Даниела Бобева: Променяме традиционния модел на лични финанси в България

Даниела Бобева: Променяме традиционния модел на лични финанси в България

Съдържание на статията

Сподели:

Проф. Даниела Бобева е международен финансов експерт с над 20-годишен опит. Заема множество ръководни позиции, сред които първи вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. В продължение на 11 години е директор на Европейската и международна дирекция в БНБ, където управлява проекти за въвеждане на европейските принципи и добри практики в банковата система на Египет, Черна гора, Сърбия, Албания, Македония. Бивш председател на агенцията за чуждестранни инвестиции (1995-1996), министър на търговията и външноикономическото сътрудничество (1997) и заместник министър-председател по икономическото развитие (2013-2014).

Професор Даниела Бобева е водещ лектор в програмата по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy, която стартира с безплатен курс.

Как бихте обобщили и коментирали инвестиционните навици на българите? От каква промяна се нуждаем?

Нямаме такива. В най-добрия случай инвестираме в имоти, които обаче, не използваме за инвестиционни цели. Най-важната промяна, която е необходима и която имаме амбицията да направим в рамките на програмата по Инвестиции и допълнителни доходи, е да превърнем традиционния модел на лични финанси в нов, модерен, в който се формира качеството „инвеститор“. Модел, който се съчетава с разумно управление на доходите.

В държави като САЩ гражданите започват да се стремят към изграждане на добра кредитна история още след навършване на пълнолетие, докато в България тегленето на кредит сякаш все още се асоциира с бремето на дълга. Трябва ли тази практика да се разпространи и у нас и какви са ползите от нея?

Да, така е. Във финансово развитите страни кредитната история е част от идентичността на човека. Кредитът е форма на доверие и ако никоя банка не ти е гласувала доверие, то това е сериозна причина за преосмисляне на финансовите решения. В България се счита тъкмо обратното – че кредитът е проява на финансова слабост. Това е резултат от наслоена финансова народопсихология. Добрата кредитна история дава много предимства на потребителите, докато задлъжняването крие рискове.

В рамките на куросвете на Finance Academy ще обучим курсистите да определят точната граница между добрата кредитна история и задлъжнялостта на всеки етап на от професионалното развитие и жизнения цикъл.

Как е редно да се погрижим за личните си финанси при настъпване на предстояща криза?

Вместо да “издаваме рецепти” за финансов успех, ние обучаваме нашите курсисти да предприемат сами най-подходящите мерки спрямо своите лични финансови решения.

Когато става въпрос за финансова криза, главната цел при настъпване на такъв период е да се разбере по какви канали кризите в икономиката се пренасят върху личните ни финанси. По този начин може да се ограничи негативното влияние върху нас самите. Затова сме си поставили за цел да обърнем особено внимание на създаването на механизми за превенция: формиране на финансови буфери, диверсифициране на доходите, гъвкавост и адаптивност на разходите.

Какви примери можете да ни споделите относно връзката между инвестирането и нивата на безработица? Как финансовото образование може да окаже влияние върху проблема?

Структурата на приходите в личните бюджети на 85% от българските граждани се формира от един доход под формата на работна заплата или пенсия.

Това е най-уязвимата структура от населението, тя е лесно податлива на вътрешни и външни финансови сътресения. При нея липсата на гъвкавост и диверсификация в личните финанси е основен риск за стабилността. В рамките на предстоящата образователната програма се търсят възможни начини за разрешаване на именно този проблем. Аз не тълкувам “финансовото образование” като “изсипване” на огромни информационни потоци, ние и без това се „давим“ в информация. Финансовото образование е създаване на умения и сформиране на начин на мислене относно личните финанси, на осмисляне и развитие на собствения финансов капацитет.

Кои са основните преимущества на страната ни като инвестиционна дестинация?

Понятието инвестиционна дестинация загуби традиционния си смисъл. Дигитализацията, развитието на иновациите в икономиките, промениха географското понятие за инвестициите.

Аз силно вярвам, че трябва да се започне със създаването на подходяща среда у нас, нужно е българите да се насърчат да инвестират в България. Първо да започнем със собствената си страна, като правото и спазването на правилата е от фундаментално значение. Това, което ни липсва е апетитът за риск, което до голяма степен се дължи на проблема с несъвършенствата на средата.

Какви практики бихте насърчили, за да се подобри благосъстоянието и финансовата култура в България?

Вече има създаден Национален съвет по финансова грамотност към Министерството на финансите, който обединява усилията и на неправителствения сектор, академичните среди и финансовия бизнес за създаване на по-висока финансова култура. Има и приета Национална стратегия за финансовото образование, работи се по нейното изпълнение. Аз успях да въведа дисциплината „Лични финанси“ в пет университета в България и обучението се възприема изключително позитивно и с интерес от студентите. Но това е началото на пътя.

Какво ще научат курсистите на Finance Academy от курса Ви “Лични финанси”?

Курсистите на Finance Academy ще имат възможност да научат всичко, което трябва да знаят и могат, за да се превърнат в успешни “министри” на собствените си финанси.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.