Фалшиви обяви за имоти: Как да ги разпознаем?

Фалшиви обяви за имоти: Как да ги разпознаем през 2024г.?

Сподели:

Ако сте в търсене на имот за покупка или жилище под наем, вероятно много бързо ще откриете, че повечето обяви у нас са фалшиви. В тази статия ще ви обясним как да разпознаете фалшивата обява за имот, както и как да се предпазите от измами.

Защо се публикуват фалшиви обяви за имоти?

Фалшивите обяви създават грешно впечатление за цените и условията на пазара. Това е неетична практика на някои брокерски фирми, като единствената цел е да получат вашия контакт.

След като споделите телефонния си номер на лично съобщение или позвъните на номера от обявата, скоро ще разберете, че жилището не е свободно. От значение на фирмата е, че вие сте отделили време за огледи, с което се повишава и шансът за продажба и печалба от комисионна.

Понякога сценарият е следният – регистрирате се в сайт за имоти и още преди да сте избрали жилище, с вас се свързва брокер. Оказва се, че брокерът знае името ви и това, че търсите имот. Да, за жалост, някои сайтове споделят контактите ви с брокерски фирми.

Бъдете нащрек и се договаряйте добре при сключване на сделка за жилище.

*Не забравяйте, че ако търсите жилище под наем, средният процент на комисионна за брокер за такава сделка е между 50-60%. Съветваме ви винаги да се допитвате за наличие на допълнителни такси, свързани с огледи, подготвяне на документи, сключване на договор с наемотдател и др.

Къде се публикуват най-често фалшиви обяви за апартаменти и къщи?

В много от българските сайтове за продажба или имоти под наем съществуват фалшиви обяви. За жалост, няма закон, който да забранява тази непорочна практика, нито пък универсална интегрирана система, която да проверява дали жилищата са реални или не преди публикуване. В последно време, най-голям процент фалшиви обяви се качват във Facebook Marketplace.

Как да разпознаем фалшивата обява за имот?

Ето няколко от най-често срещани сигнали, че сме попаднали на фалшива обява за имот:

  • Размазани снимки или снимки с ниско качество.
  • Цената е прекалено ниска и се отличава силно от останалите обяви в избраната локация.
  • Жилището изглежда изключително луксозно, но на ниска цена.
  • Обявата е качена от новосъздаден профил.
  • Обявата е качена от профил на човек, в който има малко информация или публикации, а често профилната снимка е картинка, свалена от интернет (много често на профилната снимка не се вижда лицето на човека).
  • Потребителят, качил обявата има стотици активни обяви, качени съвсем наскоро, а понякога – дори в един ден.
  • Често комуникацията започва с препращане към телефонен номер, без предоставяне на допълнителна информация за собственика, брокера, агенцията или жилището.
  • Ако има балкон или тераса, техни снимки не фигурират, за да не се разпознае реалната локация.
  • Понякога снимките в обявата са компилация от различни имоти.
  • Не получавате обратно съобщение или отговор, защото обявата е просто с цел да позвъните на номера.

Как да проверим дали обявата за имот е фалшива?

Има един много лесен начин, който често работи – това е с търсене на снимката в Google.

Проверка на фалшива обява #1

Отворете обявата, която сте харесали. Натиснете върху изображението с десен бутон на мишката. Ако използвате Google Chrome, ще се отвори меню с опция да потърсите изображението в Google.

След като сте избрали опцията, ще се отвори нов прозорец с изображения в интернет, които са сходни до избраното. Потърсете за резултат, в който е използвана същата снимка.

По този начин е възможно да откриете оригиналната обява в друг сайт. От примера достигаме до обява за имоти в Португалия, от която са взети снимките.

Проверка на фалшива обява #2

Друг вариант да потърсите снимката в интернет е като използвате функцията на Google за търсене на сходни изображения.

Тук можете да потърсите чрез линк към снимката или чрез качване на изображението.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала в търсенето на имот за закупуване или имот под наем. Пожелаваме ви успех в търсенето! Можете да прочетете повече в статията ни за “Инвестиране в недвижими имоти и Ипотечни кредити”.

Курс по инвестиции в недвижими имоти

Какво знаете за недвижимите имоти?

Правилното решение при избор на ипотека изисква добри познания за личните ни финанси, банковите условия и пазара на имоти.

В курса по Инвестиции в недвижими имоти можете да научите всички тънкости при покупката на жилище, преговорите с брокери и банки, както и такси. Тази информация ще ви помогне в подоготвката за теглене на ипотечен кредит – от началото до края.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *