Кредитен консултант при ипотечен кредит: Как да изберем?

Кредитен консултант при ипотечен кредит: Как да изберем?

Сподели:

В този блог пост ще поговорим за кредитните консултанти и тяхната роля при теглене на ипотечен кредит. Научете как да откриете добър специалист, който да ви помогне в избора на ипотека и теглене на кредит за жилище.

Какво е кредитен консултант?

Кредитният консултант е професионалист, който може да ви помогне в избора на финансова институция и договарянето на по-добри условия. Този тип специалисти практикуват като юридически лица, които са посредник между кредитополучателя и кредитора.

Ипотечен кредит: Какво прави кредитният консултант?

Kредитните консултации са възможност да си спестите много време и усилия в търсене на най-добри условия. Те ви помагат да изтеглите ипотечен кредит по бърз и изгоден начин. Целта е да договорите лихвени проценти, срокове и условия, които са възможно най-добри спрямо вашите очаквания и възможности.

Кредитният консултант не е специалист от отдел “Кредити” на банката – той е независим финансов експерт, който ви помага в процеса. Това означава, че не решава дали да бъдете одобрени за ипотека или не, а само ви помага!

С него можете да се срещнете както онлайн, така и на място – в банката, в негов собствен офис, другаде.

Консултация: Помощ от кредитен консултант за теглене на ипотечен кредит

Ако сте на път да изтеглите ипотечен кредит, е възможно да се нуждаете от среща с кредитен консултант. Той ще ви помогне да сключите сделка с банкова или небанкова институция.

Ето какво можете да очаквате от консултацията:

 • В началото на преговорите кредитният консултант инициира среща, на която разбира повече за вас и вашите планове.
 • Сформира ваш кредитен профил, включващ вашите изисквания, нужди и възможности.
 • След това ви разяснява процедурата по теглене на ипотечен кредит, изисквания, срокове и това, което предстои пред вас.
 • Разяснява ви таксите и ви помага да предвидите бъдещите разходи
 • Изпраща заявки към различните банки и събира оферти.
 • Предоговаря условия и лихви по прозрачен начин.
 • Предоставя най-добрите лихви и условия пред вас спрямо предварително уточнени параметри: периоди, срокове, лихвени проценти, условия по договора.
 • Дава ви съвети за възползване от пълния финансов потенциал на офертата.
 • Помага ви във вземането на решение чрез независим анализ.
 • Съдейства при попълването на въпросника.
 • Помага ви в събирането на нужната документация при теглене на ипотечен кредит и се грижи тя да бъде изрядна.

След като вече знаете с какво може да ви помогне един независим кредитен консултант, добре е да подготвите своите въпроси предварително, за да изчистите всичко. Целта е след консултациите процедурата по теглене на ипотечен кредит да ви бъде много по-ясна.

Какво да подготвите преди среща с кредитен консултант за ипотека?

Преди да се срещнете с кредитен консултант и да обсъдите възможностите за ипотека е добре да бъдете подготвени с определена информация, за да оползотворите максимално времето си по време на консултацията си.

Лични финанси

Съветваме ви да помислите добре за личните си финанси – какви приходи и разходи имате (бруто и нето), как се осигурявате, какви задължения имате.

Ипотека

Разсъждавайте и по въпроса с ипотеката – какво планирате, сами ли ще изтеглите ипотечния кредит или ще имате съкредитоискател и още.

При покупка на недвижим имот е важно да уточните и какъв е видът на жилището, дали е завършен строеж или не, състояние на имота, квадратура, планирате ли покупка на обзавеждане. След това ще трябва да уточните от кого ще закупите имота и какви са спецификите около уговорката за изплащане. Тук е добре да предоставите възможно най-много информация, а кредитният специалист ще ви насочи към определени оферти на база на опита си.

В личен план

Добре е да споделите с вашия кредитен консултант и личните си планове. Бъдете максиамлно откровени с него – обяснете причината за покупката, например, желание за покупка на собствено жилище, инвестиция в имот, планове за пенсиониране, подарък за деца и т.н. Ако имате определени опасения за несъстоятелност, споделете ги, за да бъде открит най-добрият вариант за финансиране според възможностите ви.

Ако не сте готови да отговорите на част от изброените въпроси, не се притеснявайте – работата на посредника е да ви помогне в анализа на потребностите ви.

Такси: Цена на консултация с кредитен консултант

Добрите кредитни консултанти, които практикуват като независими специалисти, предоставят безплатни консултации.

Причината затова е, че в повечето случаи, финансовите институции им заплащат комисионна заради сключената сделка с вас. Понякога процентът варира спрямо размера на изтегления ипотечен кредит.

Но означава ли това, че НЕ са независими?

Повечето добри кредитни консултанти работят при еднакви условия с всички финансови институции, за да бъдат независими и безпристрастни в оценката си. Най-просто казано – така е сигурно, че е в техен интерес вие да получите кредит, който е изгоден и отговаря изцяло на вашите условия.

Добър кредитен консултант при теглене на ипотечен кредит: Как да изберем посредник?

Ще разпознаете добрият кредитен консултант по опита и познаването на финансовите институции. В много от случаите това са бивши банкови служители.

Ако предстои да теглите ипотечен кредит за първи път, търсете специалисти, които са готови да ви окажат съдействие по целия процес на вземане на кредит, включително и в подготовката на документи и тяхното подаване.

Кредитният посредник е изключително полезен, когато имате нужда от ипотека, но сте с лошо кредитно минало. Може дори да откриете съдействие в избора на точен поръчител (гарант).

За да започнете консултация е нужно да се уверите, че специалистът, който сте избрали, практикува легално. Справка можете да направите в Регистър на кредитните посредници, регистрирани по реда на чл. 51 от Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (ЗКНИП). След това трябва да подпишете съгласие за ползване на кредитен посредник.

Добрият кредитен консултант може да ви разясни и основни финансови концепции като как се формират лихвените проценти, какви са принципите на банките при одобрение на кредити, кои са най-често срещаните грешки и как да ги избегнете и т.н. Неговата работа е да говори “на прост език”, затова не се притеснявайте да задавате всичките си въпроси.

Курс по инвестиции в недвижими имоти

Какво знаете за недвижимите имоти?

Правилното решение при избор на ипотека изисква добри познания за личните ни финанси, банковите условия и пазара на имоти.

В курса по Инвестиции в недвижими имоти можете да научите всички тънкости при покупката на жилище, преговорите с брокери и банки, както и такси. Тази информация ще ви помогне в подоготвката за теглене на ипотечен кредит – от началото до края.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *