Как да започна с инвестирането

Първи стъпки за начинаещи в инвестирането за 2024г. и всичко, което трябва да знаеш

Съдържание на статията

Сподели:

В този блог пост ще разгледаме инвестирането като процес за постигане на финансови цели. Как да започна с инвестирането – научете отговора и първите стъпки за начинаещи. Всичко, което трябва да знаете – най-важната информация, събрана на едно място.

Какво е инвестирането?

Инвестирането е процесът на влагане на пари или ресурси с цел получаване на финансова възвръщаемост. То може да се дефинира като закупуване на ценни книжа, облигации, акции, както и инструменти от всякакъв вид с очакване, че във времето стойността ще варира в полза на инвеститора.

Инвестирането – защо ни трябва?

Инвестирането е решаваща част от живота на всеки успешен човек, който желае да бъде финансово независим. Много често, думата “инвестиране” погрешно се асоциира милиардери, които притежават акции в Microsoft и Facebook, но истината, че този процес е не само достъпен, но и нужен на всеки.

Инвестициите са важни за всеки, който иска да подобри стандарта си на живот и да спре да живее само с пари “от заплата на заплата”. Има много безплатни курсове по инвестиране, които ви учат да инвестирате онлайн, така че бъдещето на парите ви е във ваши ръце.

Програма по Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите, как да структурираме разумно личните си финанси, както и какви са възможностите за набавяне на допълнителни доходи. Направи първите стъпки в света на инвестициите като начинаещ с безплатен курс.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.

Видове инвестиране

Инвестирането може да бъде разделено и класифицирано по много и различни начини, но най-често разпространените видове инвестиране днес са:

Друг начин, по който може да се разпределят видовете инвестиции е спрямо публичността и обхвата:

 • частно
 • държавно
 • международно инвестиране

Съществуват и видове инвестиране спрямо периода от време между покупката и продажбата на актив:

Дългосрочно инвестиране за начинаещи

Дългосрочното инвестиране се отнася до различни инвестиционни стратегии, които имат дълъг времеви хоризонт. Може да става въпрос дори за инвестиране за 10 години напред или повече. Целта на дългосрочното инвестиране е да осигури финансова стабилност чрез изграждане на портфолио от собственост върху акции и облигации.

Краткосрочно инвестиране за начинаещи

Краткосрочното инвестиране включва инвестиционни стратегии, които са с времеви хоризонт до 3 години и целят скорошна възвръщаемост. Понякога една краткосрочна инвестиция може да касае и задържане на акция в рамките на дни, часове или минути. Този тип инвестиции, традиционно, са с по-високи нива на риск.

Колко пари ми трябват, за да инвестирам?

Днес за да инвестирате, не е нужно да сте богати! Дори 100 лева могат да ви бъдат достатъчни, за да направите своята първа инвестиция. Това, което трябва да имате предвид, са съпътстващите такси по процеса на инвестиране и обслужване.

Важно е да запомните, че при инвестирането не е толкова важно колко ще инвестирате, колкото дали си струва изобщо да инвестирате! Дори да имате много пари, неправилното им разпределение може да доведе до загуба на ресурсите, затова първото правило на финансите е да се научите да анализирате потенциала на една инвестиция.

Инвестициите са начин, по който всеки един човек, независимо от финансовите си възможности, може да подсигури бъдещето си или да си осигури пари за постигане на конкретна цел. При избора на начална сума за инвестиране, препоръчваме начинаещите да стартират с малки суми!

Къде да инвестирам: Посредници, платформи, инструменти

За всеки тип инвестиция има различни начини, по които можете да инвестирате – чрез посредник, платформа или друг инструмент.

Например, ако инвестирате в злато, то банката ще влезе в ролята на посредник между вас и рафинерията, която произвежда инвестиционното злато. Ако купувате акции през платформа, ще се наложи да платите такси на платформата, която се грижи за извършването на трансакциите. Ако инвестирате в имот, брокерът ще ви помогне за сключването на сделката. Изборът на правилен посредник или инвестиционен инструмент се извършва от самите вас и зависи от типа активи, които представляват интерес за вас, тяхното предлагане и условията за търгуване.

Предимства и недостатъци на инвестирането

Предимства

 • Възможност да увеличите приходите си
 • Шанс за допълнителен пасивен доход
 • Потенциално увеличение на спестяванията
 • Постигане на финансови цели
 • Възможност за по-бързо изплащане на задължения
 • Опция за ранно пенсиониране
 • Финансова независимост

Недостатъци

 • Инвестирането изисква подготовка и финансови знания
 • Наличие на риск за парите ви
 • Нужно е да отделите време за натрупване на познания с цел постигане на възвръщаемост

Прочетете още: 50 причини защо трябва да започнете да инвестирате днес

Как да избера в какво да инвестирам?

За да изберете в какво да инвестирате е нужно да можете да анализирате пазара и да откривате точните възможности за инвестиция. Съветът ни за всички начинаещи инвеститори е да откривате възможности в различни активи – по този начин дори някой от тях да се окаже непечеливш, вие ще имате приходи от останалите. Така, например, акциите, които днес ви носят печалба, утре могат да се окажат загуба на пари. Най-важното е да следвате стратегия и да не забравяте, че пазарът се променя ежедневно!

Как да започна да инвестирам в акции?

“Инвестиране в акции“ е термин, който се отнася до закупуване на акция или няколко акции, които след това се продават с цел реализиране на печалба. Акциите, които купувате, могат да бъдат обикновени акции или привилегировани акции, като разликата е, че обикновените акции носят право на глас и % от приходите.

Как работят акциите? Накратко: Ако купувате акции, цената им ще се покачва и намалява с течение на времето, като стойността им зависи от финансовата борса и постоянно променящите се икономически и политически условия. Възвръщаемостта не е гарантирана. Добрият инвеститор трябва да може да анализира кога да купува, колко време да задържа акциите, кога да продава и на каква цена.

За да започнете да инвестирате в акции е важно да имате добра финансова култура, ясен план и стратегия за постигане на възвръщаемост, както и добър финансов посредник, с помощта на който да извършите желаната покупка или продажба на акции.

Печалба от инвестиране: Как се печелят пари от акции?

Печалбата от инвестиране в акции най-често е под формата на:

 • Печалба под формата на дивидент – най-често това е годишно изплащана печалба, която инвеститорите получават поради притежание на дялове на компанията
 • Печалба поради растеж на котировката – закупените акции се оценяват по-високо от момента на закупуване

Това са основните начини, по които се печелят пари от инвестиции, но не забравяйте, че винаги съществува риск! Точно затова е нужно да имате добра финансова подготовка.

Как да започна да инвестирам в недвижими имоти?

Инвестирането в недвижими имоти е процес, при който закупувате имоти с цел да постигнете възвръщаемост от тях. Този тип инвестиране не включва само продажба – ако купувате недвижими имоти за отдаване под наем, също се считате за инвеститор в недвижими имоти.

Когато инвестирате в имоти, е много важно винаги да сте сигурни, че те са в добро състояние, за да оптимизирате разходите по тяхната поддръжка максимално. Трябва да имате предвид и потенциалните ползи от имота, когато го купувате, като имате предвид локацията, цените на пазара за имоти, търсенето и предлагането. Колкото повече работа трябва да се извърши в един имот, толкова по-малко вероятно е той да бъде отдаден под наем бързо и на добра цена.

За да започнете да инвестирате в недвижими имоти е нужно да можете да анализирате пазара, да оценявате правилно потенциалана на едно жилище, да определяте правилно цената му и да имате стратегия и план за продажба или отдаване под наем в бъдеще. Този тип умения за независим анализ се овладяват чрез изучаване на основните финансови принципи и научаване на основните “трикове” в бранша при ценообразуване и избор на точен момент за покупка и продажба.

Курс по инвестиции в недвижими имоти

Какво знаете за недвижимите имоти?

Правилното решение при избор на ипотека изисква добри познания за личните ни финанси, банковите условия и пазара на имоти.

В курса по Инвестиции в недвижими имоти можете да научите всички тънкости при покупката на жилище, преговорите с брокери и банки, както и такси. Тази информация ще ви помогне в подоготвката за теглене на ипотечен кредит – от началото до края.

Стилове на инвестиране и стратегии

Има различни видове стратегии и “стилове” на инвестиране, като те се менят според нуждите на инвеститора и търсенето и предлагането на пазара. С натрупването на опит, всеки сам открива най-работещата стратегия за себе си. Независимо каква е тя, можем да разграничим стиловете на инвестиране в 3 основни вида спрямо начина, по който инвеститорът се отнася към капитала:

 1. Консервативно инвестиране – Повечето активи се държат за дълъг период от време с цел дългосрочна печалба
 2. Агресивно инвестиране – Търговия, която е с много висок риск и често се уповава на спекулации в пазара
 3. Комбинирано инвестиране – В портфолиото има комбинация от краткосрочни и дългосрочни ликвидни активи

Как да инвестирам: Процес на инвестиране и първи стъпки за начинаещи

След като преминахме през основните видове инвестиране, можем да продълим и с 10-те първи стъпки от процеса на инвестиране, които трябва да знае всеки начинаещ:

 1. Добре анализирайте своите финансови възможности и си поставете цели
 2. Изберете точният тип инвестиции, отговарящи на вашите нужди
 3. Информирайте се за актива, който сте избрали – какви възможности и ползи ви предлага
 4. Анализирайте пазара и оценете неговата благоприятност, за да изберете точния момент
 5. Изгответе финансова стратегия и си поставете ясни цели
 6. Изчислете потенциалната възвръщаемост, без да забравяте за риска
 7. Открийте надежден финансов посредник за сделката
 8. Консултирайте се с независим специалист – едно допълнително експертно мнение винаги е добра идея
 9. Инвестирайте в правилния момент – закупете акция/имот/друг тип актив
 10. Диверсифицирайте своето портфолио, следете пазара, реинвестирайте

В курсовете от цялостната програма по “Инвестиции и допълнителни доходи ще преминем допълнително през всяка от 10-те стъпки за инвестиране, за да ви помогнем в разработката на стратегия.

Финансовата грамотност и умелото прилагане на знания ще увеличат шансовете ви да постигнете възвръщаемост. Освен това, така ще имате възможност сами да оцените дали сте на път да направите разумна инвестиция или не, както и да избегнете потенциални измами или финансови пирамиди!

Урок №1 за всеки начинаещ инвеститор.

Първият урок, който трябва да научи всеки начинаещ инвеститор е:

Поставяйте си реални, достижими и измерими цели!

Какво означава това?

Не бива мотивацията ви да инвестирате да се свежда само до това, че искате да бъдете по-богати. Опитайте се да конкретизирате. Пример за конкретна цел е: Искам да увелича приходите си от инвестиции с 15% за следващите 9 месеца. Друга конкретна цел може да бъде увеличение на размера на спестяванията ви с 20% за 6 месеца. Бъдете реалисти и празнувайте малките победи по пътя към успеха.

Най-важните съвети за начинаещи инвеститори

Не забравяйте, че има някои основни правила в света на финансите, които не бива да нарушавате. Ето нашите най-важни съвети за начинаещи инвеститори:

 • Не стартирайте с голяма сума
 • Постоянно разнообразявайте активите в портфолиото си, за да намалите риска
 • Оставете инвестициите с висок риск на по-опитните инвеститори
 • Опитът учи на толеранс към риска!
 • Не използвайте спестяванията си за инвестиране
 • Винаги имайте фонд “За спешни случаи”
 • Научете се да предвиждате риска и не забравяйте за него
 • Не вярвайте на всеки експерт, а се научете да анализирате пазара сами

Инвестиране за начинаещи: Обобщение

Инвестирането е сложна тема. То може да изглежда сложно и обезсърчително за тези, които не са запознати с това как работи, но истината е, че всичко се основава на основните финансови принципи.

Ако все още се опитвате да разберете откъде да започнете или какви стъпки трябва да предприемете първо, Finance Academy може да ви предостави полезни съвети и ресурси, с които да направите първите си стъпки в света на инвестициите. Междувременно прочетете това ръководство и изберете обучението, с което да стартирате!

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.