Топ 8 нови криптовалути през 2022 г.

Топ 8 нови криптовалути през 2024 г. и какво да знаете за тях

Сподели:

Всеки ден на пазара се появяват нови криптовалути и голямото разнообразие затруднява инвеститорите. Както при всички финансови инвестиции, криптовалутите също носят риск. Трябва да бъдате особено внимателни, когато купувате нововъзникнали криптовалути, тъй като тези активи все още не са издържали теста на времето и могат да носят допълнителни рискове.

Ще ви улесним при закупуването на нови криптовалути, като обясним какво трябва да проучите при тези инвестиции преди да прибързате към решения и действия. Освен това ще изброим някои нови криптовалути, които заслужават внимание тази година.

Най-добрите начини за намиране на нови криптовалути през 2022 г.

Днес всеки може да създаде криптовалута и от нарастващия им брой, изглежда, че почти всеки го прави. Но как може да откриете най-новите криптовалути през 2022?

Отнема сравнително дълго време да бъде качена нова криптовалута на централизирана борса поради преминаването през задълбочен процес по проверка на сигурността и достоверността на проекта. Затова е възможно някоя нова криптовалута да бъде качена месеци или години след като е създадена. Разбира се, има някои криптовалути, които са веднага качени на централизираните борси, но те са по-скоро изключения.

За сметка на това, децентрализираната борса е място, на което би било много по-вероятно да откриете нови криптовалути, защото там всеки може да качва дигитални активи.

Но ако още не сте открили най-добрата платформа за търговия с криптовалути, а просто искате да разглеждате без да купувате, ето откъде да започнете:

 • Научете за най-новите криптовалути в социалните медии: Ако нов дигитален актив има силно брандово присъствие, ще бъде много лесно да откриете релевантен профил в социалните медии, от който да научите за какво е проектът. Хора, които се интересуват от криптовалути също използват тези платформи, за да говорят за тях – какво им харесва, или какво не препоръчват. Ако участвате в групи или различни чатове в крипто общността, това е чудесен начин да научите за нови криптовалути, излезли през 2022 г.
 • Търсете нови криптовалути на сайтове с богата база данни: Съществуват специализирани сайтове с база данни за криптовалутите. Те могат да предоставят различна информация за новите криптовалути, която ще ви помогне да решите дали си струва да купувате. Такава информация са пазарната капитализация, най-ниска и най-висока цена на актива, история на цената, подробности на проекта и процентна възвръщаемост на инвестициите.
 • Намирането на най-добрата нова криптовалута чрез ICO: Първоначалното предлагане на криптовалутите (ICO) е начинът компаниите да търсят финансова подкрепа от общността, за да пуснат нова дигитална валута. Инвеститорите, които участват в ICO, получават криптовалутата в замяна на инвестицията си в проекта. Можете да намерите нови криптовалути, като следвате текущите ICO. Не е нужно да участвате в събитията, можете само да ги използвате като чудесен източник на информация.
 • Научете за нови криптовалути през 2022 г. от безплатни раздавания: Безплатните раздавания на криптовалути (airdrops) са са подход, при който стартиращи компании популяризират новите си криптовалути като раздават безплатно определен брой от тях. Може да откриете списъци с подобни кампании онлайн и чрез тях да научите за новоизлизащите криптовалути през тази година.

Най-важните неща, които трябва да знаете, когато инвестирате в нови криптовалути през 2022 г.

Неведнъж развълнувани инвеститори са казвали, че някоя нова криптовалута е „следващият Биткойн“. Въпреки че някои дигитални активи притежават голям потенциал, трябва да внимавате с такива смели изявления. Както споменахме, новите криптовалути, пуснати през 2022 г., все още не са имали време да докажат стойността си или своята безопасност, затова има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да ги купите.

Проверявайте информацията, предоставена от създателите на новата криптовалута

Първото нещо, което трябва да направите, преди да инвестирате в нова криптовалута, е да проучите какви данни са предоставили нейните създатели за нея. Всяка нова криптовалута трябва да има:

 • Уебсайт: Ако криптовалутата няма представителен уебсайт или не предоставя информация за създателите си, някакви контакти или основни данни, тогава трябва да внимавате с нея. Създаването на сайт на компанията е най-добрият начин за представяне на нейния продукт и ако създателите не са положили усилия или не искат да се свързват с проектите си, това трябва да ви направи по-скептични.
 • Whitepaper: Всички легитимни нови криптовалути трябва да имат документ, наречен „whitepaper“. Той се изготвя от създателите на криптовалутата и обяснява технологията и целта на проекта. Ако създателите на нова криптовалута не са обяснили защо и как са създали актива, никой не би могъл да го направи.
 • План с бъдещи цели: Една добра нова криптовалута трябва да пусне и план с целите си за бъдещето (roadmap) на сайта си. По този начин инвеститорите могат да знаят какво да очакват от дигиталния актив.
 • Начини на употреба: Някои криптовалути могат да се използват за заплащане на услуги като купуване на кафе, например. Други, може да се ползват онлайн за купуване на артикули във видео игри. Създателите на една нова криптовалута трябва да представят информация за начините на употреба на актива си, за да могат инвеститорите да знаят какво могат да правят с тях след като ги купят.

Информация за нови криптовалути, предоставена от онлайн инструменти и уебсайтове

След като прочетете предоставената информация от създателите на криптовалутата, може да проверите и външни източници за още детайли.

 • Пазарни данни: Много уебсайтове предоставят пазарни данни, като ликвидност, циркулация и обща наличност на криптовалутата. Може да отнеме няколко дни след пускането на нова криптовалута, за да бъде представена на такъв уебсайт, но наличието на тази информация е от съществено значение.
 • Инструменти, които анализират информация за нови криптовалути: Онлайн можете да намерите сайтове, които предоставят информация дали новите криптовалути вече се продават на борси, анализ на ликвидността, информация за притежателите и др. Сайтове като Token Sniffer могат да ви помогнат да избегнете подвеждащи проекти, като ги сканират за известни крипто измами.
 • Ценови графики и отчети: Ако ще търгувате с криптовалути, трябва да се научите да разчитате ценови графики, дори на основно ниво, и да следите новоизлезли отчетите. Информацията за предишни цени на криптовалутата може да не предскаже бъдещата цена, но определено ще ви помогне да получите повече представа. Новите криптовалути през 2022 г. може да нямат дълга история на цените, но все пак е препоръчително да проучите как са се представили на пазара от пускането им до деня, в който ще ги купите.

Internet Computer (ICP)

Имайте предвид, че нова криптовалута може да притежава всички фактори, изброени дотук, и пак да не е надеждна инвестиция или да се представя лошо в даден момент. Например Internet Computer (ICP) – нова криптовалута, пусната през 2021 г., по време на бичия пазар, и достигнала $750 веднага след като излезе на пазара. Едно кратко проучване ще ви покаже, че проектът разполага с цялата нужна информация, публикувана от екипа, освен това сайтовете за прогнозиране на цени на криптовалути са изключително обнадеждени за бъдещия потенциал… И въпреки това цената на ICP спада много и все още не се е възстановила.

SafeMoon (SAFEMOON)

Приблизително по същото време като ICP е пусната криптовалута SafeMoon (SAFEMOON), която също отбеляза огромни печалби, които и до момента си остават безпрецедентни за проекта. Част от крипто общността дори обвинява тази криптовалута за “измама”, особено след като мигрира на нов адрес. Тази рокада води до редица оплаквания на потребители, които съобщават, че техните Safemoon са изчезнали от портфейлите им.

Изброените дотук проекти може да покачат цената си отново при по-благоприятни пазарни условия, но са добри примери за нови криптовалути, които на пръв поглед изглеждат надеждни, но все още страдат от волатилност.

8 нови криптовалути от 2022 г., които си заслужава да следите

След като вече знаете какво трябва да търсите при новите криптовалути, ви представяме някои, които изглеждат обещаващо. Много е рано да се прогнозира как ще се представят на пазара, но е възможно някои от тях да се окажат сред най-добрите нови криптовалути, излезли през 2022 г.

 1. ApeCoin (APE)
 2. Lucky Block (LBLOCK)
 3. Quarashi (QUA)
 4. X2Y2 (X2Y2)
 5. Metacyber (METAC)
 6. Kasta (KASTA)
 7. Seesaw (SSW)
 8. CryptoMines Reborn (CRUX)

ApeCoin (APE)

Да започнем с един от най-забележителните нови криптовалути – ApeCoin. Тази криптовалута беше качена на много от големите борси почти веднага след като излезе на пазара, стана прецедент при ново излизащите дигитални активи. Популярността на APE, обаче, не е случайна. Криптото е пуснато от създателите на една от най-популярните колекции на NFT – The Bored Ape Yacht Club. ApeCoin е създаден за ApeCoin DAO, където притежателите на валутата гласуват как трябва да се използва фонда на системата. Инвеститорите очакват ApeCoin да бъде една от най-добрите нови криптовалути поради връзката си с известното NFT и потенциала му като актив в новата ера на интернет, Web 3.0.

Lucky Block (LBLOCK)

Lucky Block е игра тип “крипто лотария”, която се подвизава със слогана: „Всеки е победител“. Активът на крипто лотарията се нарича LBLOCK и се използва за закупуване на лотарийни билети за ежедневното теглене на награди, както и за изплащане на джакпоти в него. Токенът може да се счита за обещаваща нова криптовалута за 2022 г., тъй като концепцията за лотария, която се провежда на блокчейн, изглежда се харесва на инвеститорите, търсещи по-бързи транзакции, а употребата на криптовалутата може да расте заедно с играта.

Quarashi (QUA)

Quarashi е платформа, която предоставя крипто портфейл, децентрализирана борса, VPN, браузър и чат като всички услуги целят да подобрят приемането на криптовалутите. Дигиталният актив на платформата, QUA, е проектиран да се използва в изброените услуги. Използвайки токена, платформата работи както като приложение за съобщения, така и като крипто портфейл. Това е една от новите криптовалути през 2022 г., която потребители, които искат поверителност в интернет могат да използват.

X2Y2 (X2Y2)

X2Y2 е нова криптовалута от NFT платформа със същото име. Активът ще се използва на платформата от купувачи и продавачи на NFT за субсидиране на таксите за газ (gas fees), генерирани от транзакциите. Освен това, чрез staking ще получите още X2Y2. Тъй като NFT стават все по-популярни, художници и колекционери търсят по-евтини места за закупуването им, така че тази нова криптовалута може да се окаже полезна инвестиция, като част от обещаваща платформа.

Metacyber (METAC)

Metacyber е една от новите криптовалути за 2022 г., навлизащи в мета вселената. Платформата има собствена видеоигра и използва своя дигитален актив, METAC, като разплащателно средство в нея. Играчите могат също да купуват и продават NFT и виртуална земя. Тези възможности може да направят METAC нова криптовалута, която си струва да вземе предвид, ако платформата постигне целите, които си е поставила.

Kasta (KASTA)

Kasta е в списъка на най-добрите нови криптовалути през 2022 г., защото платформата зад криптовалутата KASTA изглежда обещава това, което много крипто търговци търсят – удобен начин за изпращане и получаване на криптовалута. Криптовалутата може да се използва за плащания в платформата, предоставяйки на потребителите предимства и отстъпки.

Seesaw (SSW)

Seesaw Finance твърди, че предоставя различни услуги за потребители, които искат да управляват активите си по децентрализиран и открит начин. Платформата има собствена криптовалута, SSW, използвана като бонус за транзакциите за притежателите ѝ. Използвайки Seesaw и неговата криптовалута, потребителите ще могат да избират на кой блокчейн да извършват транзакциите си, избягвайки скъпите такси за газ от някои от тях. Това е една от новите криптовалути за 2022 г., която може да стане популярна бързо, ако платформата ѝ успее се популяризира.

CryptoMines Reborn (CRUX)

CryptoMines Reborn е игра, в която играете, за да печелите, където трябва да придобиете NFT, за да сте част от екосистемата и да влезете в мета вселената. Трябва да закупите криптовалутата CRUX, за да можете да участвате в екосистемата. Това е още една нова криптовалута през 2022 г., която влиза в мета вселената и може да бъде печеливша, като се има предвид скоростта, с която проектите, включващи виртуална реалност, се реализират в момента.

Коя е най-добрата нова криптовалута?

Още не е изминала и половината от тази година, а толкова много криптовалути са се появили досега! Това прави избора още по-труден, тъй като дори даден проект да изглежда легитимен, винаги има известен риск за загуби или злоупотреби. Трябва да бъдете много внимателни с активи, които не са доказали своята стойност и употреба. Представихме ви няколко нови криптовалути, излезли през 2022 г., чийто напредък трябва да следвате, дори и да не ги купите днес. Но недейте да се осланяте само на нашата информация, или на някого онлайн, направете собствено задълбочено проучаване преди да инвестирате в която и да било нова криптовалута.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *