Инвестиране в недвижими имоти: Какво трябва да знаем

Инвестиране в недвижими имоти 2024г.: Какво трябва да знаем

Сподели:

Ако се чудите къде да инвестирате парите си или ако търсите нов начин да диверсифицирате портфолиото си, тогава недвижимите имоти може да са начина ви за постигане на повече доходност.

В този блог пост сме ви подготвили пълна информация за инвестирането в недвижими имоти и какви възможности има на пазара. Естествено, кой не би искал да грабне подобна инвестиционна възможност с потенциална възвръщаемост около и над 10% годишно? Има много различни начини за инвестиране в недвижими имоти, с различни предимства и недостатъци на всеки от тях.

Защо да инвестирате в недвижими имоти – струва ли си?

Много хора търсят правят своите първи стъпки в света на инвестициите именно чрез покупка, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Това е една от най-надеждните инвестиции, които можете да направите, и ако следвате добър подход и финансова стратегия, ще постигнете своите цели.

Дали си струва да инвестирате в недвижими имоти зависи от вашите индивидуални нужди и цели. Например, ако се задоволявате само с това да давате под наем малък апартамент в квартал с лоша репутация, то тогава не – инвестирането в недвижими имоти не си заслужава толкова в дългосрочен план.

Ако обаче се интересувате от закупуване и изграждане на портфолио от имоти с цел увеличаване на стойността им в бъдеще – тогава определено инвестирането в имоти си заслужава!

Тази статия ще ви помогне да разберете защо и как да инвестирате в недвижими имоти, ако това е нещо, което ви интересува.

Инвестиране в жилищен имот

Инвестирането в жилищен имот е процес, при който инвеститорът инвестира в дом, управлявайки го в лицето на собственик за собствена финансова печалба.

Инвестициите в жилищни имоти могат да бъдат различни видове – инвестиране в еднофамилни жилища, кооперации или апартаменти. Тези имотни активи обикновено се обединяват под шапката на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs).

Инвестиране в търговски имоти

Инвестирането в търговски имоти е процес, при който инвеститор купува търговски имоти като магазини на дребно, офис сгради и промишлени сгради с цел постигане на бъдещи приходи и нарастваща възвръщаемост.

Много финансови анализатори в сферата на недвижимите имоти инвестират в този сектор с цел генериране на доход, тъй като възвръщаемостта от тези инвестиционни имоти обикновено е по-висока от възвръщаемостта от жилищни инвестиционни имоти.

Как да инвестираме в недвижими имоти?

Инвестирането в недвижими имоти е чудесен начин да спечелите пари и да увеличите спестяванията си, предназначени за пенсиониране. Това, също така, е относително стабилен начин за възвръщаемост, стига да следвате инвестиционната си стратегия в дългосрочен план.

Инвестирането в недвижими имоти се възползва от нарастващата стойност на имотите с течение на времето. Ако сте начинаещи, първоначално, можете да започнете с малки инвестиции, докато усетите тенденциите на пазара и преодолеете всички страхове с прилежащите инвестиционни рискове.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Предимства и ползи от инвестирането в недвижими имоти

Съществуват множество предимства и ползи от инвестирането в недвижими имоти:

 • Удобство и бързина

В днешната епоха на ниски (и дори негативни) лихви и банкови такси, много инвеститори търсят възможности, с които да печелят пари по удобен начин. И без много усилия. Плюсът е, че веднага след като закупите недвижимия имот, можете да започнете да намирате нови възможности за възвръщаемост, да разработите финансова стратегия и да продавате или отдавате под наем.

 • Финансова свобода

Друго предимство на инвестирането в недвижими имоти е, че ако решите да отдадете имотите си под наем, можете да разчитате на постоянен пасивен доход всеки месец. Ако купувате имоти с цел продажба, тогава ще спечелите възвръщаемост за нула време и ще можете:

 • Да се радвате на стабилен приход
 • Да натрупате пари и спестявания, за да отговорите на бъдещите си нужди и желания
 • Да генерирате сума, която може да ви позволи да поддържате начина си на живот, когато се пенсионирате.
 • Да осигурите спестявания и инвестиции за вашите деца или внуци
 • Цените на имотите, обикновено, са в полза на инвеститорите

Цените на имотите вървят нагоре и надолу, но в дългосрочен план те са склонни да поскъпват. Ако решите да се обвържете с дългосрочна инвестиция като недвижимите имоти, възвръщаемостта ви е сравнително стабилна. Въпреки че недвижимите имоти имат своите рискове, за средния инвеститор те могат да осигурят постоянен доход от наем за години напред.

 • По-нисък риск

Недвижимите имоти са една от най-сигурните инвестиции (има много малък риск да загубите цялата си инвестиция).

Както виждате, инвестирането в недвижими имоти определено си заслужава. Макар че не носят възвръщаемост бързо като акциите или облигациите, но имат по-голям потенциал за растеж на капитала от други инвестиции. Те са идеалният пример за дългосрочна инвестиция – времето за постигане на висока възвръщаемост може да отнеме до 10 години, но възможността да увеличите богатството си чрез редовен наем и поскъпване е много висока, което прави тази форма на инвестиция благодатна.

