Разговор с Руско Кумовски относно финансовата грамотност

Сподели:

Привет. Представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Руско и съм на 30 години. В момента работя за една американска корпорация в IT сектора. Официалната ми титла е старши софтуерен разработчик, но реалната ми дейност включва участие в менажирането на проекти, планиране и приоритизиране на различни процеси, както и интензивна комуникация с мениджърите на различни екипи в компанията.

Защо реши да запишеш цялостната програма на Finance Academy?

Вярвам, че всеки трябва да бъде финансово грамотен, поне в някаква разумна степен. За жалост в България, както в повечето държави, финансовите и нормативните познания не са включени в държавното средно образование. Когато най-накрая се реших да отделя време за подобен тип обучение, започваше и първият сезон на Finance Academy. Истината е, че водещият фактор да се запиша именно в тази академия беше цената на цялостната програма, но определено останах много доволен от наученото и дори продължих с допълнителни курсове!

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи”

Цялостната програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy ще ви научи на всички тънкости при управлението на личните ви средства, дългосрочното създаване на богатство чрез инвестиране, начини за набавяне на допълнителни доходи и постигането на финансовите ви цели.

Програмата е изцяло онлайн, практически насочена и обученията се водят от лектори-практици. Всички лекции са достъпни в удобно за куристите време и могат да се гледат от всяка точка на света.

Обученията във Finance Academy са акредитирани от НАПОО към Министерство на Образованието.

Имаше ли предишен опит в сферата на финансите и инвестициите?

Опит не бих казал, защото съм учил социална педагогика в стандартен университет и софтуерно инжинерство в SoftUni, а трудовият ми стаж е основно в ресторантьорството и ИТ сферата – нищо общо с инвестиране и финанси. Няколко месеца преди да стартира Finance Academy, бях започнал да гледам различни видеа, защото исках да разбера как работят борсите, пазарите, какви са различните видове активи, как аз могa да ги закупя и други подобни неща, но бях по-скоро като малко дете, което си играе с някакви ключове, защото са лъскави и дрънкат – без да знае реалното им приложение и какво се крие зад ключалките, които отключват.

Кое ти направи най-голямо впечатление от обученията в цялостната програма?

Най-силно ме впечатли активното търсене на обратна връзка от курсистите и реалното старание от страна на Finance Academy, базирайки се на получената информация, да подобрят обучението, без това да се случва за сметка на нещо друго, което вече работи добре. Бидейки един от първите студенти на академията, който все още следи нейната дейност и продължава да записва нови курсове, видях колко много се разви и обогати цялостната програма по “Инвенстиции и допълнителни доходи” през тези 2 години. Именно този прогрес за мен е един от основните фактори дали дадена организация заслужава интереса ми или не.

Какви са уменията, които придоби?

Едно от най-важните умения, които придобих, всъщност е базовото умение за планиране и подходящо разпределяне на личните финанси. Точно както не можем да сготвим дадено ястие без необходимите продукти, няма как да инвестираме, ако нямаме пари, предвидени конкретно за тази цел. Вече повече от година, в края на всеки месец, със съпругата ми сядаме, преглеждаме къде са отишли парите ни за предходния месец, дали някъде сме се “отпуснали” или може би за нещо не сме предвидили достатъчно, а след това планираме бюджета за следващия месец, заделяйки най-напред сумата за инвестиране, като това перо е с приоритет. Заделяната сума е фиксирана и се променя само при промени в доходите ни. Ако трябва да цитирам книгата “Най-богатият човек във Вавилон”, плащаме първо на себе си! Разбира се, натрупах и по-специфични за нишата умения, като обективно оценяване на инвестиционни имоти, разчитане на финансови отчети на компании, адекватно диверсифициране на портфолио от активи, изчисляване на “справедлива цена”, бъдеща стойност и други, но за мен те са по-скоро надграждащи блокове, които губят смисъла си без стабилна основа.

Какво мислиш за лекторите в програмата?

Безспорно всички лектори в академията имат практически опит и задълбочени познания по темите, които покриват в процеса на преподаване. Аз лично бях много впечатлен от Борис Павлов и искрено вярвам, че курсовете му за Инвестиции в недживими имоти са най-добрите в България! Разбира се, имаше и преподаватели, чиито стил на водене не ми допадна, но както споменах – всички са експерти в сферата си и с малко повече усилия успях да “попия” различни знания от всеки от тях.

Как се промени животът ти след завършване на цялостната програма?

През последните 2-3 години в почти всички сфери на живота ми протичат доста интензивни процеси. За жалост не успях да отделя необходимите време и енергия, за да извлека 100% от цялостната програма, но активното следене и планиране на бюджета, което започнах да практикувам покрай обученията, продължава и до днес да бъде основна движеща сила по пътя ми към финансовата независимост. В момента със съпругата ми сме на финалната права от изграждането на цялостната ни инвестиционна стратегия за следващите 20 години. Активите полека започват да се натрупват, като работим с 2 различни портфейла – единият е значително по-пасивен, който в следващите 15-20 години сме предвидили само да пълним и неговата роля ще бъде на пенсионен фонд, а другият е осезаемо по-спекулативен, изграден е предимно от криптовалути и цели бързи печалби, с които да ускорим процеса по достигане на желаната сума за пенсия. Всички тези активи изискват следене на актуални новини, за да постигнем оптимални резултати. Разбира се, дори с цялата налична информация, спекулативните активи си остават много рискови и затова в тях влагаме по-малки суми, които и да загубим, няма да ни попречат на плановете за финансова независимост!

Би ли препоръчал програмата на Finance Academy и на други? Защо?

Смятам, че всеки, който иска да постигне нещо в живота, трябва никога да не спира да учи. Аз винаги препоръчвам този тип обучения на различни хора. Финансовата грамотност е важно качество, към което в наши дни всички ние трябва да се стремим. Finance Academy, като всяка академия, има своите по-силни и по-слаби страни, но е една страхотна отправна точка в пътя към по-добър материален живот, особено за хора без предишен опит в сферата на финансите!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *