Етериум - цена, покупка, инвестиране

Етериум – цена, покупка, инвестиране | 2024г.

Сподели:

Тази статия обяснява какво е Етериум (Ethereum), как работи, история и прогнози. Освен това, ще научите как да купите етериум, как да търгувате с криптовалутата и още важна информация около платформата.

Какво е Етериум?

Етериум (Ethereum) е блокчейн платформа, която позволява на разработчиците да създават и внедряват децентрализирани приложения. Платформата разполага със собствена криптовалута, наречена “етер” – Ether (ETH или Ξ).

Технологията има собствена виртуална машина – EVM. Програмистите могат да използват EVM и програмния език “Solidity” за да създават “интелигентни договори” (smart contracts) и децентрализирани приложения (dApps).

История на Етериум

Технологията на Етериум е разработена през 2013 г. от екип от специалисти по софтуерна разработка и компютърни науки, сред които Виталик Бутерин, Гавин Ууд, Чарлз Хоскинсън, Антъни Ди Йорио, Амир Четрит и Джефри Уилке, Михай Алиси и Джоузеф Любин. През годините този голям екип се разделя, като част от основателите продължават да надграждат платформата, а други да разработват конкурентни крипто и технологични проекти.

Проектът е публично финансиран през август 2014 г. от фенове по целия свят (чрез “crowdfunding” финансиране). Той е разработен от фондация “Ethereum”, швейцарска организация с нестопанска цел, в която се включват едни от най-изявените и велики умове от цял свят. След стартирането на основната Етериум мрежа през 2015 г., през май 2016 г., платформата успява да събере инвестиция в размер на 18 милиона.

Криптовалутата на Етериум стартира за първи път на 30 юли 2015 г. Следва страхотен успех.

Предимства на Етериум и инвестициите в криптовалути

Етериум (Ethereum) е написан на езика за смарт контракти (smart contracts) “Solidity”, което дава предимство на платформата по отношение на по-гъвкав и по-лесен финансов обмен на токени. Според редица експерти, Етериум е революционно откритие за света на инвестициите, което дава нови перспективи за търговия на финансовата борса и обмен на криптовалути.

В света на финансите, бързината на една транзакция е от решаващо значение за успеваемостта и определя възвръщаемостта. Това е и причината в платформата най-често да се обменят Етери, тъй като потребителите могат да ги прехвърлят изключително бързо от един акаунт в друг със smart contracts за плащания и преводи.

Ето част от предимствата на Етериум:

 • По-бързи транзакции;
 • Лесно инвестиране в криптовалута;
 • Високо ниво на сигурност;
 • Подобрена технология “Smart Contracts” (“интелигентни/умни договори”);
 • Отворен код;
 • Стабилни условия за разработка на приложения в екосистемата с висок потенциал;
 • По-ниски разходи при поддръжка на софтуер и хардуер;
 • По-екологична и устойчива технология;

Какво е Етериум, как да купя и какви са цените?

Научете се как да анализирате финансовата борса и да откривате най-добрите възможности за инвестиране. Образователната програма по Инвестиции и лични финанси ще ви обясни основните принципи за управление на активи. В програмата е включена и практика и изучаване на инвестирането в криптовалути. Програмата стартира с безплатен курс.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Как Етериум набира популярност и достига висока цена?

Виталик Бутерин е един от най-известните основатели на Етериум, като се счита, че идеята за създаването на технологията е негова. Това, оабче, далеч не е първият му проект. Още когато е на 17 години, Виталик се запалва по концепцията за блокчейн технология, нейните възможности и предимства във финасовия свят и търговията с биткойн (около 2011 г.). След като опознава възможните приложения на блокчейн, той започва да чете много по темата и да надгражда финансовата и технологична концепция.

На 19 г. публикува white paper, озаглавен “a Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform” – първото описание на технологията, която после става известна като Етериум. Веднага след публикуването на материала, Виталик става известен сред крипто общността и получава над 100 000 долара финансиране за проекта си. Финансовата подкрепа му позволява да напусне училище и да се съсредоточи върху разработването на технологията на пълен работен ден. Първите пари идват от програмата за стипендии “Thiel” , създадена от милиардера Питър Тил (PayPal) и неговата фондация за стимулиране на иновации. Останалото е история!

Съвсем скоро всички от финансовия свят говорят за Етериум, изгражда се дори цяла екосистема от приложения, базирани на технологията и приемащи плащания в “етери”. Колкото повече проекти започват да приемат технологията, толкова по-често започва да се използва и криптовалутата. Цената на етера се покачва и на 9 май 2021 г. достига 3 654,87 долара.

Откъде идва името Ethereum?

Виталик Бутерин избра името Ethereum, след като разглежда списък с елементи от научната фантастика, публикуван в Уикипедия.

„Веднага разбрах, че ми харесва повече от всички други алтернативи, които съм виждал; Предполагам, това се дължеше на факта, че името звучеше хубаво и имаше думата „етер“, отнасяща се до хипотетичната невидима среда, която прониква във Вселената и позволява на светлината да пътува.” – споделя Бутерин.

Значението на името е свързано с идеята на платформата да бъде незабележима среда за разработване.

Сравнение: Блокчейн и Биткойн или Етериум и Етер?

Нека сравним характеристиките и възможностите на технологията Блокчейн и Биткойн спрямо Етериум и Етер.

Блокчейн

 • Биткойн е дигитална валута;
 • Биткойн е пусната през 2009 г.;
 • Броят на биткойните в обращение е ограничен до 21 милиона;
 • 1 блок се разработва на всеки 10 минути;
 • Технологията е по-популярна.

Етериум

 • Етерът е тоукен, който поддържа smart contracts;
 • Етерът е пуснат през 2015 г.;
 • Етерът няма наложено ограничение на предлагането в обращение, но има годишен таван на предлагането от 18 милиона – 25% от първоначалното предлагане на Етериум;
 • 1 блок на всеки 15 секунди;
 • Технологията е по-добра за околната среда.

Как да купя Етериум (Етер)?

Най-лесният начин да закупите Етериум е с помощта на приложение или платформа за търговия с криптовалути. Търсете финансов посредник, който е добре позната и надеждна платформа за закупуване на крипто. Направете си регистрация и преминете през всички нужни процедури за потвърждение на личността. В някои платформи се изисква да изчакате няколко часа или дни, за да получите пълен достъп до услугите на платформата и да ви бъде отворен профил. След това, ще трябва да “заредите” портфейла си – свържете избраното от вас разплащателно средство с платформата.

От тук нататък са възможни няколко опции:

1) Обмен на криптовалута за криптовалута
Ако вече притежавате крипто във вашия акаунт, конвертирайте го в Ethereum при обмена. Това ще отнеме известно време поради времето, необходимо за обработка на вашата информация и транзакция.

2) Замяна на фиат за крипто
Ако искате още по-бърз вариант, разгледайте платформи и сайтове, където можете незабавно да закупите Ethereum с кредитна карта или банков превод на фиат. Така можете да обмените долар, евро, лева, паунд или друга за Етер.

Цена Етериум: Колко струва Ethereum?

Цената на етера (ETH) се диктува от търсенето и предлагането. Тя се мени всеки ден, час, минута и секунда. Затова е важно да следите крипто борсата и да притежават финансова грамотност и познания за инвестирането в криптовалути, за да можете да оцените кога една цена е добра, кога да купувате и кога да продавате.

Към септември 2021 г. пазарната капитализация на етериум се равнява на 464,011,197,049.07 USD. Освен това към 2021 г. публичният ETH адрес на създателя Бутерин показва, че той притежава над 333 500 етера, което се равнява на сума над 1 милиард долара.

Дурго, което, което трябва да знаете относно Ethereum е, че при покупка/продажба можете да закупите най-малко 0.00000001 ETH, като цената варира спрямо търсенето в конкретния момент. Към септември 2021 г. това се равнява на 0,000040 долара.

by CurrencyRate.Today

Етериум цена и прогнози – Колко ще струва?

Цената на Етера (ETH) се диктува от търсенето и предлагането. Това е дефлационна валута, така че липсва горна граница на стойността. За да можем да дадем прогноза за бъдещето на Етериум, трябва да разгледаме предпоставките за успех на платформата.

Според редица източници, към момента има над 3000 децентрализирани приложения (dapps), които в момента работят изцяло на Етериум. Освен това, се смята, че в света има над 30,000 активни разработчици на платформата и хиляди компании, изграждащи своите проекти на нея. Сред компаниите, които подкрепят Ethereum и влияят на цената на етерите са:

 • Tesla
 • PayPal
 • Alphabet
 • Square
 • Microsoft

Освен това, съществуват редица международни хеджфондове, които са споделяли за интереса си към платформата, сред тях са Brevan Howard, Renaissance Technologies, Fortress Investment Group и Ark Investment Management.

Високият интерес към Етериум от страна на финансовия сектор е предпоставка за мнозина крипто експерти да прогнозират, че е възможно търсенето да нараства и в бъдеще. В онлайн интервю Антъни Сасано, разработчик и поддръжник на Ethereum, споделя, че е възможно Етерът да достигне 150 000 долара до 2023 г. – едно изключително амбициозно твърдение от страна на експерта. Същевременно, Джо Маккан, ангел-инвеститор и експерт по крипто търговия, спекулира, че цената може да достигне до 50 000 долара/ETH до март 2022 г.

И все пак, всичко изброено дотук са просто хипотези, които времето ще потвърди или отрече! Най-важното за всеки инвеститор е да не се забравя, че няма сигурна печалба. Инвестирането е процес, който е свързан с риск, затова е важно да се научите сами да анализирате финансовата борса и да съставяте напълно независими лични прогнози за потенциала на всеки актив от портфолиото ви.

*Бележка: В статията са използвани множество чуждици и алтернативни преводи на терминологията около платформата, която е твърде нова и все още не разполага с общоприето изписване на български език. Настоящата статия няма за цел да дава финансови съвети, а да информира.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.