Инвестирането в недвижими имоти изисква финансова грамотност, знания и анализи за това къде да инвестирате и кога да инвестирате. Знаейки тези неща, можете да реализирате наистина добри печалби.

Кога да инвестирате в недвижими имоти?

За да разберете кога е подходящият момент за инвестиране в недвижими имоти, трябва да погледнете пазара като цяло и да се научите да го анализирате и прогнозирате. Ако пазарът е пълен с налични имоти и цените са понижени, тогава нямате възможност да печелите пари. Това, към което трябва да се целите, е да вземете имот на изгодна цена, да го отдадете под наем или да ги продадете за печалба, след което да преминете към други възможности. Ако на пазара има много малко жилища и повечето вече са разпродадени, ще бъде по-трудно да намерите добри оферти. В подобни моменти цените ще са се повишили значително.

Какво е REIT – инвестиционен тръст за недвижими имоти?

Съкращението „REIT“ означава „инвестиционен тръст за недвижими имоти“. В България често REIT се нарича и АДСИЦ.

REIT е дружество или компания, инвестиращо в други имотни бизнеси, като хотели, апартаменти, офис сгради, небостъргачи и други недвижими имоти. Накратко, инвестирате в недвижими имоти, отдавате ги под наем или ги притежавате, но всичките ви пари са инвестирани само в един бизнес домейн.

Когато инвестирате в REIT, вие оставяте пазарът на имоти да свърши цялата работа и да накара парите да работят за вас.

Когато притежавате акции от REIT компания, вие разполагате с пропорционален процент от собствеността върху недвижимите имоти, които те притежават. Също така, когато се провежда събиране на акционерите, вие имате право на глас. Компаниите от REIT/АДСИЦ купуват различни недвижими имоти и с помощта на вашите пари и създадат бизнес с тях. Парите ви се използват за работа в рамките на определени правила и разпоредби, които защитават вашата инвестиция.

Как инвестицията може да добави стойност към недвижимия имот?

Вашата инвестиция може да добави стойност към вашия недвижим имот чрез отдаване под наем, увеличение на капитала и ремонт. Всичко, което трябва да знаете, е как правилно да управлявате ресурсите си и това, което се търси в момента.

Коя е най-печелившата инвестиция в недвижими имоти?

Най-печелившите инвестиции в недвижими имоти зависят от локацията, района, пазара, икономическата и политическата ситуация, БВП, качеството на живот и още.

Важно е инвеститорите или тези, които обмислят да инвестират в бъдещия пазар на недвижими имоти, да бъдат подготвени с финансови прогнози и толеранс към риска, преди да се впуснат в инвестиция. Ето защо е абсолютно важно да имате финансова грамотност и да следвате стратегия!

Как можете да определите дали вашата инвестиция в недвижими имоти ще бъде успешна?

Успехът на вашата инвестиция в недвижими имоти зависи от:

 • Локацията

Местоположението има голямо значение.

Местоположението на вашия имот определя колко можете да спечелите като инвеститор. Трябва да вземете предвид елементи като пространството около имота, паркоместа или градина. Тези фактори влияят на наема, който ще трябва да начислявате за имота. Друг фактор е колко „комуникативно“ е местоположението – близо ли е до автобусна спирка, има ли гараж, колко удобен е градският транспорт наоколо, спирка на метро, главни булеварди.

Местоположението е приоритет номер 1 и за ваканционните жилища, където спиращите дъха гледки по естествен начин покачват цената и стойността на имота.

 • Състоянието на имота

Помислете за състоянието на имота – ново строителство или старо строителство? Нуждае ли се от поддръжка? А от разрешителни за ремонти или промени?

Когато ремонтирате имота, винаги трябва да търсите начини, по които можете да увеличите стойността му. Затова всяко действие по промяна на вида на жилището, трябва да е много аргументирано.

Добавянето на допълнителни стаи, отварянето на затворени пространства и добавянето на жилищни помещения са чудесни ремонтни дейности, които ви позволяват да увеличите наема.

 • Финансова грамотност и познания за пазара

Също така е важно да познавате пазара на недвижими имоти в района. Когато знаете какво е търсенето и предлагането, ще можете правилно да определите цената на имота и да го продадете, когато му дойде времето. Това е от съществено значение, ако планирате да притежавате недвижим имот само за кратък период от време.

С добра финансова грамотност ще можете да прогнозирате бъдещите пазарни тенденции и възможностите за инвестиране в недвижими имоти.

Тази статия предоставя информация за това как да инвестирате в недвижими имоти: възможности, ползи, съвети за инвестиране в жилищни или търговски имоти, защо да инвестирате в недвижими имоти и др. Запознайте се с тази полезна информация относно това как можете да определите дали вашата инвестиция ще бъде успешна въз основа на фактори като състояние на вашия имот и местоположение.

Курс по инвестиции в недвижими имоти

Какво знаете за недвижимите имоти?

Правилното решение при избор на ипотека изисква добри познания за личните ни финанси, банковите условия и пазара на имоти.

В курса по Инвестиции в недвижими имоти можете да научите всички тънкости при покупката на жилище, преговорите с брокери и банки, както и такси. Тази информация ще ви помогне в подоготвката за теглене на ипотечен кредит – от началото до края.