Bitcoin (BTC) - как да купя Биткойн

Най-добрите начини за покупка на Биткойн през 2024 г.

Сподели:

Ако искате да получите отговор на въпроса „Как да купя Биткойн?“, може да го откриете в тази статия. Ако първата криптовалута ви е заинтригувала и искате да я добавите в портфолиото си, трябва да откриете най-добрия начин да го направите. В текста ще отговорим на как да закупите най-популярния крипто актив като разгледаме какво трябва да имате предвид преди покупката и кои са най-често срещаните начини за купуване на Биткойн.

Какво е Биткойн (Bitcoin)?

Биткойн е създаден през 2009 г. и въпреки че не е първият опит за дигитални пари, е първата криптовалута, във вида, какъвто ни е известен днес.

Биткойн е създаден като алтернатива на фиатните валути, защото според създателят му, под псевдонима Сатоши Накамото, традиционните пари разчитат твърде много на банките и правителствата. Отнема няколко години, но след като активът започва да набира скорост, инвеститори и бизнеси започват да разпознават потенциала му. Днес може да откриете криптовалутата като възможно разплащателно средство на много места, а страната Салвадор, дори е признала биткойн за законно платежно средство.

Безспорно Bitcoin се е превърнал в доходоносна инвестиция, въпреки че е волатилен. Така че ако се питате „Как да купя Биткойн?“, ние ще ви помогнем. Не ви съветваме кой е най-добрият начин за покупка на биткойн, защото вие сами ще може да решите това за себе си, след като прочетете статията.

Какво да имам предвид преди да реша да купя Биткойн?

Преди да изберете един от начините как да купя Биткойн, има няколко неща, с които да се съобразите:

 • Каква е настоящата цена на биткойн: Биткойн цената в момента на покупка е едно от главните неща, с които да се съобразите когато купувате криптовалутата. Трябва да следите движенията на цената на биткойн и да изберете правилния момент, когато да инвестирате. Ако купите крипто актива при по-ниска цена, възможността за по-висока възвръщаемост е по-голяма. Ако пък цената на биткойн е твърде висока за вас, може да купите и само част от криптовалутата.
 • Колко струва да купя биткойн: Друго нещо, което да имате предвид е колко ще струва да купите биткойн. Различните места за покупка имат различни такси за трансакции и тегления, затова ги проучете преди да купувате. Ако не си набавите тази информация, може да останете неприятно изненадани след допълнителните такси при покупката на Bitcoin.
 • Колко дълго отнема да купя биткойн: Ако следите определена стойност и искате да действате бързо, трябва да го имате предвид, когато избирате как да купите актива. Ако изберете начин за покупка, който отнема по-дълго време, може да изпуснете цената, към която се стремите.

Как да купя Биткойн обяснение по стъпки

Как да купя Биткойн на платформа за търговия с крипто?

Един от начините как да купя биткойн е чрез платформа за търговия с криптовалути. Тези места ви позволяват да купувате криптовалути чрез сайт или приложение за смартфон, само с няколко стъпки. Има два вида платформи за търговия с крипто. Нека ви ги представим, заедно със спецификите им, свързани с това как да купите биткойн на тях.

Как да купя Биткойн от брокер?

Платформите за търговия, наречени брокери, предлагат не само търговия с криптовалути, но и с акции, облигации и други активи. Биткойн е първата и най-известна криптовалута, затова повечето, ако не и всички, брокери, които продават крипто я предлагат. Може да използвате фиатни пари, за да купите биткойни от брокер. Примери за брокери, от които може да купите биткойн, са eToro, Interactive Brokers и Robinhood.

Стъпка по стъпка: Как да купя Биткойн от брокер:

 1. Създайте си профил при избрания от вас брокер;
 2. Потвърдете самоличността си – най-често срещаният начин, по който ще може да го направите е да покажете снимка на личната си карта или друг документ за идентификация;
 3. Потърсете Биткойн (Bitcoin или BTC) на платформата;
 4. Депозирайте избраната от вас валута;
 5. Купете Биткойн.

Как да купя Биткойн от борса за криптовалути?

За разлика от брокерите, борсите за криптовалути предлагат само дигитални активи за търгуване. Може да търгувате крипто на два вида борси – централизирани и децентрализирани.

При централизираните борси трансакциите ви ще бъдат регулирани, трето лице ще ги извършва, и ще може да купите биткойн с фиатни пари. Binance и Kraken са една от най-известните централизирани борси.

При децентрализираните борси, например ако изберете Uniswap, трансакциите се осъществяват само между купувач и продавач и ще може да купите биткойн с други криптовалути.

Ето как да купя Биткойн от борса:

 1. Създайте си профил при избраната от вас борса;
 2. Потвърдете самоличността си – ако избере децентрализирана борса пропускате тази стъпка, тъй като само централизираните борси изискват идентификация;
 3. Потърсете Биткойн (Bitcoin или BTC) на платформата;
 4. Изберете как да платите – с фиатни или крипто валути, в зависимост от вида на борсата, която сте избрали;
 5. Купете Биткойн.

След като сте купили биткойните си, може да използвате вградения портфейл на платформа, ако тя предлага такъв, за да ги съхранявате.

Как да купя Биткойн с PayPal?

Инстантната опция за покупка скоро ще бъде активна и в България, но ако се намирате в чужбина, методът е много лесен и ви спестява време. Днес може да закупите биткойни и с онлайн услугата за плащане PayPal. Има два начина, които ще ви дадат отговор на въпроса „как да купя биткойн“ с PayPal:

 1. Как да купя Биткойн с PayPal на друга платформа: Може да използвате PayPal като начин на плащане, за да купите биткойн. След като се регистрирате на платформата и потвърдите информацията за профила си, изберете да платите с PayPal за биткойните си. Трябва да знаете, че няма да бъдете таксувани за обработка на депозита и той ще бъде моментално отразен в профила ви. PayPal е добър вариант за търговци, които се питат „Как да купя Биткойн бързо?“;
 1. Как да купя Биткойн директно с PayPal: Ако живеете във Великобритания или САЩ може да се възползвате от директна покупка на биткойни чрез сайта или приложението на PayPal. За момента услугата е предоставена само в тези две държави, но ако има по-голямо търсене, може да стане налична и в България.

Как да купя Биткойн с кредитна или дебитна карта?

Ако се чудите „Как да купя Биткойн с кредитна карта?“ или „Как да купя Биткойн с дебитна карта“, начините са практически еднакви. Заплащането с карта е и един от най-лесните начини да си купите криптовалути. Брокерите и борсите за криптовалути приемат плащания и с двата вида карти.

Депозитът ще бъде отразен почти мигновено в профила ви и няма да ви бъдат начислени такси за обработката му. Единственото нещо, което трябва да направите е да изберете вида на картата си, когато достигнете до стъпката с плащането в избраната от вас платформа. Така ще можете да закупите биткойн с кредитна или дебитна карта.

Как да купя Биткойн с банков превод?

Един от начините как да купя биткойн е чрез банков превод. Платформите за търговия с криптовалути приемат банкови преводи и няма да ви бъдат начислявани такси за тях. Изберете опцията за плащане чрез банков превод при закупуване на биткойн и завършете покупката си. Трябва да знаете, обаче, че ако изберете да купите биткойн по този начин, ще отнеме повече време, защото трансакцията ще бъде отразена по-късно в профила ви.

Как да купя Биткойн с пари в брой?

„С пари в брой“ е един от отговорите на въпроса „Как да купя Биткойн?“.

Може да направите покупката по този начин в два случая.

 1. Може да използвате пари в брой, за да платите за биткойн в децентрализирана борса;
 2. Може и да купите биткойн с пари в брой от друг търговец, като се срещнете на живо.

Важно: И в двата случая помнете, че няма трето лице, което да контролира трансакциите или да ви помогне ако нещо се обърка. Ако биткойните ви се изгубят, отговорността е изцяло ваша. Бъдете много внимателни, този метод е изключително рисков!

Подробно обяснение как да купя Биткойн BTC

Как да купя Биткойн с портфейл?

Биткойн портфейл, или крипто портфейл, е място, където съхранявате криптовалутите, които сте закупили. Има два вида портфейли – за онлайн и офлайн съхранение. Те се различават по това, къде се съхраняват частните ключове (private keys). Някои популярни портфейли са Exodus, Electrum и Ledger.

Но не само може да съхранявате биткойните си в портфейла, може да го използвате и за закупуването им. Някои портфейли са и отговор на въпроса „Как да купя Биткойн?“. Те позволяват на ползвателите си да купят биткойн чрез банков превод, онлайн услуга за плащане или кредитна или дебитна карта. Ако използвате портфейл за покупката на биткойни ще си спестите време и усилия да търсите специализирани услуги за покупка.

Как да купя Биткойн на банкомат за криптовалути?

Ако искате да знаете „Как да купя биткойн без онлайн платформа?“ – банкоматите за криптовалути са подходящият избор за вас. Банкоматите за биткойн и други криптовалути позволяват покупката на дигитални активи. Процесът как да купя биткойн на банкомат за крипто е сравнително лесен.

 1. Открийте най-близкия до вас банкомат за криптовалути, който предлага Биткойн;
 1. Създайте си биткойн портфейл: Първо трябва да притежавате портфейл, за да може да купувате и съхранявате вашите биткойни по-късно с банкомат. Когато отидете до крипто банкомата, трябва да покажете QR кода от биткойн портфейла си на камерата на устройството;
 1. Вкарайте парите си: След като машината е сканирала QR кода, трябва да вкарате сумата в брой, с която искате да закупите крипто;
 1. Купете Биткойн: Изберете „готово“ и ще сте закупили биткойни с банкомат!

Бонус: Как да купя Биткойн Кеш (Bitcoin Cash)?

Ако се чудите „Как да купя Биткойн Кеш?“, криптовалутата, която често е наричана „малкият брат на Биткойн“, начините за покупка са същите като при биткойн. Биткойн Кеш (Bitcoin Cash) е доста известна криптовалута, затова много платформи и банкомати я поддържат, така че няма да е трудно да откриете място, където да я купите.

Как да купя Биткойн през 2024 г. по най-добрия начин?

Дадохме няколко отговора на въпроса „Как да купя Биткойн?“. Може да използвате онлайн платформа за крипто търговия, PayPal, биткойн портфейл или крипто банкомат. Може да платите чрез пари в брой, банков трансфер или с кредитна, или дебитна карта. Има много начини как да купя биткойн през 2024 г., всички имат своите предимства и недостатъци, затова може да избере най-добрия за вашите нужди.

Помнете, че винаги трябва внимателно да проверявате местата, откъдето купувате биткойните си и винаги да поставяте на първо място сигурността на инвестициите си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *