Как застраховането управлява риска

Как застраховането управлява риска?

Сподели:

Срещаме ви с предприемач, визионер, човек с ясни цели и амбиция, жена, която ни впечатлия със своя бизнес усет и с размаха си в света на застрахователния бизнес – Анелия Ангелова. Тя е основател на застрахователен брокер “Вяра” и има близо тридесет години професионален опит в бранша, който я сблъсква отблизо с работата на най-важните участници на пазара – застрахователните компании и работата на застрахователния брокер. Попада в застрахователния бизнес през 1993 година, когато се появяват първите частни застрахователни дружества. Анелия успява да проследи развитието на сектора в България във време, в което застраховането се приема като “данък” и се предлага само от една компания. Следват тъмни години на навлизане на нови играчи, които поставят под въпрос авторитета на услугата. След този тежък период доверието в застрахователната услуга бавно се възвръща, благодарение на силно регулирания пазар и високи изисквания за качество и информираност. Като застраховател – практик, Анелия научава всички тънкости в сферата и дори се налага да работи в дружество без лиценз – истинско предизвикателство за всеки професионалист, което тя превъзмогва отлично. Анелия решава да създаде “Вяра” – лицензиран застрахователен брокер. Днес тя има огромен предприемачески опит, който не спира да обогатява чрез посещение на специализирани образователни и квалификационни курсове. Споделя, че благодарение на споделеното знание и генерирането на нови идеи, всяка цел е по-лесно достижима.

––––––––––––––––––––––––––––

На база на Вашите впечатления, доколко са образовани хората в България на тема застрахователно дело? Често ли прибягват към застраховки или само когато “се налага”?

-Ние нямаме застрахователна култура, която да е отгледана в семейството. Имам предвид, че не сме свидетели на това, родителите ни безусловно да сключват застраховка на дома или застраховка живот. Но пък можем да направим нещо различно за нашите деца – да ги научим да пазят богатствата си и да ги увеличават. Наскоро излезе проучване на Асоциация на застрахователите в България, според което доверие в застраховането имат образованите хора. Тъй като нямаме опит от семейството си със застраховките, трябва отнякъде да го натрупаме.

Възвръща ли се изгубеното доверие в застрахователните компании у нас?

Да. За съжаление тази услуга на доверието премина през един много тъмен период, в който пазарът бе доминиран от хора, които не осъзнават колко отговорен е този бизнес. През последните десетина години на българския пазар стъпиха много чуждестранни застрахователни компании, които донесоха нови продукти, процеси и отношение към работата. Бих казала, че хората, които сключват застраховки имат доверие в застраховането. Имат доверие и тези, които са преживели изпитание и са били компенсирано финансово от застраховател. Моето наблюдение е, че човек се възстановява много по-бързо, когато не мисли за пари.

-Няколко месеца работа без лиценз Ви водят до основаването на застрахователен брокер “Вяра” – разкажете ни повече за това решение. Какви са главните уроци, които научихте за застрахователните компании и работата на застрахователния брокер?

-Да, понякога големите минуси в живота ни носят най-големите плюсове. Не са много хората в бранша, които са работили без лиценз! Не бих заменила за нищо и опита си в централите на компаниите. В първата компания, в която работех, видях колко сериозен бизнес е застраховането, тъй като компанията беше малка, но се управляваше от истински професионалисти, хора с огромен опит и отношение. Не оценявах достатъчно добре компанията докато не я напуснах, както често става в живота. Втората компания беше напълно различна. Тя имаше огромни обороти, работеше с основния дистрибуционен канал – брокерския и беше ориентирана към пазара. Но нямаше никаква подготовка да поеме бързото разрастване. Липсваше опит и професионализъм. Чудесно се справяхме с продажбите, но много скоро се установи, че не можем да предоставим стабилна услуга. С връщането на лиценза на компанията, аз напуснах, за да стана част от брокерския бизнес. С това приключението предприемач започна за мен.

Защо застраховането е важна част от управлението на личните финанси?

-Защото това е единственият познат начин да прехвърлиш риска за ценен актив от себе си на застраховател срещу незначителна сума. И ако човек познава видовете застраховки, знае какво да чете в условията и как да намира правилен партньор, ще си осигури спокойствие, ще освободи съзнанието си за важните неща и ще осигури богатствата си.

Кое е най-значимото, което хората ще научат от курса Ви “Застраховки и застрахователно дело” във Finance Academy?

-В курса ще се опитам да дам основни познания за видовете застраховки и терминологията, която ги съпътства. Ще споделя къде се крият скритите условия и малките буквички в застрахователните договори, както и как да намирате правилните доставчици на сигурност. След курса винаги ще сте подготвени и наясно с всички важни понятия!