Как да бъда свой собствен счетоводител?

Как да бъда свой собствен счетоводител през 2024г.?

Сподели:

През последните години всеки от нас по един или друг начин усети последиците от световните кризи върху финансите си. Затова днес повече от всякога е нужно да можем сами да управляваме парите си адекватно, за да избегнем неприятни ситуации, които могат да бъдат предотвратени с по-голяма финансова грамотност. Независимо дали сте физическо лице или фирма, възможно е да се научите сами да боравите със средствата си, без помощта на професионален финансов специалист. Тук ще отговорим на въпроса как може да бъдете свой собствен счетоводител като ви дадем някои основни насоки.

Какво прави един счетоводител?

Най-общата длъжностна характеристика, която може да се направи за един счетоводител, би била на лице, което управлява финансовите активи на една фирма и изготвя документацията, свързана с тях, както и съветва управителите по въпроси, свързани с бюджета на компанията. Счетоводителят трябва да познава редица закони, свързани с данъци, финанси и работна политика, както и да притежава компютърна грамотност и личностни качества, нужни за работата му. Тази професия става все по-търсена и предлагана, заради бъдещата перспектива, която носи.

Като се имат предвид знанията и уменията, които счетоводителите притежават, възможно ли е самите вие да управлявате парите си без помощта на такъв специалист? Да, може сами да бъдете свой собствен счетоводител. Въпреки че професионалистите в тази област имат много големи финансови знания, сами също можете да се образовате достатъчно, за да не загубите парите си поради лошо взети решения.

Как да бъда свой собствен счетоводител?

За да водите личното си счетоводство на базисно ниво, не е нужно да знаете наизуст всички закони, които счетоводителите използват всеки ден. Един професионален счетоводител може да ви помогне много, но първоначално сами може да изградите основни финансови навици. Ще ви предложим няколко начина, по които да запазите средствата си и да работите с парите си по-ефективно.

Как да бъда свой собствен счетоводител?

Ето 6 начина как да станете свои собствени счетоводители:

1. Създайте си личен бюджет и го следвайте

Първата стъпка на ефективното лично счетоводство е да си създадете личен бюджет, който обаче и да следвате. Счетоводителите са отговорни за изготвянето и проследяването на изпълнението на бюджета на фирмите, за които работят. По подобен начин, сами може да си създадете бюджет. Може да планирате средствата си за различен период – на базата на всеки месец, за няколко месеца, за година или дори по-дългосрочно. Тук важното е да успеете да установите реално с колко средства разполагате и как и за какво може да ги харчите. Ако изпълните зададения си бюджет във времевия отрязък, може да бъдете приятно изненадани от останали непохарчени пари. В такъв случай, може да си създадете и отделен раздел в бюджета за непохарчени пари и какво бихте искали да правите с тях.

Създаването и следването на финансова рамка би помогнало на всеки, който иска сам да си е счетоводител, като му покаже реалната ситуация, с колко средства разполага, как ги харчи и възможно ли е да му остава допълнителни пари. Ако следите бюджета си може да забележите и вредни финансови навици, които да спрете и така да подобрите управлението на парите си.

2. Категоризирайте харченията си

Друга полезна стъпка при личното счетоводства е да категоризирате харченията си. Тук става дума за това, да следите колко и как харчите за различни неща всеки месец, например – за сметки, за дрехи, за храна, за социални събития и т.н. Определянето на категории за харчене ще ви помогне и да изпълнявате бюджета, който сте си създали, защото ясно ще виждате какво сте похарчили всеки месец за различни неща. Ако сте лице, което се самоосигурява това категоризиране на плащанията би било много полезно при подаването на данъчна декларация всяка година.

3. Изберете основен начин на плащане

Да си представим, че всеки ден плащате на различни места по различни начини – в брой, с карта, с банков превод, с приложение за плащане. Може дори да платите и с криптовалути вместо с фиатни пари. Днес има много начини за плащане и от една страна това е много полезно за хората, които искат да имат избор как да платят сметките си. От друга страна, обаче, това може да доведе до объркване как и къде сте похарчили парите си.

Стъпката, която може да предприемете като свой собствен счетоводител е да изберете един или най-много два основни начина за плащане навсякъде. Така много ще се улесните при следенето на парите си и няма как да забравите как и къде сте похарчили дадена сума.

Както споменахме, има голям избор от начини на плащане. Изберете този, който е най-удобен за вас, съобразявайки се със скоростта на плащане, допълнителни такси и други критерии. Като свой собствен счетоводител много ще опростите воденето на личните ви финансови отчети ако предприемете тази стъпка.

4. Научете се да спестявате

Със сигурност всеки професионален счетоводител би ви посъветвал да заделите „бели пари за черни дни“. Важна част от личното ви счетоводство е изграждането на навик за спестяване. Колкото и добре да управлявате парите си е възможно в даден момент да ги загубите поради различни причини, дори такива, които не зависят от вас. Един човек, който иска да бъде свой собствен счетоводител, трябва да се научи да заделя финанси както за почивки и мечтани покупки, така и за кризисни ситуации.

Спестяването може да се бъде краткосрочно или дългосрочно и да бъде изпълнено по различни начини. Някои хора избират да заделят пари и да ги държат в банка, където с времето фондовете им бавно растат. Други, могат да изберат да инвестират спестяванията си в активи, акции или злато, например, които смятат за достатъчно стабилни, за да дадат възвръщаемост на парите им. При втория случай, обаче, трябва да имате предвид, че колкото и стабилен да изглежда един актив, непредвидими политически, финансови или други кризи, могат да го разколебаят и спестяванията ви да намалеят или да се изгубят.

Независимо как ще изберете да спестявате, това е много важен етап от ролята ви на свой собствен счетоводител, защото ви дава финансова сигурност. Изградете си навика да заделяте първо по по-малко всеки месец, а по-късно може и да увеличите размера на средствата. По този начин успешно ще управлявате личното си счетоводство в кризисни моменти и ще сте по-добре подготвени финансово за различни ситуации.

5.Следете финансовите си документи

Като физическо лице, както и фирмите разполагате с финансови документи, които трябва да бъдат подредени. Те включват разписки, фактури, банкови извлечения, данъчни декларации и други финансови документи. Важно е да поддържате тези документи подредени и актуални, за да имате лесен достъп до тях, когато е необходимо. Проследяването на финансовите документи е от решаващо значение за данъчни цели, а също така ще ви помогне да следите разходите си.

Можете да организирате финансовите си документи по различни начини. Някои хора предпочитат да съхраняват всичко във физически папки или папки, докато други избират цифрово съхранение. Съществуват и много приложения, които могат да ви помогнат да организирате финансовите си документи в цифров вид. Какъвто и метод да изберете, уверете се, че той е лесен за използване и че можете да имате бърз и лесен достъп до документите си, когато е необходимо.

В заключение, управлението на собствените ви финанси може да изглежда обезкуражаващо, но е възможно да бъдете свой собствен счетоводител. Като създадете бюджет, категоризирате разходите си, изберете метод на плащане, научите се да спестявате и следите финансовите си документи, можете да поемете контрол над финансите си и да сте сигурни, че парите ви се използват ефективно.

6. Запишете се на курс по счетоводство и управлявайте финансите си професионално

Ако следвате стъпките, които изброихме досега, ще може на базисно ниво да поемете ролята на свой собствен счетоводител, без да имате специализирани знания. Но искате да притежавате развита финансова грамотност и да сте истински счетоводител, тогава трябва да получите специализирано образование. Различни университети предлагат обучение по счетоводство. Ако обаче нямате време да посещавате строго регламентирани по график лекции, или не искате да отделяте четири или повече години за подобно образование, то има и по-бърз, и не по-малко ефективен начин да се превърнете в счетоводител. Курсът за счетоводство на Finance Academy е мястото, където ще получите качествено образование, предадено от специалисти в областта, и ще може да се превърнете в професионален собствен счетоводител.

Програма по Счетоводство и данъци

Програмата по Счетоводство и данъци е създадена, за да обясни на достъпен език как функционира данъчната система. Курсът ще донесе необходимите знания на специалистите, които искат да практикуват счетоводната професия.
Най-важната информация за счетоводството, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Предимствата на обучението по счетоводство във Finance Academy са, че нужният материал, за да станете счетоводител е предаден на достъпен език, актуален е и е съобразен с настоящото състояние на професията и може да гледате лекциите, когато е удобно за вас. За разлика от лекциите в университета, лекциите от курса по счетоводство Finance Academy се предават на живо онлайн и след това имате достъп до тях до една година. Това значи, че може да се обучавате от всяко място, където имате интернет достъп и със скорост, която е удобна за вас, и да получите нужните счетоводни знания и умения.

Трябва ли да бъда свой собствен счетоводител?

Ако искате да не изгубите парите си заради неразумни и неинформирани финансови решения, трябва да станете свой собствен счетоводител. Дадохме ви някои основни насоки, които може да следвате, за да управлявате средствата си по-добре и да може да разполагате с тях за по-дълго време и по-ефективно. Може да притежавате базисни финансови знания и да управлявате парите си достатъчно добре.

Ако обаче искате да станете истински счетоводител и да вземате информирани финансови решения, то много добра възможност за вас би било обучение по счетоводство. Чрез него ще може да се запознаете както със законовите рамки, които трябва да следвате, така и чрез разрешаването на казуси да добиете по-добри умения, с които по-късно да сте свой собствен счетоводител, а защо не и професионален финансов консултант на някоя фирма.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *