“Започнете с инвестиции, чиито скокове и спадове не ви карат да губите сън и се постарайте да разберете кое ниво на риск е за вас.” – разговор с Йонко Чуклев

Сподели:

Йонко Чуклев е един от лекторите в цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy. Той е водещ лектор на курса “Инвестиции в P2P кредити”.

Какъв е Вашият професионален опит до момента?

От началото на 2021 г. съм оперативен директор на българската P2P lending платформа Afranga. Преди това работех и като финансов анализатор, а сферата на инвестициите ме интересува от края на 2011 г. и от тогава активно следя фондовите борси и световните икономики.

Какво ще научат курсистите на Finance Academy от курса “P2P инвестиции”?

На първо място, историята на P2P lending сектора, защо този бизнес модел носи стойност и на оригинаторите на заеми, и на клиентите на платформите, кои са основните P2P lending модели (marketplace lending и direct lending). След това ще се ориентираме в терминологията на сектора като гаранции за обратно изкупуване, първични и вторични пазари и критерии за избор на платформи и оригинатори на заеми. Може би най-важната част в курса е модулът за анализ на рискове – кредитен риск, риск на платформата-посредник, валутен риск и др. Също, в последния модул споделям научените уроци как да получим максимална доходност от вложенията си в P2P.

P2P инвестирането добър вариант ли е за начинаещи?

По-скоро не, защото успешните P2P инвестиции изискват познаването в детайли на платформите, оригинаторите на заеми зад тях, предлаганите видове кредити, методите за изчисление на лихва – стандартна и за забава, анализ на ключови клаузи като задължение за обратно изкупуване, групова гаранция и други. Моят опит показва, че начинаещите трудно се ориентират в тази „джунгла“ от термини без допълнителна помощ и е по-добре да започнат с нещо по-консервативно като структуриран банков депозит, взаимен фонд или ETF, да видят как работи, да научат повече за P2P сферата и тогава да преценят дали е за тях. Разбира се, всеки може да се научи и именно това е целта на всички колеги от Finance Academy.

Трябва ли да имаме много пари, за да започнем с P2P инвестиции?

Не, огромната част от платформите сами посочват, че начално вложение между 10 и 50 евро е достатъчно. Така че не са необходими големи средства за начало.

Колко сигурно е P2P инвестирането?

P2P инвестирането по дефиниция е рисков вид вложение. Според мен сигурността в P2P сферата идва от три неща – на първо място, добре проучена платформа, на второ място – още по-добре проучен оригинатор на заеми (вкл. с анализ на финансовите отчети, нивата на лоши кредити, история, мениджмънта и др.) и на трето място – добрата диверсификация на портфейла от вземания по кредити.

Смятате ли, че финансовата грамотност ще помогне на българите да подобрят стандарта си на живот?

Аз вярвам, че за да постигне добър стандарт, на човек са му необходими три неща – разумно потребление, регулярно спестяване и инвестиране с умерен риск. Финансовата грамотност ни учи именно как да надграждаме навиците и уменията си, свързани с тези три компонента на управление на парите, затова тя може и постепенно да подобри стандарта ни на живота.

Какъв съвет можете да дадете на хората, които в момента навлизат в света на инвестициите?

Най-важно за всеки, навлизащ в света на инвестициите е да опознае себе си и по-специално емоциите си, когато печели или губи пари. Всеки трябва да може да си отговори на въпроси като „Колко дълго мога да понеса да съм на загуба?“. Ако отговорът е „Не дълго“, то трябва да и инвестициите му да са по-консервативни. Затова големият ми съвет е: започнете с инвестиции, чиито скокове и спадове не ви карат да губите сън и се постарайте да разберете кое ниво на риск е за вас.

Защо курсистите да запишат цялостната програма “Инвестиции и допълнителни доходи”?

Програмата на Finance Academy винаги започва с курс „Основи на инвестициите“. От този курс до момента има много „алумнита“, които споделиха своята обратна връзка за съдържанието, практическата част и нивото на лекторите. Моят съвет би бил всеки да чуе обратната връзка на предишните курсисти и да разбере от първа ръка защо трябва да запише цялостната програма.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи”

Цялостната програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy ще ви научи на всички тънкости при управлението на личните ви средства, дългосрочното създаване на богатство чрез инвестиране, начини за набавяне на допълнителни доходи и постигането на финансовите ви цели.

Програмата е изцяло онлайн, практически насочена и обученията се водят от лектори-практици. Всички лекции са достъпни в удобно за куристите време и могат да се гледат от всяка точка на света.

Обученията във Finance Academy са акредитирани от НАПОО към Министерство на Образованието.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *