Как да спестим пари? 5 съвета за спестяване

Как да спестим пари през 2024г.? 5 съвета за спестяване

Сподели:

В този блог пост ще разгледаме 5 златни съвета и начини, по които можете да спестите пари по-лесно и ефективно – независимо от размер на заплатата.

Търсите как да спестите повече пари? Ако тази задача на пръв поглед ви изглежда непосилна, не се притеснявайте, защото спестяването на пари е истинско предизвикателство. Добрата новина е, че с малко планиране и дисциплина можете да постигнете финансовите си цели.

Спестяване: Как да спестя пари?

Това е вероятно един от най-често задаваните въпроси в живота на всеки човек.

Пестенето на пари изисква внимание и старание. За да спестите, е нужно да оцените текущото си финансово положение и да го съпоставите спрямо дългосрочните си цели. Ако се окаже, че начинът, по който харчите, не съответства на дългосрочните ви цели, то тогава е добре да промените поведението си, започвайки с корекция на бюджета.

Промените в бюджета би трябвало да ви помогнат да се придвижите към тези цели възможно най-бързо.

Отговорност към личните финанси и спестяване

Да бъдеш отговорен към личните си финанси означава да запазиш контрол над всеки аспект на разходите и приходи те си, да спестяваш парите, които ще са ти необходими за бъдещи нужди.

Най -добрите 5 съвета за спестяване на пари (Златни правила на 2021 г.)

Личните финанси оказват влияние върху живота ни и ако не сме запознати с тяхната значимост, може да започнем да харчим много повече от необходимото.

Често, осъзнаваме, че сме изпуснали края, когато си зададем въпроса “Къде отиват тези пари?”. За щастие, подобрявайки финансовата си грамотност, ще разберете, че има много начини да преразгледате разходите си и да сведете всички ненужни харчове до минимум. Ето най -добрите 5 съвета за спестяване на пари:

1) Създайте си бюджет

Започнете с малка задачка: Проследете всички пари, изразходвани за период от седмица или две и ги въведете в електронна таблица на Excel или на хартия. Не забравяйте да включите всичко в таблицата – хранителни стоки, разходи за хранене навън и още. Опитайте се да записвате всичко, защото прецизността е от ключово значение. Ако плащате често с кредитна карта, ще можете още по-лесно да проследите разходите.

Защо е важно да започнете с вписване на разходите? След като ВИДИТЕ пред себе си таблицата и колко харчите за своите нужди, вие ще можете да придобиете един нов поглед на навиците си.

2)Подредете нуждите си по приоритет

След като разполагате с таблица, вече ще можете да прегледате поведението си като купувач. Опитайте се да си дадете обективна оценка. Създавайки бюджет, ще осъзнаете финансовите си грешки. Например, може да се окаже, че харчите твърде много пари за дрехи. Но заслужава ли си? Дрехите днес на са толкова устойчиви, колкото преди и може да се наложи да ги купувате по-рядко. Започнете да купувате само това, което се вписва в плана за вашия бюджет – скоро ще започнете да пазарувате по-рядко, ще ограничите колко пари “влизат” в гардероба ви всяка година и така ще намалите общото количество изразходвани средства.

3) Определете финансовите слабости, които ви пречат да спестявате

Опитайте се да се анализирате и да бъдете критични към самите себе си. Разберете къде бихте могли да намалите разходите, без това да ви кара се чувствате лишени или нещастни.

Тайната на спестяването

Тайната на доброто финансово планиране е в намирането на баланс между спестяване на пари и наслада на живота.

Не пазарувайте храна, когато сте гладни

Има много прости трикове, които могат да ви помогнат да харчите по-малко – неслучайно хората казват „Никога не ходете да пазарувате хранителни покупки, когато сте гладни“. Хората, които допускат тази грешка, често се свръх запасяват и впоследствие се налага да изхвърлят продукти поради изминал срок на годност.

Импулсивните покупки са враг №1 на спестяването

Импулсивните покупки са друг често срещан проблем, който трови портфейла ви на твърде висока цена. За да премахнете пречките пред спестяванията си, първо трябва да се изправите срещу слабостите си – не всяка промоция е изгодна и не всяка промоция е нужна. В повечето случаи, промоциите са нужни на магазините, а не на вас.

Отмяна на ненужни абонаменти

Не е нужно да плащате за неща, които не използвате, затова преразгледайте абонаментните си планове. Например, платените филмови канали или видео игри с месечни такси, много често се ползват по-рядко отколкото се плащат. Ако средната цена, за която използвате една покупка, е твърде висока, то вероятно сте допуснали финансова грешка. Това правило важи с пълна сила не само за услуги, но и за стоки – какво предпочитате, да дадете 200 лева за официална рокля, която ще облечете веднъж или за удобни маратонки, които ще носите в продължение на (поне) година?

Друго нещо, което можете да направите за спестяванията си, е да прегледате сметките си и да проверите дали има нови и по-добри условия от доставчика на услуги – може би сте пропуснали някои страхотни сделки и по-изгодни абонаментни планове!

Направете списък с необходимите неща и планирайте седмичните си разходи за храна, за да спестите време и пари

Колко често ви се случва да осъзнаете, че в хладилника няма нищо? Или пък да търсите нещо за хапване в обедната почивка… Планирането на бюджета седмица напред помага да намалите излишното хранене навън и помага да се спестявате стотици левове годишно. Това са пари, които иначе биха били похарчени за хранене по ресторанти.

Как да спестите пари при ниска заплата?

Дори най-успешните хора в света са започнали да градят бизнес империите си с ниска заплата. Няма нищо срамно в това имате ниска заплата и да се опитвате да пестите. Ако никога не сте били пред банкрут, то тогава поздравления – вие сте богати от повечето хора в света. Ако пък сте били пред банкрут, то ви съветваме да направите промяна в живота си, за да можете да му се насладите както подобава!

Сега нека обсъдим как да спестим пари при ниска заплата.

Има много начини да спестите пари, когато имате ниска заплата и всичките ни съвети се въртят около изграждане на нови навици, умни разходи и планиране.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да анализирате бюджета си. Първо, освободете се от ненужните дългове, тъй като те консумират голяма част от вашите ресурси и могат да повлияят на това каква сума имате възможност да инвестирате другаде. Тук не говорим за ипотеки, а за задължения, които не са били от първостепенна значимост, но все пак, са възникнали.

След като всичко е изчистено по отношение на дълговете, трябва да анализирате повторно разходите си, за да можете да нанесете промени по стратегията си за спестяване на пари. Започнете с най-високата категория разходи в живота си и степенувайте всяка следваща, докато не анализирате всичко, което харчите. Включете всяка категория – дрехи, храна, битови сметки, автомобил, поддръжка на дома, домашен любимец. След това можете да използвате йерархията, за да започнете планирането.

След като имате план, ще трябва да започнете да избирате много внимателно точно какво купувате, да помислите кои продукти могат да се използват повторно, както и точните количества, които са ви нужни.

Начините за спестяване на пари не се опират само до хранителните стоки – парите, изразходвани за хранене в ресторанти, са сред най -големите финансови грешки.

Друго важно нещо е да промените начина си на мислене – спрете да следвате тенденциите и да купувате всичко на разпродажба. Не купувайте неща само защото има намаление – купувайте неща само когато имате нужда от тях.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи”

Цялостната програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy ще ви научи на всички тънкости при управлението на личните ви средства, дългосрочното създаване на богатство чрез инвестиране, начини за набавяне на допълнителни доходи и постигането на финансовите ви цели.

Програмата е изцяло онлайн, практически насочена и обученията се водят от лектори-практици. Всички лекции са достъпни в удобно за куристите време и могат да се гледат от всяка точка на света.

Обученията във Finance Academy са акредитирани от НАПОО към Министерство на Образованието.

Бюджетирането – ключът към спестяването на пари

Лесно е да започнете да си водите бележки за личния бюджет. Бюджетът не изисква твърде много, той може да включва всяка сметка и всяка нужна покупка в бъдеще. За по-взискателните, планирането на личните финанси може дори да включва кратък списък с подробности около покупките и оценка на тяхната необходимост.

Ключът към успеха за бюджетирането и спестяването е да придобиете навик.

Изграждането на навик не е лесно, но си струва. Ще се изненадате колко пъти забравяте да проверите бюджета си и изведнъж установявате, че сте похарчили повече, отколкото сте планирали – затова бюджетирането е здравословен навик, който трябва да приветствате в живота си!

С помощта на бюджета:

  • Ще знаете точно колко постъпва и излиза от сметката ви всеки месец;
  • Ще имате по-добро разбиране къде отиват парите ви и къде могат да се направят евентуални съкращения;
  • Бюджетирането ви предпазва от импулсни покупки, тъй като те вече не са опция, когато не се вписват във вашите финансови ограничения.

Колкото повече планирате и контролирате финансите си, толкова повече пари ще се окажат в спестяванията ви.

Защо спестяването на пари е толкова трудно?

Защо спестяването е толкова трудно? Не че хората не искат да пестят пари, просто в повечето случаи, не знаят как да го направят. В действителност, спестяването на пари не е толкова лесно, колкото си мислите и има няколко начина да „спестите“, без да харчите повече, отколкото трябва. Всичко, от което се нуждаете, е финансова грамотност.

Бюджетите са чудесен инструмент за всеки, който иска да подобри финансовото си състояние и да контролира къде отиват парите му всеки месец. Когато сте принудени да се придържате към бюджет, всичко се отчита и нищо не се взема, без да се заплати най-изгодната сума в замяна.

За да може бюджетът да бъде успешен, той трябва да бъде направен спрямо крайната ви финансова цел. Това означава, че ако всички сметки идват навреме и нямате проблем с получаването на заплатата си, тогава спестяването ще бъде далеч по-лесно. Ако обаче, в бъдеще се окажете без достатъчно пари в бюджета си, то е време да нанесете някои корекции в поведението си.

“Човек може да си позволи само това, което безпроблемно може да закупи повторно”- това е една интересна поговорка, която през годините се преписва на различни хора. Популярността й не е случайна, тъй като това е съвет, с който определено си струва да живеем.

Представете си, например, че планирате покупка на автомобил. Харесали сте кола, която е по-висок клас от това, което можете да си позволите, но все пак я купувате, защото винаги сте искали да я притежавате. След като мине ентусиазмът ви през първите месеци, ще осъзнаете, че поддръжката е прекалено скъпа, харчовете за гориво са високи и ако ви остави посред път… вероятно няма да можете да заплатите за ремонта. Не допускайте да осъзнавате финансовите си грешки постфактум – финансовата грамотност учи на това да предвиждате потенциалните грешки още преди да са се случили.

Как финансовата грамотност ви помага да спестите пари

Ако искате да научите как да пестите пари, ето няколко основни начина да развиете своята финансова грамотност.

Като начало, ще трябва да научите някои основи на финансите, като например как работят спестовните сметки и какво са лихвените проценти по различни видове инвестиции. Също така, ще трябва да разберете много добре къде отиват парите ви всеки месец и какви сметки плащате.

Финансовата грамотност ни учи как да поддържаме личните си финанси, без да се налага да правим постоянни ненужни лишения по пътя на целите си или да взимаме заеми от приятелите си.

Подобрявайки финансовата си грамотност, ще разберете колко разумно можете да спестявате пари всеки месец. Освен това, ще научите и коя е максималната сума, която можете да си позволите да спестявате на месечна основа.

Всички искаме да спестим пари, но за много хора това може да изглежда като невъзможна задача. Ако търсите начини да спестите от ежедневните си разходи, знайте, че има много съвети и трикове, които на пръв поглед, изглеждат незначитлени, но имат страхотна ефективност в дългосрочен план.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.