Какво е NFT и как да инвестираме?

Какво е NFT и как да инвестираме в него през 2024г.?

Сподели:

В тази статия ще проучим какво точно е NFT, как можете да създадете такъв актив сами и как можете да го използвате като инвестиционна възможност. Също така, ще представим малко информация за копаенето на собствен токен – тоест създаване на свой собствен NFT с помощта на интелигентен договор в блокчейна на Ethereum. Накрая, ще дадем някои примери за приложения на NFT.

Какво е NFT?

NFT (Non-fungible tokens) са незаменими токени, които играят ролята на дигитални активи, съдържащи криптирана информация и уникална стойност. Tе стават все по-популярно инвестиционно решение, базирано на блокчейн технологията, като могат да се купуват и продават с лекота в мрежата на Ethereum и в други пространства.

Характеристики на NFT

 • Криптографски токен
 • Всяко NFT е напълно уникално
 • Дигитален токен (не е задължително да има физически вариант)
 • Актив за инвестиране

NFT могат да представляват всичко – картинки, герои от видеоигри, виртуални “недвижими имоти”, актове за покупка на жилищен имот, дори акции в частни компании.

Инвестиране в NFT: Как да купя NFT?

Най-разпространеният начин да инвестирате в NFT е като го закупите от специализирана децентрализирана борса. За целта ви е нужно да минете през процес на проверка на регистрация. Ето ка кда купите NFT стъпка по стъпка:

 1. Изберете платформа
 2. Направете си регистрация
 3. Създайте портфейл (като MetaMask или TrustWallet) и го свържете с платформата
 4. Възможно е да се наложи да заредите профила си с пари, за да удостоверите профила си
 5. Закупете избраните NFT

Възможности за покупка на NFT

Има няколко основни възможности за покупка на NFT:

 • На фиксирана цена
 • На търг с наддаване
 • Купуване на “Mystery Box” – изненада

При последния вариант с Mystery Box разбирате съдържанието на дигиталната “кутия”, след като извършите плащането.

Предимства на NFT инвестицията

NFT инвестициите са сравнително ново явление в света на блокчейн и финансовите борси. Ето някои от предимствата им:

 • Търгуват се лесно
 • Могат да бъдат под формата на всичко!
 • Възможност за проследяемост при препродаване и разпространение
 • Удостоверяват авторските права на създателя
 • Предлагат справедливо възнаграждение за артистите

Ако решите, че не искате повече определено NFT, можете да го препродадете. Процесът отнема известно проучване и подготовка за сделката, но ако и двете участващи страни използват платформа, която поддържа NFT търговия, би трябвало да няма проблем за извършване на обмена.

Как се създава NFT?

NFT Minting е термин, който означава създаване на NFT. Това е процесът, който протича, когато определена платформа обработва вашето крипто произведение на изкуството и го обявява за продажба.

За целта е нужно да свържете своя дигитален портфейл към платформата и да заплатите такса за “копаенето”. След това е нужно да отговаряте на условията за продажба, за да бъде то позиционирано на пазара.

Ето и процесът на създаване на NFT, описан стъпка по стъпка:

 1. Регистрирайте се в платформа за търговия с NFT
 2. Влезте в профила си с помощта на дигитален портфейл
 3. Качете своя NFT актив. Може да бъде в следните формати: JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB, GLTF. Максимален размер: около 100 MB
 4. Добавете име на NFT, описание, връзки
 5. Изберете категория или колекция (различни теми и т.н.)
 6. Въведете бройка – 1 или повече. Всяка бройка е уникална.
 7. Изберете Blockchain платформа (Ethereum е най-популярната)
 8. Определете цена на NFT и вариант за покупка

В процеса на създаване на NFT можете също да изберете дали да замразите метаданните или не – замразяването означава, че ETF не може да бъде редактиран от други потребители.

Покупка на недвижим имот с NFT

Когато чуят за NFT, много инвеститори си казват, че това е финансова измислица, която не може да бъде приложена в реалния живот. Но това не е така.

Представете си, че решавате да сключите договор за покупка на недвижим имот с помощта на NFT. Купувате NFT, което декларира, че притежавате 50% от комплекса. Технологията не може да бъде подменена и активът декларира че, ако имате точно 50% собственост – невъзможно е да имате повече от това. Освен това, благодарение на технологията, е възможно в този комплекс има само толкова апартаменти, колкото NFT – по този начин не могат да се издават дубликати.

Това е един от многото примери за това как NFT може да бъде използван на практика.

Инвестиране в NFT

Когато правите дългосрочни инвестиции в NFT, e важно да диверсифицирате портфолиото си. Въпреки че някои цифрови активи може да изглеждат като сигурна печалба, във всеки един момент стойността може да падне, докато друг актив се покачва. Наличието на диверсифициран портфейл помага за защита срещу риск и ви позволява да задържите контрол върху собствените си инвестиции.

Безплатен Webinar – Какво е НФТ: Определение, създаване, покупка и продажба

Презентация на Вяра Стефчева за Finance Academy на тема “Какво е NFT: рискове и възможности през 2022” – Как се купува, продава и създава НФТ.

В рамките своя семинар Вяра обобщи най-важното около блокчейн технологията и НФТ на достъпен език. Научете повече за възможностите и рисковете на блокчейн технологията: Как се създава, купува, продава НФТ. Прилежащи такси, възнаграждения, печалба, тенденции на пазара на NFT и модерно инвестиране.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *