Инвестиционно злато: Как и откъде да купим злато за 2024г.?

Съдържание на статията

Сподели:

Тази статия ще разгледа темата за инвестирането в злато и ще отговори на важни финансови въпроси като: Какво е инвестиционното злато? Струва ли си да инвестираме в златото? Как да инвестираме в злато? Добра инвестиция ли е златото? Дава ли добра възвръщаемост на инвестицията? Възможности и още…

Напоследък сме толкова погълнати от финансовата борса и нови финансови явления като криптовалутите, че понякога забравяме за един традиционен и ефективен начин на инвестиране – инвестирането в злато. Нека си припомним защо златото е толкова ценен, популярен и предпочитан актив години наред.

Инвестиране в злато: Какво е инвестиционното злато?

Нека започнем с най-важното – инвестиционното злато е физически актив, който може да се използва за постигане на възвръщаемост.

Инвестиционното злато е най-често под формата на монети, кюлчета, медальони, парички, медали. Всяко едно от изделията е съпътствано от документ с информация за емисия, проба, тегло, сериен номер / тираж, производител, номинална стойност. За монетите се посочва и диаметър, гурт, място на отсичане и автор на художествения проект.

За разлика от златните бижута, инвестиционното злато е един алтернативен начин да съхраните благородния метал с цел постигане на потенциална възвръщаемост.

Друга важна характеристика за инвестиционното злато е, че то е физическо изделие, което има честота равна или по-голяма от 995 хилядни за кюлчета и плочки, и 900 хилядни за монети. Освен това, според закона на БНБ съществуват и други регулации, свързани с търговията, цените и притежанията на този тип злато, като на места условията варират спрямо вида на златото.

Видове инвестиционно злато – изделия

Благородният метал може да бъде съхранен под различни видове изработки и изделия. Инвестиционното злато се намира под формата на:

  • Кюлчета
  • Колекционни серии от монети
  • Изделия по специални поводи: Възпоменателни емисии, празници

Струва ли си да инвестираме в злато?

Инвестирането винаги е било важна част от стратегии за трупането на богатство и постигане на благосъстоятелност. Икономическата нестабилност, съчетана с постоянните социални и политически промени в нашата глобална култура, доказват, че сега, повече от всякога, разумното инвестиране е от съществено значение за всеки, който иска да се наслаждава на плодовете на своя труд.

Има много различни начини да инвестирате – в акции, облигации, недвижими имоти – но всеки има различна толерантност към риска и различни цели. Затова един добър и сравнително по-сигурен начин за инвестиране за начинаещи е именно златото.

Златото е благороден метал, който се използва от хиляди години като форма на валута и символ на богатство, статус и власт. Стойността му идва от това, че предлагането на злато е ограничено, а и може да се регулира. Повечето държави имат запаси от злато, които използват за замяна на други стоки и услуги. Според мнозина проучвания се счита, че над 50% от потреблението на злато в света под формата на бижута, 40% в инвестиции и 10% в промишлеността.

Инвестиционното злато е добра идея и за хората, които се тревожат за загуба на стойността на фиатните пари – всички те, могат да купят злато като форма на “убежище” за своите спестявания. За да разберем защо инвестирането в злато е добра идея, нека разгледаме ползите и предимствата на инвестирането в злато.

Ползи и предимства на инвестирането в злато

Ето някои от основните ползи и предимства при покупка на инвестиционно злато

  • Популярен и традиционен метод за дългосрочно инвестиране, доказал устойчивостта си във времето;
  • Златото е един от най-търсените благородни метали, тъй като е пластичен, много лесен за работа и оформяне в различни форми;
  • Той е и един от най-меките метали, което го прави идеален за изработка на бижута, устойчиви за поколения напред;
  • Инвестиционното злато е с висока стойност, която се предава от поколение на поколение;
  • Физически може да се съхранява близо до вас и да бъде преимущество при потенциално възникване на икономическа криза или срив на световния пазар;
  • Много сигурен актив при възникване на инфлация;
  • При покупка на акции в злато, можете да се възползвате от висока ликвидност при ниски разходи.

Мерни единици и термини, които трябва да знаем при купуване на инвестиционно злато

Ето, кои мерни единици трябва да знаем, когато решим да извършим покупка на инвестиционно злато:

Унция

Унциите са мерна единица на благородните метали, която се означава “oz”. 1 унция е приблизително 28 грама (1 oz = 28,349523125 gr).

Тройунция

В търговията със злато най-често се говори и за 1 тройунция (ozt) злато,като 1 тройунция е приблизително 31 грама (1 ozt = 31,1034768 gr).

Карат и проби

Каратът определя колко чисто е златото. Пробата пък е метричната рафинираност. Инвестиционното злато най-често е 24 карата т.е. 999.9 – т.е. 99,99% чисто злато, 0,01% примеси.

КаратПробаСъотношение
24 каратаПроба 999.999.99% злато и 0,01% примеси
22 каратаПроба 91691.60% злато и 08.40% примеси
20 каратаПроба 83383.30% злато и 16.70% примеси
18 каратаПроба 75075.00% злато и 25.00% примеси
16 каратаПроба 62562.50% злато и 37.50% примеси
14 каратаПроба 58558.50% злато и 41.50% примеси
12 каратаПроба 49950% злато и 50% примеси

Цена на инвестиционното злато по света

Цената на златото непрекъснато се покачва през последните години, което го прави силно търсено средство за инвестиции от централните банки (особено в страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Цената зависи от пробата, каратите, количеството, което сме готови да закупим, мястото на търговия и търговеца.

Като всяка друга инвестиция, и инвестиционното злато не гарантира 100% възвръщаемост – т.е. нужно е да имате добра финансова грамотност и да направите добър анализ на възможностите за инвестиция, за да определите точния момент за инвестиране и да изчислите потенциалната възвръщаемост. Затова препоръчваме да обогатите своите познания на тема Инвестиции и допълнителни доходи, преди да предприемете действие.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.

Цена на инвестиционното злато в България

Цените за покупка и продажба на инвестиционно злато се променят постоянно в зависимост от борсовите цени на вложените благородни метали. Това е и причината да изпитвате трудност при търсенето и намирането на публично обявени цени на златото. При покупка на злато е нужно да се свържете със съответния представител (например: представител на банка) и да заявите своя интерес. Представителят ще ви даде информация каква е индивидуалната практика, която те следват при покупка.

Най-често при покупка на злато от банка е нужно да звъннете предварително, за да научите актуалната цена спрямо борсата. Цената ще се запази за вас (за период от 10 минути, на места и до 1 час), като в рамките на посочения период е нужно да преведете част от сумата (обикновено 50% от сумата). След това, се подготвя договор, в който се упоменава договорената цена за покупка/продажба на злато. След доставка, вие плащате и останалата част от договорената цена.

Имайте предвид, че всеки търговец на злато има своя практика за търговия, но ако купувате инвестиционно злато от банка, най-вероятно ще е нужно да си отворите сметка в избраната банка. Освен това, в цената на инвестиционно злато, която ще получите, са добавени и надценки – от рафинерията, от търговеца, за транспорт и т.н. Освен това, цената зависи и от количеството, което искате да купите или продадете.

Цените за покупка и продажба на инвестиционно злато се променят постоянно в зависимост от борсовите цени на вложените благородни метали, затова е нужно да направите индивидуална справка. Посочените цени в таблицата са актуални към септември 2021 г., спрямо цена на борсата за 1 тройунция инвестиционно злато – $1791.64, и включват само търговците в България, които публично са посочили цените си. Посочените суми са без ДДС, тъй като златните инвестиционни кюлчета са необлагаеми по ЗДДС.

ТърговецИнвестиционно златоЦена купуваЦена продава
РайфайзенбанкКюлчета, проба 999.9/1000 от 100 гр.4, 848 €5, 306 €
ФибанкКюлче, проба 999.9/1000 (24 К)
Рафинерия Хереус, Швейцария, Германия
10, 473 лв.
TavexКюлче, проба 999.9, 100 грама Valcambi, Швейцария9, 946 лв.
iGoldКюлче, проба 999.9, 100 грама Valcambi, Швейцария9, 555 лв.
Общинска банкаКюлче, златно – 10 гр.1, 075 лв.
TavexКюлче, 1 унция, Valcambi, проба 999.92, 987 лв.3, 120 лв.
TavexКлюче, Проба 999.9, 10 грама, PAMP Фортуна, Швейцария1, 072 лв.
iGoldКлюче, Проба 999.9, 10 грама, PAMP Фортуна, Швейцария956 лв.

Полезна информация – към настоящия момент ОББ не търгува с инвестиционно злато.

Инвестиционно злато: Инвестиране в злато

Покупката на инвестиционно злато е един от начините да инвестирате в благородния метал. Другите варианти са чрез купуване на “златни акции” (злато под формата на акции в благородния метал или акции от златодобивна компания). В тази статия ще се фокусираме върху покупката на инвестиционно злато.

При покупка на инвестиционно злато (физически актив) получавате документ, в който се вписва информация за покупката: сериен номер, тегло, цена на покупката, дата, име на купувача и продавача и още. Ако ще придобивате инвестиционно злато във физическата му форма е добре да имате предварителен план за неговото съхранение, тъй като външният му вид е от първостепенно значение за стойността му.

Счита се, че инвестиционното злато има добра възвръщаемост, когато цената му поскъпне с около 25-30%.

Ако инвестирате в злато на борсата, то няма нужда да се притеснявате за неговото физическо съхранение, а само да поддържате доброто състояние на вашето портфолио.

Как да купя инвестиционно злато?

Можете да се инвестиране в злато като го закупите физически, например, под формата на златно кюлче. Кюлчетата може да са във всякакъв размер и се закупуват директно от монетен двор, от банка или друг търговец. Към златното кюлче получавате и документ, акт за покупката, в който се вписва най-важната информация. Покупката е сравнително лесна като организация, изисква главно подготовка на документи.

Изкупуване на инвестиционно злато: Къде да продам инвестиционно злато?

Инвестиционното злато може да се продава на много и различни места, които са удостоверени от закона като легални търговци на благородния метал. Един от най-сигурните и достъпно начини за продажба на злато е чрез продажба в банка. Банките изкупуват инвестиционно злато на селектирана от тях тарифа, която се мени всеки месец в зависимост от финансовата борса. Точната цена се мени и всяка минута. Съветваме ви, преди да продавате инвестиционно злато, да сравните цените на различните търговци и да договорите най-подходящата за вас оферта спрямо конкурентните предложения.

Рафинерии и монетни дворове: Кой може да произвежда инвестиционно злато?

Основните места, на които се произвежда и преработва злато, са рафинерията и монетния двор.

Рафинерията е специално място с оборудване, което е предназначено да преработва благородния материал и да го пречиства до постигане на точната проба. Едни от най-големите рафинерии в света са именно в Австралия и Швейцария, като те снабдяват почти целия свят със злато.

Монетните дворове са пък предприятия за изработка на монети, които бележат своето начало още от много древни времена – изключително славни са по времето на римската цивилизация. Предимно са собственост на държавата, но има и частни монетни дворове. Там се разработват юбилейни монети, медали, значки, медальони, ордени и други изделия от злато или друг благороден метал. Вероятно сте виждали и юбилейни и празнични колекции от инвестиционно злато под формата на възпоменателни медали на светци, монети, отбелязващи годината от китайския календар и т.н.

Възможно е да откриете, че някои частни банки в България предлагат златни монети, които са по програмата на БНБ и се продават с документното разрешение на БНБ за публикуване. Един от другите големи търговци в България е “Глобал Коинс енд Медалс ООД”, който има подписани договори и постигнати споразумения с всички монетни дворове и национални емисионни банки за официалното разпространение на чуждестранните монети. Техни изделия могат да бъдат открити и закупени и от частни банки – партньори в България.

Най-известните златни инвестиционни кюлчета у нас са тези от швейцарската рафинерия “Argor Heraeus” и австралийския монетен двор “The Perth Mint”. Други известни производители са The Royal Mint (Великобритания), Monnaie de Paris (Франция), People’s Bank of China (Китай), U.S. Mint (САЩ).

Закупуване на инвестиционно злато от БНБ

Българският монетен двор се намира в София и е част от Българска народна банка. В него работят опитни професионалисти и художници, които планират изделията, техния вид и графични изображения. Изработките могат да са и от благородни, и от неблагородни метални, като стойността им е много висока поради ръчната изработка. Българският монетен двор извършва държавни и частни поръчки, които се секат и разработват с модерни технологии. От там можете да закупите продукти директно от готовите модели инвестиционно злато в каталога, или пък да заявите модел по поръчка.

Ювелирните изделия са съвършени ръчно изработени изработки от благороден метал, най-често украшения и бижута. Те са популярен метод за инвестиране в злато под формата на символична изработка, най-често използвана за подарък.

Внимание: Ако решите да закупите инвестиционно злато, ви съветваме да го направите от голяма банка или друга утвърдена институция, а не от посредник или трета страна. По този начин стойността ще бъде гарантирана.

Инвестиране в ювелирно изделие: Разлики между ювелирно изделие и инвестиционно злато

Покупката на ювелирни изделия са друг разпространен начин за инвестиране в злато, но разликата е, че инвестиционното злато има много строго определени ограничения в пробата, какво трябва да е съотношението между чистото злато и примесите и т.н.

Инвестиционното злато обикновено е с проба със съотношение 999 чисто злато:1 килограм (т.е. 24 карата), докато в ювелирните изделия се използва най-често съотношение 750 чисто злато:1 килограм или 585 чисто злато:1 килограм.

Покупката на инвестиционно злато изисква да закупите желаното от вас изделие от сигурен купуват – банка, монетен двор.

Данък върху инвестиционно злато в България и в ЕС

В България важат законите, които са общоприети от държавите-членки на Европейския съюз. Съответно, златните чуждестранни инвестиционни монети и златните инвестиционни кюлчета са освободени от данък. Те са необлагаеми по ЗДДС, съгласно Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС на Република България.

В Директивата са специално посочени монетите от 1, 5, 10, 20, 100, 100 (“Св. Първомъченик Стефан”), 125 лева, 1000 лева, 10 000 лева, 20 000 лева.

При пътуване: Пренос и деклариране на инвестиционно злато

Добре е да знаете, че при пренос на инвестиционно злато в чужбина, трябва да декларирате финансовите си активи, в това число златни монети със съдържание на злато най-малко 90% и златни кюлчета, златни късове или буци със съдържание на злато най-малко 99,5%. – Информация спрямо Регламент (ЕС) 2018/1672 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 година относно контрола на паричните средства, които се внасят в Съюза или се изнасят от него, и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1889/2005.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.