Финансова криза: Какво представлява и какво да правим?

Сподели:

Финансовата криза е термин, който често срещаме в новините, особено когато икономическите прогнози не са особено оптимистични. Но какво точно представлява финансовата криза и как можем да се подготвим и да реагираме адекватно, когато се случи? В тази статия ще разгледаме финансовите кризи, какво се случва по време на такава криза, и ще предложим финансови стратегии за навигиране през трудни времена.

Какво представлява финансовата криза?

Финансова криза се отнася до период на значителни финансови загуби и нестабилност, който засяга множество икономически сектори. Това може да включва рязък спад на стойността на активите(най-вече спад на финансовите активи), банкови банкрути, остър недостиг на ликвидност, и дълбока рецесия. Финансовата криза на практика означава рецесия, а рецесията е състояние в икономиката, за което е характерно свиването на икономическата активност за период от половин година до 9 месеца. Когато има свиване на брутния вътрешен продукт(БВП) в продължение на над 6 месеца, значи че икономиката е в рецесия и потреблението и производството на стоки и услуги става по-малко, маржовете на бизнесите спадат, водейки до по-малки доходи, намаляване на броя заети хора и до спад на икономическата дейност.

Глобалната финансова криза, която обикновено засяга множество държави, може да бъде предизвикана от различни фактори, включително екстремни флуктуации на финансовите пазари, геополитически конфликти, или пандемични събития(както беше по време на Covid-19).

Трябва ли да се притесняваме от финансовата криза?

Макар и да звучи като нещо, от което човек трябва да се опасява много, всъщност финансовата криза не е чак толкова страшна. Тя е нормална част от икономическия цикъл и е явление, което се е наблюдавало доста пъти в историята.

Финансовата криза е част от икономическия кръговрат – щом в икономиката има времена на икономически възход, то трябва да има и времена на икономически упадък. Както възходът свършва, така свършва и упадъкът.

Все пак, не е добре в момент, в който настъпва финансова криза да не сте подготвени какво да правите с парите си предварително, по време на и след кризата. Затова, за да разберете как да управлявате средствата си за преминаване през бъдеща финансова криза по-леко, се запишете в Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy. Това е първата такава практическа програма в България и нейната цел е да ви научи как работи светът на инвестициите и как да правите допълнителни доходи, което ще ви помогне в период на рецесия. Програмата на Finance Academy е подходяща за всеки, който желае да подобри финансовата си грамотност и да се научи как да оценява и осъществява различни видове инвестиции. Обучението е подходящо за напълно начинаещи, които искат да научат как работят парите и за хора с изградени знания, които искат да ги подобрят и надградят. Програмата включва 7 курса + Бонус модули, които са преподавани от експерти на световно ниво с дългогодишен локален и международен опит.

Какво се случва по време на финансова криза?

По време на финансова криза, индивидите и предприятията могат да се сблъскат с редица предизвикателства, включително значително намаляване на доходите, загуба на работни места, и намалена покупателна способност. Инвеститорите могат да преживеят огромни загуби, докато банките и други финансови институции могат да се сблъскат с недостиг на капитал. Правителствата често се намират под натиск да въведат икономически стимули и да увеличат държавните разходи, за да подпомогнат икономиката.

Кога можем да очакваме следващата финансова криза?

На този въпрос няма точен отговор – всеки финансов експерт, който е някога е правил такива прогнози, не е бил прав и се е провалял. Това е така, защото икономиката е доста комплексна и е изградена от много елементи и фактори, които ѝ влияят и съответно това я прави трудна за каквито и да е прогнози. Но, въпреки комплексността ѝ, едно можем да кажем със сигурност – рецесията неизбежно идва след дълги периоди на икономически и пазарен възход. Това пак опира до това, че икономическият кръговрат се върти и сменя постоянно.

Колко продължава една рецесия?

Рецесията не е много дълготрайно явление – според проучвания на САЩ финансовата криза средно продължава по-малко от 1 година. В периода между 1854 и 2020 година рецесията е продължила 17 месеца, а след Втората световна война между 1954 и 2020 година, средната продължителност на рецесията е продължила около 10 месеца. Рецесията от 2007 година за сметка на това е продължила 1 година и 6 месеца. Всички тези данни доказват, че рецесията е за много по-кратък период от икономическия възход, който винаги я съпътства. Много дългосрочни инвеститори се уповават на тази информация, като  не спират да инвестират във времето, което на практика им “гарантира” успех.

Нека сега обаче дадем финансови стратегии за справяне с каквато и да е финансова криза, за да сте подготвени и да преминете през бъдещите рецесии възможно най-лесно.

Финансови стратегии за подготовка и реагиране при рецесия

Изграждане на авариен фонд

Една от най-важните финансови стратегии за предпазване от последствията на финансова криза е създаването на авариен фонд. Това е сума пари, която е достъпна за извънредни ситуации и може да покрие жизнените ви разходи като храна, вода, място за живеене и сметки за определен период, обикновено за 3 до 6 месеца.

Диверсификация на инвестициите

По време на финансова криза, разпределението на инвестициите в различни класове активи може да помогне за намаляване на риска от значителни загуби. Диверсификацията може да включва комбинация от акции, облигации, недвижими имоти, и други инвестиции.

Поддържане на ликвидност

Високата ликвидност е от критично значение по време на финансова криза, тъй като осигурява достъп до налични средства, когато други източници на финансиране могат да се окажат недостъпни. Това означава да имате достъп до средства, които могат лесно да бъдат превърнати в пари, без значителни загуби.

Редуциране на дълговете и кредитите

Намаляването на дълговете и кредитите, особено тези с висока лихва, е важна финансова стратегия, която може да намали финансовата ви уязвимост по време на криза. Това включва погасяването на кредитни карти, потребителски кредити, и други видове дълг.

Планиране на разходите

Внимателното планиране на разходите и ограничаването на ненужните покупки могат да помогнат за запазване на финансовата стабилност по време на рецесия. Това включва ревизия на текущите разходи и идентифициране на области, където можете да спестите.

Инвестиране в образование и умения

Инвестирането в образование и усъвършенстване на уменията може да подобри вашата конкурентоспособност на пазара на труда и да ви осигури по-добри възможности за доходи, особено в периоди на икономическа нестабилност. В такива периоди работните места са силно ограничени и компаниите наемат основно най-високо квалифицираните кадри.

Заключение

Финансовата криза може да се появи по всяко време и често без предупреждение. Подготовката и стратегическото планиране са ключови за навигиране през тези несигурни времена. С правилните финансови стратегии, можем да минимизираме въздействието на рецесиите върху нашия живот и да поставим основите за бъдещ финансов просперитет чрез изграждане на добри финансови навици. Ако искате да разберете как да управлявате средствата си за преминаване през бъдеща финансова криза по-леко, се запишете в Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy още сега от тук!

*Този материал е изцяло информативен и не представлява инвестиционен съвет или консултация и трябва да знаете, че винаги има рискове и при инвестирането и трябва финансова грамотност и знания за най-добри резултати.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *