти за дигитална трансформация, Website Development, Digital Marketing и Branding с клиенти от САЩ, Близкия Изток и Европа. Създава проектът Finance Academy с мисията да създаде достъпно обучение от практици в сферата на бизнеса, финансите и икономиката.
Ето какво споделя той за опита си в множество бизнес проекти:

Каква подготовка (и познания) трябва да притежава един предприемач, за да поеме на плещите си проекти за бизнес развитие?

Всеки предприемач има нужда от набор от комплексни умения, за да бъде успешен в динамичната бизнес среда. Живеем във вълнуващи времена, в които всяка идея може да бъде реализирана с правилната подготовка и знания, а дигитализацията сваля бариерите за създаване и развитие на бизнес по-ниски, отколкото във всеки друг исторически момент. За мен всеки успешен предприемач притежава възможността да вижда “цялостната картинка” и да решава проблеми. За целта, обаче, са ни нужни набор от конкретни умения като – лидерство и мениджмънт, правилно бизнес планиране, задълбочени познания в маркетинга и продажбите и най-вече – как да презентираме успешно нашите услуги, продукти и идеи.

В каква посока се промениха отговорностите на дигиталния консултант през последните няколко години?

– През последните години дигиталните консултанти, които имат поглед върху цялостните процеси на дигитална трансформация станаха изключително търсени и водещи за успеха на всяка компания. Повечето ни клиенти са в интернет и това задължава да управляваме правилно процесите на онлайн комуникация, технологии, автоматизации и продажби.
Отговорностите на дигиталните консултанти се засилиха неимоверно предвид, че от тях зависи успеха на компанията, с която работят и достигането до нови клиенти и пазари. Проектите често изискват креативност, задълбочено познание на редица бизнес процеси и “от всичко по много”, за да бъде избран правилния път на стратегическо ниво.

С какво започва една дигитална трансформация? Колко трае и как се измерват резултатите?

– Дигиталната трансформация започва с анализ на нуждите и изграждане на стратегия. Първо дефинираме “какво?”, за да можем след това да си отговорим на въпроса “как?” Времетраенето зависи от нуждите на всяка компания и бизнес. Процесът може да трае от 2 месеца до няколко години при по-комплексни решения и изграждане на отделни софтуери.
Ключово е да знаем, че този процес е динамичен и трябва да бъдем готови бързо да променяме задачите и отговорите на пазарното търсене и конкуренцията.

Вече имате няколко успешни бизнес проекта. Как успявате да разпознаете потенциала на една идея? Има ли отличителни черти, за които гледате или подход, който следвате?

– За да бъде един бизнес проект успешен е нужно да отговаря на редица критерии, но най-важни си остават хората зад него. Бил съм свидетел на бизнеси, които на база проучване нямат голям потенциал, но техните създатели влагат сърце и душа, работят неуморно и успяват да достигнат до успеха. В същото време имаме примери за компании, които имат голям потенциал, но основателите нямат нужния набор от умения, знания и не успяват да вземат максимума от пазара.
Имал съм възможността да участвам в 7 бизнес проекта и да консултирам над 100 като бивш Project Manager на проект на Google Digital Garage за България. От опита ми знам, че оценката на бизнес идея трябва да се основава на данни, статистика и онези толкова досадни цифри, които никой не харесва, но в същото време разглеждам страстта, отдадеността и профила на основателите.

Какъв е обучителният процес, през който ще преминат участниците във Finance Academy? Какви са познанията, които се очаква да придобият в края на програмата?

Finance Academy стартира като проект, който цели да разреши нуждата от практическо насочено образование в сферите на бизнеса, инвестициите и икономиката. Държавното образование е доказало своята неефективност в този процес, а хората имат нужда да получат практически знания и възможности за развитие. За това всички наши експерти от бизнеса, залагат на споделяне на знания от своя опит в съкратени програми, които позволяват гъвкавост и в същото време цялостен поглед.

В рамките на програмата ни по “Инвестиции и лични финанси” курсистите ще придобият основни знания за това как успешно да изградят инвестиционно портфолио и да бъдат достойни участници в световната икономика. Всеки човек търси варианти да увеличи своите приходи и това не е тайна за никого. При завършване на програмата, курсистите ни ще знаят как и ще се чувстват много по-сигурни в знанията си. Като допълнителен бонус за тях сме подготвили и възможността да тестват придобитите познания, като оценяват проектите на обучаващите се в бизнес програмата ни. По този начин ще придобият ценни контакти, практически опит и възможност да влязат в съдружия и партньорство с реални бизнеси.

Побързайте и се включете в програмата по “Бизнес и Предприемачество”, стартирайки с безплатния курс “Въведение в предприемачеството” , местата са ограничени!

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.