Криптовалута Bitcoin - биткойн цена, инвестиране, прогнози

Всичко, което трябва да знаете за Биткойн през 2024 г.

Сподели:

Биткойн (Bitcoin) е най-популярният цифров актив, който се използва и като синоним на думата „криптовалута“, затова е практически невъзможно някой, който има достъп до медии, да не е чувал за него. Много инвеститори и финансови специалисти смятат, че дигиталните активи, начело с Биткойн, са бъдещето на финансите.

Дори да не следите Биткойн цената или да искате да инвестирате, трябва да знаете повече за водещата криптовалута. Тук ще научите повече за Bitcoin – какво представлява, как работи, история на цената на актива и прогнози, за да имате актуална информация за най-известната алтернатива на традиционните валути.

Какво е Биткойн – обяснение на най-голямата криптовалута

Биткойн е първата криптовалута от вида, който познаваме днес. Към края на миналия век криптографи и компютърни специалисти създават електронни пари, но едва през 2009 г. се появява първата децентрализирана криптовалута – Bitcoin. За разлика от фиатните валути, няма физически биткойни и никоя банка не определя биткойн цената.

Вместо това цената на актива се покачва, когато има повече купувачи, отколкото продавачи, и пада в обратния случай. Ако в момента биткойн цената изглежда твърде висока за вас, ще се радвате да научите, че биткойните могат да бъдат разделени на по-малки части, наречени сатоши, което означава, че можете да закупите само малка част от крипто актива.

Историята на Биткойн – как най-известното крипто увеличи цената си

Криптовалутата Bitcoin е създадена от неизвестен човек или група хора, които използват псевдонима Сатоши Накамото. Създателят изразява опасения, че традиционните валути са твърде зависими от трети страни и създава биткойните като алтернатива. Първоначално цената на актива е доста ниска и криптовалутата не се използва широко. Първите потребители на биткойн са черните пазари, които все още се свързват с криптовалутите, въпреки че много са се променили оттогава.

С нарастването на биткойн цената, нараства и приемането му, а след 2017 г., когато биткойн достигна първия си голям рекорд, обществото започва да разпознава потенциала на криптовалутата. Биткойн донася и много нови дигитални активи след себе си, заедно с регулациите и законите относно тях.

Какъв е процесът по създаването на Биткойн?

Биткойн разчита на метода Proof-of-work (доказателство за работа), което означава, че новите биткойни се „копаят“. Копаенето на биткойн се изразява в решаването на сложни математически задачи с цел създаването на нови единици от криптовалутата. Когато биткойн е създаден, почти всеки може да го копае. Днес, обаче, трябва да притежавате специално оборудване, за да участвате в процеса, тъй като добивът изисква голямо количество енергия.

Наградата, която миньорите получават, за изкопаването на биткойн започва от 50 биткойна. Оттогава броят им намалява при събития, наречени „разполовяване“ (halving), следващото, от които се очаква да се случи през 2024 г. Очаква се максималният брой предлагани биткойни, 21 млн., да бъде достигнат до 2140 г., когато ще бъде изкопан последният Bitcoin.

След като биткойните са изкопани, може да бъдат търгувани. Биткойн трансакциите са групирани в блокове, които се случват на същата мрежа, където се копае актива – блокчейна. За всяка трансакция се използват два вида ключове – публичен ключ (public key), който е достъпен за всеки, и частен ключ (private key), който само притежателят му знае. Блокчейн технологията, която биткойн популяризира, поставя нов стандарт за по-безопасно съхранение и прехвърляне на информация, чиято значимост дори крипто критиците на този вид активи не успяват да оспорят.

Биткойн цена - как се сформира, прогнози и информация за актива

Биткойн цена срещу най-високите цени на биткойн алтернативите

Както споменахме, много нови криптовалути се появяват след Биткойн. Те се наричат биткойн алтернативи или алткойни (altcoins). Някои от най-известните съперници на Биткойн са:

 • Етериум (Ethereum) – най-висока цена: 4891,70 долара (16.11.2021)
 • Кардано (Cardano) – най-висока цена: 3,10 долара (02.09.2021)
 • Лайткойн (Litecoin) – най-висока цена: 690,93 долара (10.05.2021)
 • БНБ (BNB) – най-висока цена: 412,96 долара (10.05.2021)

Тези дигитални активи се класират високо според пазарната си капитализация и затова най-често могат да се споменават като съперници на биткойн. Но както виждате, дори най-високите им цени не достигат най-високата биткойн цена от 68 789,63 долара.

Освен това, има още почти 20 хил. криптовалути на пазара и поне половината използват недостатъците на първата криптовалута, за да се рекламират като предлагат решения за тях. Нормално е новите цифрови активи да са по-развити технологично от първия, но е важно да отбележим, че докато не се докажат, това са само обещания.

Проблеми на биткойн, които конкурентите му се опитват да решат

Bitcoin е създаден преди почти 13 години и оттогава технологията се е променила много, давайки предимство на новите дигитални активи. Някои от проблемите, които конкурентите на биткойн се стремят да подобрят са:

 • Устойчивост: Новите криптовалути се опитват да изразходват по-малко енергия от биткойн, една от основните причини първата криптовалута да бъде критикувана. Някои нови активи дори използват метода proof-of-stake (доказателство за залог) за създаването си, а не proof-of-work, за да бъдат по-устойчиви;
 • Употреба: Биткойн се използва като разплащателно средство в много малки и големи компании, но все още не заменила фиатните пари изцяло. Алткойните се появяват с обещания за допълнителни употреби, например, за плащане в екосистеми или отстъпки за използването им в трансакции;
 • Скорост на трансакциите: Трансакциите на биткойн могат да отнемат около 40 минути, докато при по-новите криптовалути могат да се извършват почти веднага и таксите за тях са много по-ниски. Например, Кардано може да обработва 2 млн. трансакции в секунда;
 • Достъпност: Цената на актива може да е твърде висока за начинаещи инвеститори. Има много алткойни, които се търгуват много по-ниско, някои дори за няколко стотинки, което означава, че повече хора могат да си позволят да купят цялата криптовалута, а не части от нея.

Най-добрите начини как да купите биткойн, без значение от цената

Както споменахме, ако дадена биткойн цена е твърде висока за вас, може да купите само част от нея. Може също да купите цял биткойн или няколко, в зависимост от бюджета ви. Възможните начини, по които да купите биткойн са:

 • Купете биткойн през платформа за търговия с крипто: Един от най-лесните начини за закупуване на биткойни е онлайн, чрез брокер или борса. Всичко, което трябва да направите, е да изберете най-добрата платформа за търговия с криптовалути, която отговаря за вашите нужди, да се регистрирате, да депозирате средствата си и да купите биткойн;
 • Купете биткойн през биткойн автомат: Можете да закупите вашите биткойни на банкомат, или криптомат, подобно на банкоматите, които използваме за фиатни валути. За да направите това, поставете парите в брой за количеството биткойни, което искате да закупите и след това закупените от вас крипто ще бъдат прехвърлени в онлайн портфейл. Но имайте предвид, че таксите на криптоматите може да са високи, така че го съобразете с биткойн цената в дадения момент;
 • Купупете биткойн от приложение за търговия: Има приложения за вашия смартфон, откъдето можете бързо да купувате и продавате криптовалута, точно като на крипто платформа за онлайн търговия. Ако искате да се възползвате от определена биткойн цена и да действате бързо, приложенията може да са най-добрият избор за вас.

След като закупите определения брой биткойни, които искате, може да ги съхранявате в биткойн портфейл, има много видове портфейли, които да отговарят на нуждите на всеки крипто търговец.

Биткойн цена – минало, фактори, прогнози

Биткойн цената може да бъде примамваща за някои инвеститори и плашеща за други. Цената на най-голямата криптовалута е нараснала значително след създаването ѝ и някои дори твърдят, че биткойнът е евтин, имайки предвид колко е ценен.

Нека да разгледаме накратко цената на биткойн в миналото, какви фактори могат да повлияят на нея и някои прогнози за близкото бъдеще. По този начин ще получите по-добра представа за това как се е представял първият крипто актив досега и как може да се развие в бъдеще.

Биткойн цена – история

Отнема две години след създаването на биткойн да достигне 1 долар. След това популярността на криптовалутата започва да нараства паралелно с цената ѝ. Някои важни моменти за биткойн цената през годините са:

 • 2011: 10 долара
 • 2013: 1 000 долара
 • 2017: 19 783 долара
 • 2020: 28 000 долара
 • 2021: 69 760 долара

Цената на биткойн е много променлива, което означава, че през годините е имала точно толкова спадове, колкото и покачвания. Бичият пазар през 2017 г. е моментът, когато биткойн цената наистина избухва, но след това в продължение на три години не успява да се покачи отново. През 2021 г. биткойн изненадва целия свят като покорява 60 хил. долара в началото на годината.

Следва мечи пазар, който повлича почти половината от стойността му надолу, но през ноември 2021 г. най-голямата криптовалута надмина най-високото си ниво за всички времена. Оттогава биткойн и целият пазар станаха мечи, но крипто общността продължава да се надява, че настроенията скоро ще се променят.

Фактори, които влияят на цената на Bitcoin

Има различни фактори, които могат да повлияят цената на актива. Някои от тях са:

 • Предлагане и търсене на биткойн: Биткойн има ограничено предлагане, наличният брой биткойни винаги ще бъде 21 млн. Тъй като предлагането бавно намалява, в замяна се увеличава търсенето на биткойн. Докато търсенето на биткойни продължава, цената му ще може да се покачва в бъдеще;
 • Наредби и закони: Криптовалутите все още не са строго регулирани. Но с нарастването на броя и популярността, им страните искат да установят контрол върху търговията им. Новите разпоредби или закони също влияят върху биткойн цената. Например, когато Китай започна да забранява копаенето на биткойн в страната, цената на актива се срина. Подобни строги регулации може да го засегнат отново в бъдеще;
 • Силна конкуренция: Както споменахме, много биткойн алтернативи излизат ежедневно. Въпреки че не всички могат да се състезават истински, някои са уверени в целите си. Ако ги постигнат, те могат да станат толкова популярни популярни колкото биткойн и така да повлияят на цената му;
 • Новини и влиятелни лица, които говорят за криптовалута: Новините за различни събития могат да повлияят на биткойн, но лесно може да го направят и няколко думи от влиятелна фигура. През 2021 г. крипто влиянието на Илън Мъск беше толкова силно, че успя да избута както нагоре, така и надолу цената на биткойн в рамките на няколко месеца;
 • Разходи за копаене на биткойн: Добивът на биткойн е скъп и от доста време не може да се извършва в домашни условия с обикновен компютър. Биткойн копачите или използват специално оборудване, или работят в специализирани учреждения за копаене. Електричеството, която процесът изисква, е значително и това може да повлияе на биткойн цената в бъдеще.

Точно както изброените фактори могат да повлияят на биткойн, така и стойността на най-голямата криптовалута може да поведе целия пазар в двете посоки. Биткойн е първата криптовалута по пазарна капитализация и досега, алткойните я следват и в двете посоки. Ако сте търговец на криптовалута, трябва да проследите движенията на биткойн, за да получите представа накъде се насочва целият пазар.

Биткойн цена - фактори и прогнози

Биткойн цена – прогнози за бъдещето

След като голяма част от обществото припозна цифровите активи като печеливши инвестиции, много хора се обявиха за експерти в прогнозирането на цените. Никой не може реално да предскаже как един дигитален актив ще се представя в бъдеще, не е гарантирано минало представяне да се повтори. Така че не трябва да се доверявате на интернет потребителите да ви кажат кога да купувате и продавате даден актив.

Прогнозите за бъдеща биткойн цена са изключително популярни и въпреки че не трябва да базирате инвестиционното си решение изцяло на тях, може да ги проверите, за да получите общи впечатления. Въз основа на прогнозите на сайтове като DigitalCoinPrice, Waletinvestor, TradingBeasts и Coin Price Forecast, нека да разгледаме каква се очаква да бъде най-високата и най-ниската стойност на биткойн през следващите години.

Това не е финансов съвет, а само информативен поглед към възможните стойности на актива.

 • Прогноза за 2022 г.
  • Най-ниска цена: 13 099,46 долара
  • Най-висока цена: 40 661,62 долара
 • Прогноза за 2023 г.
  • Най-ниска цена: 9746 долара
  • Най-висока цена: 51 938,63 долара
 • Прогноза за 2025 г.
  • Най-ниска цена: 19 670 долара
  • Най-висока цена: 75 488,92 долара
 • Прогноза за 2027 г.
  • Най-ниска цена: 63 984,61 долара
  • Най-висока цена: 93 237,13 долара
 • Прогноза за 2030 г.
  • Най-ниска цена: 86 062 долара
  • Най-висока цена: 286 748,64 долара

Не забравяйте, че прогнозите за цените, генерирани от изкуствен интелект или прогнозирани от някой във финансовия свят, не са инвестиционни ръководства, а очакванията за това как биткойн или която и да е криптовалута ще се представят в бъдеще.

Разгледайте ги, но не инвестирайте само защото някой сайт ви каза, че биткойн ще достигне 100 хил. долара след няколко месеца.

Какво ще бъде бъдещето на биткойн и как това ще се отрази на цената му?

Няма съмнение, че Биткойн промени не само финансовия, а и целия свят. Не можем да сме сигурни какво ще бъде бъдещето на актива или колко високо ще се издигне биткойн цената. Въз основа на това как нараства приемането на криптовалути, можем да предположим, че криптовалутите имат постоянно място в живота ни.

Въпреки че бъдещето на биткойн изглежда малко неясно, има някои неща, които можем да предвидим с доста голяма степен на сигурност. От една страна, много е вероятно биткойнът да продължи да се приема от все повече хора и бизнеси по целия свят. Тъй като осведомеността за биткойн расте и повече хора научават за ползите от него, използването му вероятно ще се увеличи. Това ще има положителен ефект върху биткойн цената, тъй като търсенето за него ще се увеличи и ще има повече купувачи, отколкото продавачи, което повишава цената.

Както споменахме по-рано, друг фактор, който може да окаже голямо влияние върху бъдещата цена на биткойн, са регулациите, които правителствата определят . В момента биткойн не се регулира от никое правителство или финансова институция. Това може да се промени в бъдеще, тъй като правителствата може да се опитат да регулират или дори да забранят биткойн в опит да го контролират. Ако това се случи, това може да има отрицателно въздействие върху цената на биткойн, тъй като е по-малко вероятно хората да искат да го използват, ако е регулиран.

И накрая, друг потенциален фактор, който може да повлияе на бъдещата биткойн цена, е развитието на нова технология. В момента мрежата на биткойн се основава на система Proof-of-Work, която става все по-неактуална. Ако нова система, като Proof-of-Stake, бъде разработена и възприета от биткойн общността, тя може да има положителен ефект върху цената, тъй като би направила мрежата на биткойн по-ефективна и потенциално би могла да увеличи нейния мащаб. Но възможно ли е това изобщо?

Прогнозирането на бъдещата цена на биткойн е трудна задача. Въпреки това, като вземем предвид фактори като степен на приемане, регулация и технологично развитие, можем да получим по-добра представа за това къде може да се използва биткойн. Независимо дали го купувате или просто следвате биткойн от любопитство, сигурно е, че цифровият актив има още много да ни покаже в бъдеще.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *