идеи инвестиране

Започнете да увеличавате парите си през 2024: В какво да инвестирате

Сподели:

Инвестирането в различни активи е добър начин да увеличите средствата си и да ги защитите от икономически кризи като рецесия или покачваща се инфлация. С правилната стратегия, може да си изградите балансирано портфолио и да придобиете различни източници на доход. Ако все още не сте започнали да влагате средствата си, или пък търсите нови активи за покупка, ще може да се възползвате от нашите идеи в какво да инвестирате през 2023 г.

Всеки актив има своите предимства и недостатъци. Най-добрият избор зависи изцяло от индивидуалните ви финансови цели, поносимостта ви към риска, както и какъв инвеститор сте. За да вземете правилното решение, трябва добре да познавате различните финансови пазари и да преценявате ситуацията правилно.

В следващите параграфи ще разгледаме кои са най-важните неща, които трябва да знаете преди инвестиране и какво е нужно, за да се подготвите. Разбира се, ще ви дадем и някои интересни идеи в какво да инвестирате, както вече обещахме.

Какво трябва да знам преди да реша в какво да инвестирам?

Преди да изложим нашите идеи и да отговорим на въпроса ви „В какво да инвестирам?“ ще разгледаме факторите, с които трябва да се съобразите. На първо място трябва да имате предвид, че инвестициите носят рискове. Някои повече от други, но за всяка трябва да знаете, че има определено количество риск. Този риск може да бъде смекчен, ако сте подготвени правилно да инвестирате и можете да вземате премерени решения.

Друго важно нещо, което трябва да знаете преди да решите „в какво да инвестирам“, е че трябва да диверсифицирате портфолиото си. Много опитни инвеститори съветват да купувате повече от един вид активи, за да направите вложенията си по-сигурни. По този начин ако една от инвестициите ви се окаже непечеливша в даден момент, ще може да запазите портфолиото си по-стабилно заради останалите.

На английски има израз, който точно описва нуждата от диверсифициране – „Не поставяйте всичките си яйца в една кошница“. Ако закупите само един актив и вложите всичките си пари в него, рискувате много повече, отколкото ако разпръснете средствата си в различни активи.

Може да бъдете инвеститор, а може и да сте търговец – това ще трябва да решите преди да изберете „в какво да инвестирам“. Разликата между двете е съществена. Инвеститорите влагат средствата си в определен актив и оставят времето да работи в тяхна полза. Те не се влияят от ежедневните промени на финансовите пазари, вместо това чакат с месеци, а дори и с години, вложенията им да им реализират печалба.

За подобно начинание се изисква голямо търпение, особено в моментите на пазарни спадове. Ако не искате да чакате, за да получите възвръщаемост, тогава може да станете търговци. Това значи, че ще купувате и продавате активи за кратки периоди и ще разчитате на ежедневните ценови движения, за да печелите от тях. Трябва да знаете тези разлики и да прецените доколко търпението ви позволява да бъдете едно от двете.

Накрая, преди да ви дадем нашите идеи в какво да инвестирате, е важно да споменем и времето за подобни действия. Колкото по-скоро започнете да инвестирате, толкова по-голяма вероятност има в бъдеще да реализирате печалба по-бързо, отколкото тези, които ще инвестират след вас.

Така, например, дори да започнете да инвестирате редовно по-малки суми когато сте на 25, вероятно ще спечелите повече, отколкото ако инвестирате много големи суми на 45. Никога не е късно да започнете, обаче. С правилните знания и умения, може да подобрите стандарта си на живот и да получите възвръщаемост от средствата си.

5 идеи за инвестиране през 2023 г.

Изложихме едни от най-важните неща, които трябва да знаете преди да влагате парите си в каквито и да е активи. Сега дойде ред да ви дадем нашите идеи в какво да инвестирате през настоящата година. Важно е да отбележим, че предложенията ни не са финансов съвет. Не ви даваме насоки как да управлявате парите си, отговорността за това е изцяло ваша.

Целта на текста ни е да разгледаме едни от най-популярните инвестиции – техните предимства и недостатъци, за да се запознаете по-добре с тях. По този начин сами може да решите дали те са подходящи за вас и дали да вложите парите си в някоя от тях.

Акции

За никого не е изненада, че акциите са сред нашите идеи в какво да инвестирате през 2023 г. Ранни предци на настоящите акции са съществували още през Римската република. Векове по-късно закупуването на акции на компании е сред най-популярните начини за инвестиране в цял свят. Причината за това е, че пазарът на акции дава голяма свобода на инвеститорите – предлагат се акции на компании в различна степен на развитието си.

Възможно е да откриете акции от стартиращи компании до глобални корпорации от всякакви индустрии. Инвестирането в тях зависи от това каква толерантност за риск имате и какво целите да постигнете чрез вложенията си.

Друга причина, поради която акциите може да отговарят на въпроса ви „В какво да инвестирам?“ е заради дивидентите. В случай, че не знаете какво представляват, дивидентите са начин за печелене на пасивен доход. Те са част от печалбата на дадена компания, която се разпределя между акционери и други участници в зависимост от вида на акциите, които са закупили.

Не всички акции имат дивиденти, но ако откриете такива, които имат, може чрез инвестицията в тях да си осигурите редовен доход. Това е положително и за инвестирането, тъй като колкото повече не продавате дадени акции, толкова време ще получавате дивиденти от тях. Потенциално може да реализирате и печалба от дългото държане на актива в портфолиото си и търпението ви да бъде възнаградено.

Недвижими имоти

Сред нашите идеи в какво да инвестирате през настоящата година са и недвижимите имоти. За подобна инвестиция, обаче, ще трябва да отделите значително по-голямо количество средства от останалите в списъка ни. При покупката на недвижими имоти трябва да съобразите колко струва в началото, колко пари ще отнеме привеждането му в изряден вид, и струва ли си цялата инвестиция. Ако не сте сигурни в отговора – трябва сериозно да се замислите за това дали правите вложение, с което ще реализирате някаква печалба.

Инвестициите в недвижими имоти, обаче, имат едно голямо преимущество пред повечето активи – те представляват вложения във физически активи. Затова са и по-малко волатилни от много от активите и дават по-голяма сигурност на притежателите си. Друга причина защо недвижимите имоти са добър отговор на въпроса „В какво да инвестирам?“ е доходът, който носят от наем. Независимо дали отдавате обработваема земя под наем или апартамент, инвестицията, която сте направили в имота може да ви се изплати неколкократно ако успеете да се реализирате по този начин.

Криптовалути

Ако търсите по-модерни активи, в които да вложите парите си, то следващата от нашите идеи в какво да инвестирате, е подходяща за вас. Имаме предвид криптовалутите – цифров актив, който през последните години стана много популярен. Причините за това са много – неговата децентрализираност, потенциала за голяма възвращаемост, както и по-големия контрол на инвеститорите върху техните средства. Всички, които търсят възможности да купуват на ниски цени и да продават на по-високи, могат да се възползват от дигиталните валути.

Преди да решите, че крипто е точният отговор на „В какво да инвестирам?“, трябва да знаете, че тези валути са много по-волатилни от останалите. Както вече споменахме, всяка инвестиция носи определен риск. Специфичното за криптовалутите е, че те не се контролират от никоя банка или правителство. За много хора това е положително, но същевременно е и причината за голямата нестабилност на тези активи.

Затова ако решите да се включите на крипто пазара трябва да имате предвид – може да станете свидетели както на големи ценови скокове нагоре, така и надолу. Трябва да сте добре подготвени преди да започнете да инвестирате на този пазар.

Злато

В нашите идеи в какво да инвестирате през 2023 г. не може да не включим и златото. То е популярен избор на много инвеститори, защото се смята за безопасна и надеждна инвестиция. Златото от десетилетия се смята за особено подходяща покупка при икономически кризи или пазарна нестабилност, защото често стойността му се увеличава, когато цените на останалите активи спадат. Стойността му се покачва и с времето, заради ограничените количества и тяхното постоянно намаляване. Затова много инвеститори, които търсят дългосрочна възможност, влагат парите си именно в благородния метал.

Друга причина, поради която златото е един от популярните отговори на въпроса „В какво да инвестирам парите си?“, е ликвидността му. Този метал е високо ликвиден – това означава, че много лесно може да го купувате и продавате. Улеснението на инвестиционния процес прави златото още по-привлекателно, особено за инвеститорите, които нямат голям опит. Фактът, че може да започнете да влагате малки суми, прави активът дори още по-желан за покупка.

Бизнеси

Ако искате по-голямо участие в дадена компания от закупуването на нейни акции, може да станете пряк инвеститор в нея. Включваме бизнеса сред нашите идеи в какво да инвестирате през 2023 г., защото бизнес инвестициите позволяват участие в развитието и растежа на една фирма и потенциално допринасяне за нейния успех. Тук отговорите на въпроса „В какво да инвестирам?“ могат да се разделят условно на две – стартиращи компании и по-утвърдени бизнеси.

Инвестирането в стартиращи компании, познати и като стартъпи, може да донесе потенциално голяма възвращаемост, заради бързата скорост на растеж на някои от тях. Новите бизнеси често се позиционират в иновативни сфери и предлагат модерни решения. Заради това могат да намерят пазарна реализация, ако потенциалът им бъде разпознат и от клиентите, и да донесат на инвеститора си печалба.

Трябва да бъде отбелязано, обаче, че инвестирането в стартиращи компании идва и с по-голям риск. Причината за това е, че е възможно стартъпите да не реализират целите си или дори да фалират и това да донесе загуби на вложителите в тях.

Тези, които търсят по-сигурни бизнес инвестиции, залагат на установени компании, които досега са имали повече време да се докажат. Много от тези компании вече са преминали препятствията, пред които стартъпите трябва да се изправят, и имат по-устойчиво поведение в кризи. Големите компании изплащат и дивиденти, за които вече споменахме, така че инвеститорите в тях могат да се възползват от различни източници на приходи.

Как да се подготвя за инвестиране?

Обобщихме какво трябва да имате предвид преди да влагате парите си и ви дадохме някои идеи в какво да инвестирате през тази година. Трябва да споменем и каква подготовка е нужна, за да може по-осъзнато да боравите със средствата си. Най-важното, което всеки инвеститор трябва да направи, е да увеличава своята финансова грамотност. Независимо дали вече притежавате определени активи или ви предстои да закупите такива, трябва да имате определени знания преди да го направите. Съществуват много ресурси, от които да научите как работят финансовите пазари, какви са базовите стратегии за инвестиране и как да изградите успешно портфолио.

Важно е, обаче, и да получите насоки как да прилагате това знание. Може да се възползвате от цялостната програма по „Инвестиции и допълнителни доходи“ на Finance Academy, за да получите всичко това. Програмата се състои от курсове и модули, водени от експерти в сферата на инвестициите и финансите. Всеки обучаващ се получава достъп до онлайн лекции на достъпен език, свързани с инвестирането в акции, криптовалути и недвижими имоти. От курсовете може да научите и как да изградите ефективен личен финансов план и инвестиционна стратегия, както и как да изкарвате допълнителни доходи от различни източници.

Ако искате да получите пълната подготовка за света на инвестициите, може да се запишете за цялостната програма. В случай, че се интересувате конкретно от определени активи, Finance Academy предоставя и възможността да запишете всеки курс по отделно. Изборът как да усвоите и надградите финансовите си знания е ваш.

Каква е стратегията ви за увеличаване на средствата през 2023 г.?

Както сами се убедихте, има много идеи в какво да инвестирате през 2023 г. Всеки актив има както плюсове, така и минути. Трябва да имате всичко предвид и чак тогава информирано да вземете важното решение къде и как да вложите средствата си. Ако не се чувствате напълно подготвени, добра идея би било да опознаете пазарите теоретично преди да започнете инвестирате и търгувате на тях.

Запомнете, че независимо в какво инвестирате, винаги трябва да го правите разумно и да преценявате правилно риска. Ако се запишете на курс, от вида на тези във Finance Academy, може да увеличите грамотността си и възможността да боравите по-осъзнато с парите си. Инвестирането би могло да повиши стандарта ви на живот, ако подходите правилно и търпеливо към него, подготвени със знания и полезна информация.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *