Илън Мъск и криптовалутите

Илън Мъск и криптовалутите: Влиянието му върху крипто пазара

Сподели:

Новините за икономически или политически промени винаги повлияват финансовите пазари. Пазарът за криптовалути, обаче, е известен с това, че най-лесно може да бъде засегнат от външни фактори. Така, дори няколко думи от влиятелна личност може да променят пазарните настроения. Такъв човек, който може да вдигне или да срине цената на една криптовалута, е Илън Мъск. Отношенията на предприемача и крипто света са добре известни и той е способен да насочи пазара и в двете посоки.

Нека видим защо трябва да държите Мъск под око, ако се интересувате от дигитални активи.

Как Илън Мъск е свързан с криптовалутите?

Кратка биографична бележка за Мъск – той стои зад компании като Space X, авиокосмическа корпорация, и Tesla, един от най-известните производители на електрически автомобили. Случайно, или пък не, той е и най-богатият човек в света в момента. Компаниите му имат дялове в криптовалути, а в личното портфолио на Мъск, за момента се знае, че присъстват само три актива: Доджкойн (Dogecoin), Биткойн (Bitcoin) и Етериум (Ethereum).

Илън Мъск като двигател на крипто пазара

Може би звучи пресилено, но само един туит от Илън Мъск е достатъчен да накара крипто пазарът да промени посоката си! Има няколко случая досега, в които той раздвижва децентрализирания свят. Нека ги разгледаме.

Илън Мъск и крипто сагата с Биткойн

През януари 2021 г. компанията Тесла разкрива, че има активи от Биткойн на стойнст 1.5 млн. долара. Няколко седмици по-късно, компанията за електрически автомобили обвява, че ще приема като начин на заплащане първата криптовалута и новината кара цената на Биткойн да експлодира до 64 хил. долара.

Малко след като цената на Биткойн достига този исторически връх, инвеститори в Тесла и самият Мъск, повдигат въпроса за количеството енергия, което Биткойн консумира. Това води до спирането на компанията да приема най-голямата криптовалута като начин за плащане. Събитието съвпада с времето, когато китайското правителство започва да забранява копаенето на криптовалути и в страната и двата фактора водят до резкия спад на Биткойн, последван от целия пазар.

Илън Мъск обаче не се е отказал от биткойн и все още го притежава в портфолиото си. Месец след спада на пазара през 2021 г., Мъск споменава, че Тесла вероятно отново ще приема биткойни и това повишава цената на актива временно. Въпреки притесненията около консумацията на енергия на биткойн, той казва, че иска да види как най-голямата криптовалута успява и вярва, че дигиталните валути ще бъдат важна част от бъдещето ни.

Криптовалутата „на“ Илън Мъск

Илън Мъск е изявил подкрепата си за меме криптовалутата Dogecoin и може да се каже, че това е любимата му криптовалута, особено след като самият той се обявава за „Бащата на Доджкойн“ (The Dogefather). Мъск подкрепя думите си и като действа заедно със създателите на криптовалутата и им помага да я развиват.

Друг начин, по който Мъск подкрепя Dogecoin е като го свързва и с бизнесите си. Тесла вече приема Doge, което само по себе си е доста впечатляващо, защото компанията не приема други дигитални активни в момента. Бизнесменът също е обявил и желанието си да използва меме криптото за заплащане на услуги в Туитър в бъдеще.

Амбициозен проект, който свързва Илън Мъск и крипто актива беше планиран за първото тримесечие на годината, но за момента е отложен. Космическа мисия наречена “Додж-1”, създадена от Space X и финансирана изцяло в доджкойни, буквално ще изпрати Dogecoin, а вероятно и ще изпрати цената му в космическите висини.

Туитърът на Илън Мъск – мястото, където се говори за крипто

Споменавайки пътите, в които Илън Мъск е повлиял на пазара за крипто, трябва да споменем и любимия му начин да го прави – като говори за него в Туитър. Повече от веднъж се е случвало един туит от него да е причина за покачването на цената на Доджкойн! Предприемачът използва платформата и за споделяне на мемета за криптовалути, а наскоро дори разбуни NFT света.

Илън Мъск използва колаж с NFT-та от известната колекция “Bored Ape Yacht Club” за профилна снимка. Въпреки че Мъск не си е купил истинско NFT, цената на колецията и на криптовалутата ѝ Ейпкойн, скача тогава. Намерението му е да си направи шега с незаменимите токени, наричайки ги „доста заменими“, но силната връзка на Илън Мъск и крипто е толкова очевидна, че изглежда, че каквото и да спомене, кара цената му да скочи (дори и да е за кратко).

През април 2022 г. Илън Мъск обявава, че ще купи Туитър за 44 млрд. долара и светът на криптовалутите отново е повлиян. Цената на Доджкойн, разбира се, скача! Съобщава се също, че Мъск е получил финансова подкрепа от платформата за търговия с криптовалути Binance, за да осъществи сделката. Сега цялата децентрализирана общност наблюдава следващите стъпки на Илън Мъск и крипто във вече неговата социална медия.

Илън Мъск и крипто измами

Както установихме досега, Илън Мъск безспорно е значима фигура в крипто пространството. Толкова, че дори криптовалути са кръстени на него и дори на кучето му, опитвайки се да се възползват от известността му. Тези активи не могат да се приемат на сериозно и скоро след появата си изчезват. И все пак, съществуват истински финансови измами с криптовалути, които използват името на Илън Мъск, за да подвеждат хората и да крадат парите им.

През 2021 г. е засечена крипто измамата с името на Илън Мъск, Quantum AI. Измамниците използват името на Илън Мъск, представяйки го за един от основателите на проекта, за да накарат хората да инвестират средствата си срещу обещание за голяма възвръщаемост. Много хора губят парите си в тази схема, която използва връзката на Илън Мъск и крипто.

Две големи крипто измами, използващи името на Мъск, са открити тази година. В първия случай измамниците използват любимата платформа на Мъск, Туитър, за да създават фалшиви профили с неговите данни, в които публикуват събития, свързани с раздаването на криптовалути. Над 7 хил. Души в САЩ са загубили парите си в точно такива схеми през последните шест месеца, хванали се на капана на Илън Мъск и крипто измами. Докладвано е, че измамници са откраднали над 2 млн. долара от хора, които са повярвали, че най-богатият човек в света ще удвои инвестициите им ако му прехвърлят криптовалутите си.

Друг случай на Илън Мъск и крипто измама носи над 1.3 млн. долара на измамници, които редактират видеоклипове, в които Мъск говори за криптовалути, за да звучат сякаш апелира хората да му изпратят дигиталните си активи, които той ще удвои. Клиповете са качени в YouTube и в специално създадени сайтове, където са качени изображения на фалшиви транзакции като „доказателства“ за истинността на схемата.

Безспорно Илън Мъск е отявлен поддръжник на криптовалутите, но е много малко вероятно да раздава криптовалути безплатно и напълно невъзможно да иска от хората в интернет да му прехвърлят активите си. Ако някой онлайн ви поиска ключа за дигиталния портфейл, дори да е истинският Илън Мъск, най-вероятно сделката ще приключи лошо за вас. Информирайте се добре как да разполагате с активите си, например с образователен курс за криптовалути, за да избегнете загуби, породени от лоши решения.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Ще запази се запази ли Илън Мъск и крипто връзката?

Без значение дали Илън Мъск купува, продава, или просто показва картинка на криптовалута, той безспорно повлиява на цената ѝ. Затова вероятно в близко бъдеще ще остане влиятелна фигура за децентрализираните финанси, въпреки че не може да предвидим за колко дълго и как ще продължи тази връзка.

Най-богатият човек в света подкрепя криптовалутите, с думи и действия, затова изглежда, че няма да продаде своите активи. Не може да бъдем напълно сигурни, когато си спомним и променливите му отношения с Биткойн. Само времето ще покаже, но засега, Илън Мъск има силно присъствие в крипто общността и се струва да го следим.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *