Георги Вулджев: Разбирането на фундаменталните правила е ключово за успеха в инвестирането

Георги Вулджев: Разбирането на фундаменталните правила е ключово за успеха в инвестирането

Сподели:

Георги Вулджев е един от най-разпознаваемите млади икономически експерти в България. Работил е като икономист в Институт за пазарна икономика, след което става анализатор в EmergingMarketWatch, фирма за икономически, финансови и политически анализи, която работи директно с банки и инвестиционни фондове от цял свят. Като главен редактор на Експертен клуб за икономика е автор на редица предложения за реформи в сферата на икономическата политика в България. От години се занимава с инвестиционна тематика, работил е като автор на инвестиционни анализи за Tavex Gold & Exchange. Георги е водещ лектор в новия сезон на програмата “Инвестиции и лични финанси”, която стартира на 14 март.

Какви са впечатленията ви от курсистите от сезон 1 на Finance Academy? Как повлиява финансовото образование на участниците?

Обратната връзка от курсистите беше изключително положителна. Получих съобщения от много участници, които споделиха, че курсовете са били изключително интересни и са им помогнали да научат много и да придобият ключови финансови умения. За мен най-важното е, че оценяват материала като достатъчно задълбочен и същевременно разбираем. Това е златната среда, която всеки образователен курс по финанси трябва да търси.

Какво предстои през есенната сесия: Как новата програма “Инвестиции и лични финанси” е подобрена?

В трети сезон на програмата подхождаме с още по-голямо сегментиране на структурата на материала, повишено аудио-визуално качество на лекциите и добавяне на повече практични примери и упражнения, така че прогресът през програмата да е по-увлекателен. Целта ни е да повишим интерактивността и ангажираността на участниците.

Какви са последните тенденции в света на инвестициите? Колко често се променят трендовете и съществува ли определена повторяемост и последователност?

Най-актуалният казус е инфлацията.

Въпросите на преден план са свързани с настоящите повишени нива на инфлация, дали те ще се задържат, как това ще предопредели посоката на паричната политика на централните банки и впоследствие – движенията на финансовите пазари.

Като “най-горещи” сектори, можем да маркираме три:

  1. Криптовалутите – трябва да обърнем внимание на техния потенциал фундаментално да трансформират начина, по който използваме дигитални технологии, особено в сферата на финансите;
  2. Зелената енергетика като категоричен приоритет за държавни инвестиции в почти цяла Европа и Северна Америка;
  3. Бичият пазар (Bull Market) в суровините, който може да се окаже най-краткосрочната от трите тенденции, но не бива да се подценява като източник на инвестиционни възможности.

Никой, обаче, не може да предвижда точната честота на смяната на инвестиционните трендове. Някаква обща повторяемост и последователност, обаче, има в дългосрочен план.

За успешното инвестиране е много важно да се познават факторите, които предопределят дългосрочните цикли в един или друг инвестиционен актив – това е и една от темите, върху които акцентирам в курса ми “Инвестиции в акции” във Finance Academy. В наши дни такъв фактор е политиката на централните банки.

Как икономиката през 2020 г. се отрази върху личното богатство на българите?

Последните данни показват, че през първите 6 месеца на годината заплатите в България са се увеличили с над 14% на годишна база, което е много висок ръст. След временен скок през пролетта на 2020 г., безработицата се върна до исторически ниското ниво от около 5%.

Цялостно, икономическата ситуация в България към средата на 2021 г. изглежда много добре. Невероятният ръст на цените на имотния пазар в градове като София показва, че хората все още имат не само желанието, но и ресурсите да правят крупни покупки. Единственото притеснение към момента е какво ще се случи с инфлацията – тя е рисковият фактор, който може да забие прът в рекордно бързото икономическо възстановяване.

Какво е нужно, за да бъде човек винаги в крак с актуалните инвестиционни възможности? Освен познания, какви помощни ресурси могат да се използват за целта?

Най-важното са фундаменталните познания. И що се отнася до познанията, най-важното за един инвеститор е да разбира голямата картина – да знае как различните видове инвестиционни активи се балансират взаимно в рамките на един кохерентен инвестиционен портфейл.

Финансовата конкретика е полезна, но не е най-важна. Хубаво е да сме запознати как се изчисляват норми на доходност, как да изградим финансов модел за оценка на акции (на база дисконтирани парични потоци и т.н.), но много по-ключово е разбирането на фундаменталните правила за това как се изгражда разумен инвестиционен портфейл, какво представлява рискът, как го дефинираме и балансираме. Не трябва да се слага каруцата пред коня. Твърде много начинаещи инвеститори се впускат директно в конкретиката и се провалят, забравяйки, че в инвестирането винаги вървим от общото към конкретното.

В интернет има много полезни и лесни за употреба помощни средства, които един инвеститор може да използва. Бази данни, скрийнъри, финансови калкулатори – в моите курсове препоръчвам множество такива инструменти и показвам как се борави с тях.

Защо курсистите да запишат обновената програма по “Инвестиции и лични финанси”, стартираща на 18 октомври с безплатен курс?

Курсистите трябва да запишат програмата по “Инвестиции и лични финанси”, защото в XI век всеки трябва да знае как разумно да управлява финансите си, особено ако иска да се погрижи за бъдещето си, за бъдещето на децата си и за спокойните си старини. Инвестирането няма нужда да е някаква “тайна” дисциплина само за финансови “магьосници” и икономически експерти. В наши дни всеки човек има възможността да стане успешен инвеститор, както от гледна точка на образователни материали, като тези, които ние предлагаме, така и от гледна точка на инструменти, чрез които може да участва на финансовите пазари. Това е лукс, който предишните поколения не са имали.

И в крайна сметка – въвеждащият ни курс “Основи на инвестициите” е безплатен. Всеки може да пробва, да види, и сам да прецени дали го намира за полезен.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.