Топ 7 най-добри платформи за търговия с криптовалути през 2022 г.

7-те най-добри платформи за търговия с криптовалути през 2024 г.

Сподели:

Ако сте разпознали потенциала на криптовалутите да бъдат печеливши инвестиции и сте открили тази, която искате да включите в портфолиото си, следващата стъпка е да закупите вашата криптовалута. Но къде и как се купуват криптовалути? Най-разпространеният начин за купуване на криптовалути са платформите търговия с криптовалути. В тази статия ще разгледаме подробно какво предствавляват платформите за търговия с криптовалути, какво трябва да имате предвид, когато избирате такава и кои са най-добрите платформи за търговия с криптовалута. След като прочетете статията ще можете да направите по-информиран избор за това къде да купувате и търгувате с вашите цифрови активи.

Какво представляват платформите за крипто търговия?

Можете да купувате криптовалути от физически места, банкомати или „криптомати“ , подобни на тези, които използваме за теглене на фиатни пари, но най-популярният начин за закупуване на криптовалути е чрез онлайн платформи за търговия. Платформите за крипто търговия са места, където можете да инвестирате и да търгувате с криптовалута, като използвате други крипто или фиатни валути. Платформите за крипто търговия са два вида: брокери и борси. Нека разгледаме накратко и двата вида, за да разберете кои са най-добрите платформи за търговия с криптовалути по вид:

Брокери за търговия с криптовалути

Платформите за крипто търговия, които се наричат ​​брокери, са местата, които предлагат не само криптовалута за търговия, но и други активи като акции, облигации, борсово търгувани фондове и търговия с валути. Тъй като брокерите не са специализирани в един тип активи, броят на криптовалутите, които предлагат, може да е ограничен в сравнение с борсите за крипто търговия.

Борси за търговия с криптовалути

Борсите за търговия с криптовалути са онлайн места за търговия само с дигитални активи. Има два вида борси за криптовалути: централизирани и децентрализирани.

Централизирани борси за криптовалути

Вероятно се чудите: “Криптовалутите са децентрализирани финанси, как тогава борсата може да бъде централизирана?”. Централизацията на крипто борсите идва от използването на трета страна, в транзакциите – обикновено това е банка. Тези борси се считат за по-безопасни по отношение на указването на помощ на клиентите в случай на хакерска атака или ако купувачът забрави ключа към своя дигитален портфейл. Начинаещите инвеститори обикновено смятат централизираните борси за най-добрите платформи за търговия с криптовалути, защото се доверяват поддръжката на клиенти да им помогне да се справят с всякакви технически проблеми.

Децентрализирани борси за криптовалути

Децентрализиранате борси за криптовалути са най-добрите платформи за търговия с криптовалути за търговци, които искат да избегнат трети страни. Тези борси не включват посредник, транзакциите се изпълняват чрез „умни“ договори (smart contracts) и са само между купувач и продавач. Най-големите предимства на децентрализираните платформи е, че можете да намерите много нови криптовалути, които все още не са достъпни на централизираните борси, анонимността ви е гарантирана и е по-малко вероятно да загубите средствата си при хакерска атака, за разлика от централизирана борса.

Как да изберем най-добрите платформи за търговия с криптовалути

Сега, когато знаете какви са видовете места, където можете да купувате и продавате вашите крипто, идва въпросът как да изберете най-добрата платформа за търговия с криптовалута. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато избирате платформа. Всички брокери и борси трябва да включват нужната за вас информация на своите сайтове, но нека видим за какво точно трябва да следите:

Фактори, с които да се съобразите при избора на платформа за крипто търговия

 • Такси на платформата: Всяка платформа има различни такси, свързани с търговия, депозиране и теглене на средства. Някои нямат такси или са с по-ниски, но обичайният диапазон такси за търговия в крипто платформи е 0,1-0,5% и 1,5% при депозити. За теглене, таксите ще зависят от сумата, която искате да изтеглите.
 • Брой предлагани криптовалути: На повечето платформи ще можете да закупите Биткойн, Етериум и други големи криптовалути, но ако искате да закупите по-малко популярни или току-що създадени криптовалути, трябва първо да проучите кои платформи ги предлагат.
 • Кои държави обслужва платформата: Някои платформи предлагат услугите си на ограничени места. Преди да се опитате да се регистрирате, трябва да се уверите, че платформата е достъпна в страната.
 • Надеждно обслужване на клиенти: Както всички добри бизнеси, най-добрите платформи за търговия с криптовалути трябва да предлагат добра поддръжка на клиенти, ако нещо се обърка с парите ви. Прочетете онлайн мненията на други търговци на крипто, за да добиете впечатление.
 • Удобна за потребителя платформа: Сайтът или приложението на избраната от вас платформа за търговия с криптовалути трябва да бъде лесна за навигация дори за начинаещи търговци.
 • Допълнителни предимства: Най-добрите платформи за крипто търговия предлагат допълнителни услуги като портфейли, инструменти за крипто търговия или образователни ресурси на своите сайтове. Можете да се възползвате от тях, за да подобрите своите умения на крипто търговец.

Топ 7 на най-добрите платформи за търговия с криптовалути през 2024 г.

Вземайки предвид факторите, които споменахме за избора на най-добрите платформи за крипто търговия, ето нашите предложения за места за покупка и продажба на крипто, за които трябва да знаете през 2024 г.

 1. Binance
 2. Coinbase
 3. Gemini
 4. eToro
 5. Kraken
 6. Crypto.com
 7. Uniswap

Binance

Binance може да се счита за една от най-добрите платформи за търговия с криптовалути за хора, които търсят голямо разнообразие от крипто, тъй като предлага повече от 500 монети различни актива. Платформата има свой собствен токен, BNB, създаден, за да направи транзакциите на борсата по-евтини и предлага NFT пазар и собствена децентрализирана борса.

Плюсове на Binance

 • Ниски такси за търговия
 • Сайтът е подходящ както за нови, така и за опитни търговци

Недостатъци на Binance

 • Подлежи на страги законови регулации в някои държави
 • Одобрението на профила ви може да отнеме известно време

Coinbase

Coinbase може би се смята за най-добрата платформа за търговия с криптовалута за опитни търговци. Наред с редовните си услуги, борсата предлага допълнителни услуги за професионални търговци – Coinbase Pro, и за институционални клиенти – Coinbase Prime.

Плюсове на Coinbase

 • Платформата предлага защитен портфейл
 • Образователно съдържание на разположение на потребителите

Недостатъци на Coinbase

 • По-високи такси за търговия
 • Времето за изтегляне на средствата ви може да е по-бавно

Gemini

Основана от известни близнаци криптомилиардери, Gemini е подходяща за крипто търговци, които търсят сигурност при закупуване на своите активи. Платформата твърди, че основният ѝ фокус е върху сигурната търговия и подкрепата на клиентите по всички въпроси.

Плюсове на Gemini

 • Сигурността на предлагания портфейл
 • Услугата Gemini Pay позволява покупки с крипто при повече от 30 000 търговци

Недостатъци на Gemini

 • Не поддържа маржин инвестиране или къси продажби (т.нар. shorting)
 • Структурирането на таксите може да е объркващо, в зависимост от услугите, които използвате

eToro

Брокерът, предлагащ различни активи eToro може да се счита за най-добрата крипто платформа за дневна търговия, тъй като предлага тази възможност без комисионна. eToro разполага с функция за копиране на портфолиотата на успешни търговци, която помага на начинаещите крипто инвеститори да се учат от по-опитни и потенциално да реализират подобни печалби.

Плюсове на eToro

 • Множество поддържани начини за депозит
 • Регулиран брокер от различни институции, предлагащ услугите си в много държави

Недостатъци на eToro

 • По-малък брой поддържани криптовалути, тъй като не е специализирана борса
 • Отговорът на подръжка на клиенти може да отнеме повече време

Kraken

Kraken е една от най-добрите платформи за търговия с криптовалути, когато става дума за търговия от крипто към крипто, тъй като предлага 130 валутни двойки. Борсата се представя като подходяща за всички, от нови инвеститори до компании, търсещи дигитални активи.

Предимства на Kraken

 • Предлага печелене чрез стейкинг (staking)
 • Предоставя крипто насоки за начинаещи

Недостатъци на Kraken

 • Потребители са докладвали загуби поради хакове и липса на поддръжка на борсата
 • Високи такси за моментални покупки

Crypto.com

Crypto.com служи като най-добрата платформа за търговия за крипто инвеститори, които искат бързо да купуват и продават активи от своите мобилни устройства. Борсата също така предлага голямо разнообразие от DeFi токени и приложение за DeFi портфейл.

Плюсове на Crypto.com

 • Възможност за печелене на лихва върху криптовалута
 • Ниски такси за сметки, финансирани с преводи в брой

Недостатъци на Crypto.com

 • Не предлага търговия от крипто към крипто
 • Някои услуги се предоставят само в определени държави

Uniswap

Uniswap е най-популярната децентрализирана борса за криптовалута, изградена върху блокчейна на Етериум. Една от най-добрите платформи за търговия с криптовалути за ентусиасти на DeFi, които искат да се възползват и от токена UNI, като го получават като награда за това, че не са продали своите активи или управляват борсата въз основа на това колко UNI притежават.

Плюсове на Uniswap

 • Възможност за размяна на всички ERC-20 токени
 • Не се изисква проверка на самоличността

Недостатъци на Uniswap

 • Високи такси за газ (gas fees)
 • Наличние на непроверени и съмнителни токени, поради липса на процес по одобрение на качваните криптовалути

Коя е най-добрата платформа за търговия с крипто през 2024 г.?

Няма един едиствен правилен отговор, когато става въпрос за най-добрите платформи за търговия с криптовалути, защото всичко зависи от вашите нужди и това, което търсите, когато избирате мястото за закупуване и продажба на вашите крипто активи. Въпреки това, можете да вземете предвид факторите и платформите, които сме изброили, и въз основа на вашите предпочитания да изберете най-добрата платформа за търговия с криптовалута за вас. Не забравяйте да направите свое собствено проучване предварително и да прочетете отзивите на клиентите и какво предоставят платформте. Не забравяйте, че винаги трябва да търгувате криптовалутите си на сигурно място, за да избегнете измами и загуби, породени от липса на информация.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *