Снимка на монета с логото на Ethereum и текст Как да купя Етериум

Най-добрите начини за покупка на Етериум през 2024 г.

Сподели:

Питате ли се „Как да купя Етериум“? Не сте единствените, които си задават този въпрос. Етериум (Ethereum) е втората по големина криптовалута в света и най-големият съперник на Биткойн. Етериум е познат като краля на интелигентните договори (smart contracts) и най-големия отворен блокчейн. Затова е напълно нормално, че да искате да добавите този актив към портфолиото си. В тази статия ще отговорим на въпроса ви „Как да купя Етериум?“ като изброим най-популярните начини за покупка на криптовалутата.

Какво е Етериум (Ethereum)?

Етериум е създаден през 2015 г. с намерението да стане най-голямата платформа за децентрализирани приложения – и напълно постига тази цел. Освен тези приложения, потребителите могат да създават и разменят NFT-та на платформата и също да разработват нови криптовалути, използвайки ERC-20 токен стандарта. Криптовалутата на Етериум се нарича Етер или ETH. Тя е на второ място по пазарна капитализация на пазара с почти 20 хил. криптовалути. Това е достатъчно да се докаже, че Етериум има голям потенциал както като блокчейн платформа, така и като криптовалута. Ако искате да инвестирате в Етериум, не е твърде късно да го направите сега, въпреки голямата му популярност. Възползвайте се от цената му и последвайте един от начините как да купя Етериум, който ще ви представим.

Какво да имам предвид преди да реша как да купя Етериум?

Преди да изберете един от начините как да купя Етериум, трябва да се съобразите с няколко фактора, които може да повлияят на решението ви.

 • Настоящата цена на Етериум: Най-добрият вариант би било да купите Етериум, когато цената му е по-ниска, за да може да имате по-голяма възвръщаемост е по-късно. Следете тенденциите на пазара, за да си отговорите не само въпроса как да купя Етериум, но и на въпроса кога.
 • Състоянието на целия крипто пазар: Когато купувате дигитален актив, включително Етериум, е добре да следите какво се случва на целия пазар. Цената на Биткойн може да накара пазара да се движи и в двете посоки, затова я имайте предвид, когато купувате и други криптовалути.
 • Колко време ще отнеме да купите Етериум: При избиране „как да купя Етериум“, търговецът трябва да се съобрази колко дълго ще отнеме. Ако искате да се възползвате от определена цена, трябва да изберете най-бързия начин за покупка на Етер.

След като научихте какво трябва да вземете предвид при отговаряне на въпроса „Как да купя Етериум“, нека разгледаме най-популярните методи за покупка на цифровия актив.

Обяснение как да купя Етериум (Ethereum)

Как да купя Етериум от платформа за търговия с крипто?

Един от най-разпространените отговори на въпроса „Как да купя Етериум?“, или която и да е друга криптовалута, е чрез платформа за търговия с криптовалути. Може да използвате сайта на платформата, или мобилно приложение, ако тя предлага такова, а процесът на двете е почти еднакъв. Нека ви представим видовете платформи за крипто търговия и особеностите, свързани с това как да купите Етериум на тях:

Как да купя Етериум от брокер?

Брокерите са онлайн платформи, които предлагат различни активи за търговия – акции, облигации, обмен на валути. Някои от тях предлагат и дигитални активи. Ако брокер предлага криптовалути за търговия, то е много вероятно и Етериум да е една от тях, заради голямата му популярност. Може да закупите Етериум от брокер чрез фиатни валути. Някои подобни платформи дори предлагат възможността да изберете от няколко валути, с които да търгувате. Известни брокери, от които може да купите криптовалути, са eToro, Robinhood и Pionex.

Стъпка по стъпка: Как да купя Етериум от брокер:

 1. Създайте си профил при избрания от вас брокер;
 2. Потвърдете самоличността си – повечето платформи ще поискат документ като лична карта, за да потвърдят, че клиентът е истински, също така ще трябва да дадете и информация за сметката си в банка;
 3. Потърсете Етериум (Ethereum, Ether, ETH) на платформата;
 4. Депозирайте избраната от вас валута;
 5. Купете Етериум.

Как да купя Етериум от борса за криптовалути?

За разлика от брокерите, борсите за криптовалути предлагат само дигитални активи за търгуване. Има два вида борси – централизирани и децентрализирани. Първият вид борси са регулирани, трето лице извършва трансакциите, а вторият вид борси позволяват да търгувате с крипто без регулации. Другата разлика е, че на централизирана борса може да купите Етериум с фиатни пари, а на децентрализирана може да го направите и с други криптовалути.

Най-известната децентрализирана борса е Uniswap, а Binance и Coinbase са едни от най-големите централизирани борси.

Ето как да купя Етериум от крипто борса:

 1. Създайте си профил при избраната от вас борса;
 2. Потвърдете самоличността си – имайте предвид, че само централизираните борси ще поискат тази информация, при децентрализираните тази стъпка се пропуска;
 3. Потърсете Етериум (Ethereum, Ether, ETH) на платформата;
 4. Изберете как да платите – с фиатни или крипто валути, в зависимост каква борса сте избрали;
 5. Купете Етериум.

След като сте купили Етериум може да го съхраните в портфейл, ако борсата или брокерът предлагат такъв.

Как да купя Етериум с PayPal?

PayPal е една от най-известните услуги за онлайн плащане и също дава отговор на въпроса „Как да купя Етериум?“. Има два начина да купите Етер с PayPal:

 1. Как да купя Етериум с PayPal на друга платформа: Може да използвате PayPal за закупуването на Етериум и от друга платформа, например брокер или борса, която приема този начин на плащане. След като се регистрирате, потвърдите самоличността си и изберете Етериум за покупка, изберете PayPal като начин на плащане и депозирайте нужната сума. Има две неща, които трябва да знаете тук – няма да бъдете таксувани за обработка на депозита и депозираните пари чрез PayPal почти веднага ще бъдат отразени в профила ви. Ако търсите бърз начин как да купя Етериум, това може да е добра възможност за вас.
 2. Как да купя Етериум директно с PayPal: PayPal предлага възможност за закупуване на криптовалути директно от сайта или приложението ѝ. За момента, обаче, тази услуга се предлага само във Великобритания и САЩ. Възможно е да се разрасне, заради голямо търсене от потребителите, и да стане налична и тук.

Как да купя Етериум с кредитна или дебитна карта?

Използването на дебитна или кредитна карта е един от най-лесните и популярни за закупуване на Етериум. Днес множество платформи за търговия на крипто активи, борси и брокери, приемат плащане с карта. Този метод е много лесен и удобен, тъй като депозитът е почти веднага отразен и не сте таксувани за обработката му (или е налична минимална такса). Единственото, от което се нуждаете при закупуване на Етериум с карта, е да посочите желания от вас начин на плащане.

Как да купя Етериум с банков превод?

Банковите преводи са друг много често срещан начин за закупуване на Етериум. Както плащанията с карта, така и банковите трансфери се поддържат от платформи за търговия с крипто и не подлежат на такси за обработка. Всичко, от което се нуждаете е, да изберете опцията за банков превод, когато стигнете до стъпката за плащане и сте готови. Трябва да знаете, обаче, че ако изберете този начин за купуване на Етериум, ще отнеме по-дълго време трансакцията да бъде отразена в профила ви отколкото други начини за покупка.

Как да купя Етериум с пари в брой?

С пари в брой – това е един от отговорите на въпроса „Как да купя Етериум?“.

Покупката на Етериум с пари в брой може да се направи в два случая – при онлайн децентрализирани борси, защото позволяват плащане в брой, и ако срещнете търговец лично и му платите в брой за Етер. Трябва да бъдете особено внимателни, обаче, когато купувате криптовалути с пари в брой, защото трансакцията ви няма да е регулирана от трето лице и ако изгубите активите си, отговорността е само ваша.

Как да купя Етериум с портфейл?

Портфейлът за криптовалути е мястото, където съхранявате дигиталните си активи след покупка. Има два вида дигитални портфейли – за онлайн и за офлайн съхранение. Някои от най-известните портфейли са MetaMask, Trezor и Exodus.

Освен за съхраняване на Етериум, крипто портфейлите са и начин за покупка на актива. Някои портфейли позволяват да купувате цифрови активи през тях като използвате банков превод, плащане с карта или различни услуги за онлайн плащане. Ако искате да си спестите време и усилия, проверете кои портфейли поддържат покупка на Етериум и изберете един от тях. По този начин няма да има нужда да използвате отделни платформи или други услуги.

Как да купя Етериум по различни начини

Как да купя Етериум на банкомат за криптовалути?

Друг начин да купите Етериум е чрез банкомат за Етериум. Както при банкоматите за фиатни валути, и при тези за крипто се използват пари в брой. Първо трябва да откриете банкомат, който предлага Етериум за покупка. След това стъпките са следните:

 1. Направете си портфейл: Трябва да имате крипто портфейл, с който да купите Етериум и по-късно да го съхранявате в него. Когато откриете най-близкия банкомат, който предлага Етериум, трябва да покажете QR кода на портфейла си на камерата на банкомата;
 2. Вкарайте парите си: След като сканирате кода, трябва да вкарате сумата в брой, която ви е нужна да купите Етериум;
 3. Купете Етериум: Ако изпълните успешно първите стъпки, вие сте закупили Етериум, който ще бъде изпратен на портфейла ви.

Как да купя Етериум 2.0 (Ethereum 2.0)?

Ако сте запознати с криптовалутите, или сте чували за Биткойн, вероятно вече знаете, че най-голямата критика към първата криптовалута е за количеството енергия, което е нужно за създаването ѝ. Етериум създаден малко след Биткойн, затова технологията, която ползва е същата – proof-of-work.

Неговите създатели, обаче, искат да направят да променят технологията на блокчейна на Етериум. Затова преди няколко години започна процесът по превръщането на Етериум в Етериум 2.0 (или т.нар. сливане на Етериум). Целта е промяна на начина на създаване на Етер на proof-of-stake, за да се намали нужната енергия и ще направи Етериум по-природосъобразен.

Ако се питате „Как да купя Етериум 2.0?“, отговорът е – по същите начини, които описахме дотук. На 15. септември 2022 г. сливането на Етериум най-после се случи, но промяната не касае закупуването на актива, а само начина, по който работи блокчейнът му. Затова всички отговори, които дадохме на въпроса „Как да купя Етериум?“ остават актуални и след това важно събитие.

Как да купя Етериум през 2024 г. по най-добрия начин?

Да обобщим – може да купите Етериум от платформа за търговия с криптовалути, от банкомат за криптовалути и през PayPal (последната опция предстои да стане налична и в България). Може да платите за Етериум с карта, банков превод, в брой или с онлайн услуга за плащане.

Както разбрахте, има много отговори на въпроса „Как да купя Етериум?“ през 2024 г. и може да изберете метода, който е най-удобен за вас. Винаги мислете за сигурността за активите си, когато търгувате, и проучете добре дали избраният от вас начин за покупка на Етериум е безопасен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *