Криптовалути за Коледа: Как да подарим Биткойн?

Криптовалути за Коледа 2024г.: Как да подарим Биткойн?

Сподели:

Криптовалутите стават все по-популярни у нас, като много хора правят първата си крачка в света на инвестициите благодарение на интереса си към блокчейн технологията (Blockchain) и Биткойн (Bitcoin). Но знаете ли, че криптовалутите като Биткойн могат да се използват и за покупка на подарък? Да, тази година можете да подарите криптовалута за Коледа, Нова година или просто да закупите изненада с помощта на крипто. Разберете как да използвате електронните пари в предпразничното пазаруване.

Добра идея ли е да подарим криптовалути за Коледа?

Идеята да подарим криптовалута за Коледа е различна и уникална. Този нестандартен подход е изключително популярен в САЩ, където много магазини продават и приемат Биткойн за разплащане при покупки онлайн. Част от веригите дори подкрепят разплащането с крипто на място, във физическите си локации. Тази практика ни води до следните три въпроса:

 • Добра идея ли е коледното пазаруване с криптовалута?
 • Струва ли си да подарим криптовалута за Коледа?
 • Как да подарим Биткойн или друга криптовалута за Коледа?

Нека да отговорим на въпросите…

Коледно пазаруване с лекота и добри условия

Едно от основните предимства на използването на Биткойн за пазаруване през коледното време е удобството. Лесно и бързо, разплащането се превръща в детска игра, която отнема няколко секунди. Но ползите не спират до тук.

Ако се възползвате правилно от наличните възможности за онлайн пазаруване в чужбина, можете да намерите редица начини да получите повече от стойността на парите си, като спестявате от допълнителни такси. Някои платформи предлагат cashback или дори 100% безплатна обработка на транзакциите. Всичко зависи от платформата, която сте избрали за покупка, както и от криптовалутата, с която предпочитате да платите. Бъдете внимателни при избора си, за да не се окаже, че постигате обратния ефект и извършвате елементарно плащане през 2 или дори повече посредници.

Благодарение на бързата обработка на заявките за плащане, все повече търговци обмислят възможността за приемане на такъв тип разплащателни методи в магазините си. Със сигурност ни е любопитно дали практиката ще се пренесе и в България.

Бърза покупка, без пари в брой и опашки за Черен петък

Друго предимство на покупката на коледни подаръци с криптовалута е, че дигиталните разплащания ни дават възможност да бъдем по-бързи и да пазаруваме от комфорта на собствения си дом. Така няма нужда да прекарваме часове в чакане на опашка за намаление в Черния петък! Всичко, от което се нуждаем, е просто портфейл!

В САЩ пазаруването с криптовалути става все по-разпространено, което води и до много нови възможности за бизнес.

Къде можем да пазаруваме за коледни подаръци с Биткойн?

През 2021 г. има безброй онлайн магазини, където можете да купувате коледни подаръци със своите биткойни. Причината за това е нарастващата и нестихваща популярност на криптовалутите. Сред бизнесите, приемащи Bitcoin, се нареждат Steam, Microsoft и CheapAir.

И макар, че пазаруването на подаръци за Коледа с Биткойн звучи атрактивно, криптовалутите имат инвестиционна стойност, която не е за пренебрегване. Затова много хора предпочитат да подаряват крипто, вместо да пазаруват с него.

Биткойн за Коледа: Как да подарим криптовалута за Коледа?

Криптовалутата е оригинална идея за коледен подарък, която не е за пренебрегване. Най-добрият вариант е да се подарява на наистина близки хора и приятели, които имат напредничаво мислене и биха оценили подаръка ви. Различното в изненадата е, че по този начин вие подарявате не просто вещ, а инвестиционна възможност с голям потенциал. Във времето може да се окаже, че подаръкът ви има много по-висока стойност, отколкото сте подозирали!

Нека ви научим как да подарите Биткойн или друга криптовалута за Коледа:

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Подарете Биткойн за Коледа с фиатни пари в брой: Крипто автомат

Ето как да действате, ако разполагате с пари в брой (левове) и искате да купите Биткойн за подарък:

 1. Създайте си дигитален крипто портфейл
  Ако все още нямате такъв, ще трябва да се регистрирате в платформа за крипто портфейли и да свалите приложението на своя мобилен телефон. Регистрацията отнема няколко минути, през които ще преминете през стандартна процедура за проверка на идентичността. Крипто портфейлът ви е важен, защото това е мястото, където ще отидат парите ви, когато ги превърнете в криптовалута.
 2. Открийте криптомат
  Следващата стъпка е да намерите най-близкия биткойн автомат, наричан разговорно “криптомат”. Вземете със себе си мобилното си устройство и документ за самоличност. Автоматът ще ви помогне да закупите желаната от вас криптовалута с помощта на пари в брой. Всичко, което трябва да направите, е да потвърдите самоличността си и да изберете желаното количество цифрова валута въз основа на текущия курс, показан на екрана. Не забравяйте да посочите адреса, на който искате да бъдат “изпратени” парите ви.
 3. Крипто портфейл по избор
  След транзакцията парите ще бъдат във вашия крипто портфейл. Вече можете да ги използвате през съществуващия си профил или да прехвърлите криптовалутата на друг публичен адрес като коледен подарък.

Подарете Биткойн с помощта на физически крипто портфейл

Друга страхотна идея е да подарите Биткойн с помощта на физически крипто портфейл. Това е вариант за коледен подарък, когато получателят не притежава собствен портфейл. Препоръчваме този вариант само ако сте близки с човека, на когото подарявате и сте сигурни, че той/тя ви има доверие:

 1. Изберете сигурна платформа за генериране на крипто портфейл
 2. Генерирайте произволен ключ, докато сте офлайн – това е важно за сигурността ви!
 3. Ще получите два ключа – публичен и личен. Отпечатайте информацията за ключовете в безопасна мрежа, а не в публична
 4. Използвайте публичния ключ, за да прехвърлите пари в портфейла и да го “заредите” с Bitcoin или друга валута
 5. Подаръкът са двата ключа, които съдържат информацията – можете да ги подарите под формата на надписана картичка или да потърсите в интернет крипто “Paper Wallets”, които са създадени специално за тази цел
 6. Получателят може сам да добави BIP 38 парола за криптиране на “личния” ключ, с който се достъпва до портфейла

Подарете Биткойн за Коледа с хардуерен портфейл

Ако искате да подарите Биткойн или друга криптовалута по още по-безопасен начин, можете да надградите предходния вариант:

 1. Изберете безопасно USB устройство или друг “хардуерен” портфейл (Ledger). Можете да ги закупите от интернет.
 2. Запазете информацията за ключовете в избрания от вас “хардуерен портфейл”.

Предимството на този метод е, че така информацията не е на лист хартия и шансът да се изгуби е по-малък. Ще се наложи да криптирате личния ключ с допълнителна парола, която да предоставите на получателя. Затова е добре да си имате доверие и да поднасяте подаръка на наистина близък човек.

Подаряване на криптовалута чрез транзакция

Ако получателят на подаръка е активен инвеститор и притежава крипто портфейл, най-лесният начин е да го изненадате с коледен подарък чрез изпращане на транзакция до неговия портфейл. Тук единственият минус е, че ще трябва да помолите своя близък за публичния адрес, с което елементът на изненада леко може да се изгуби.

Криптовалути за Коледа

Може би идеята за криптовалути за Коледа ви звучи твърде шантаво, но редица ентусиасти твърдят, че тази тенденция ще продължи да набира популярност и в бъдеще. Съветваме ви добре да проучите вариантите за купуване на подобен подарък, за да сте сигурни, че купувате и подарявате 100% безопасно. Бъдете внимателни и се пазете от измами. Криптовалутите са чувствителна тема, затова избягвайте злоупотреби.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *