Биткойн портфейл и наръчник за най-добрите портфейли

Биткойн портфейл: Най-добрите биткойн портфейли за 2024г.

Сподели:

Изборът на правилния биткойн портфейл е толкова важен, колкото да изберете правилната биткойн цена, на която да купите или най-добрата платформа за търговия на криптовалути, за да извършите покупката.

Има различни видове биткойн портфейли и особености, с които трябва да се съобразите. Ако се нуждаете от помощ за избирането на биткойн портфейл, тази статия може да ви е полезна.

Какво е биткойн портфейл?

Биткойн и останалите криптовалути нямат физическа форма, но точно като при фиатните пари, съществуват портфейли, където да ги съхранявате след като ги купите.

Биткойн портфейл, или крипто портфейл, е дигитален портфейл, който съхранява колекция от „частни ключове“ (private keys), съответстващи на данните на потребителя в блокчейна.

Ключовете се използват за потвърждаването на трасакциите на биткойн и се притежават само от собственика на портейла. За разлика от тях, „публичните ключове“ (public keys), които служат за осъществяване на трасакциите, са достъпни за всички. Никога не трябва да споделяте частните си ключове с други хора, защото рискувате сигурността на биткойн портфейла и средствата си.

Ако загубите или забравите частния си ключ, губите и достъпа си до биткойн портфейла си. Това означава, че няма да може да харчите, теглите или прехвърляте биткойните си. Някои портфейли, обаче, могат да съхраняват и частни ключове.

Биткойн портфейл - наръчник и най-добри портфейли

Кои са най-известните видове портфейли?

Може да съхранявате биткойните си на различни видове биткойн портфейли, в зависимост какви са нуждите и изискванията ви. Нека разгледаме различните портфейли, за да разберете как се различават един от друг.

„Горещи“ биткойн портфейли (Hot Wallets)

„Горещите“ портфейли (hot storage wallets) са биткойн портфейлите, които са директно свързани с интернет. Това са портфейлите с най-лесен достъп, тъй като ви е нужна само интернет връзка, за да ги достъпите. И все пак, трябва да бъдет внимателни, защото носят риск от онлайн кражба.

Видовете горещи портфейли са: десктоп, мобилен и уеб портфейл.

Десктоп портфейли

Може да инсталирате десктоп биткойн портфейла директно на компютъра си. Частните ключове за този вид портфейл се съхраняват на твърдия диск, което значи, че имате достъп до портфейла само на компютъра, на който сте го инсталирали.

Най-голямото преимущество на този тип биткойн портфейл е, че вие сте този, който го управлява – няма трета страна, която да може да замрази парите ви. Но това значи и че е само ваша отговорност да го защитават, няма кой да ви помогне ако изгубите биткойните си.

Уеб портфейли

С уеб портфейлите, може да изпращате, получавате и съхранявате вашите биткойни на уеб браузъра си. Това означава, че може да използвате портфейла на всички устройства, на които имате един и същ браузър. За разлика от десктоп портфейлите, при уеб портфейлите компанията управлява частните ви ключове и се грижи за сигурността. Това означава, че трябва да проведете задълбочено проучване преди да изберете уеб портфейл, защото доверявате биткойните си изцяло на външна услуга.

Мобилни портфейли

Мобилните биткойн портфейли са приложения, които може да използвате на смартфона си, за да съхранявате криптовалути. Сред трите вида горещи портфейли, този вид е може би най-лесният за употреба, защото се нуждаете само от телефон, който да е съвместим с приложението. Този вид съхранение е подобен на десктоп портфейлите, защото при него отново вие отговаряте за съхранението и създаването на резервни копия на данните ви и за сигурността им.

„Студени“ биткойн портфейли (Cold Wallets)

„Студените“ портфейли (cold storage wallets) не са свързани с интернет. Ключовете на тези биткойн портфейли се съхраняват офлайн и се използват онлайн само когато се правят трасакции.

Хардуерни портфейли

Хардуерните биткойн портфейли са устройства, създадени да съхраняват дигиталните ви активи. Най-често тези портфейли изглеждат като флаш памет. Този вид съхранение е по-малко податливо на злонамерени атаки от горещите портфейли, защото го свързвате с компютъра си и интернет само когато изпращате и получавате биткойн.

Хартиени биткойн портфейли

Хартиените портфейли ви позволяват да съхранявате биткойните си напълно офлайн. При тях вашите частни ключове се съхраняват на принтирани документи.

Хартиените портфейли съдържат QR кодове, които се използват при трасакциите. Те приличат на студените портфейли, но са дори още по-отдалечени от онлайн пространството. Това означава, че крипто търговци, които се страхуват, че някой в интернет може да открадне биткойните им, могат да се доверят на хартиените портфейли. Тяхната роля е да държат активите им физически защитени. Имайте предвид, обаче, че ако загубите листа с информацията, биткойните ви също са изгубени.

Както виждате, всички биткойн портфейли имат както предимства, така и рискове. Независимо какъв портфейл изберете, винаги трябва да сте много внимателни с частните си ключове. Те са паролата към вашите пари и ако ги загубите, губите и парите си.

Важни неща, които да имате предвид, когато избирате биткойн портфейл

Вече знаете какви са видовете биткойн портфейли. Има някои неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате как да съхранявате вашите дигитални активи.

 • Какво търсите в един портфейл: Първо трябва да установите какви функции търсите в биткойн портфейла. Искате ли да е бърз? Тогава най-добрият избор за вас е горещ портфейл. Но ако приоритет за вас е сигурността, а не скоростта, може да изберете и студен биткойн портфейл. Може да имате и горещ, и студен портфейл, и с времето да решите кой е най-подходящ за вас и биткойните ви. При избора вземете предвид и че повечето горещи портфейли са безплатни, за разлика от студените.
 • История на портфейла и оценки на клиенти: Ако сте харесали определен биткойн портфейл, но той има чести проблеми със сигурността или хакери са го атакували повече от веднъж, може би трябва да преосмислите решението си. Осведомете се какво предлага портфейлът, но и научете каква е репутацията му, как създателите му отговарят на запитвания от клиенти и как се е представял в миналото. Прочетете оценки от други крипто търговци онлайн, които са го използвали. Всеки има различен опит, но ако преобладава мнението, че портфейлът е ненадежден, вземето го предвид при решението си.
 • Предлага ли биткойн портфейлът резервно копие на данните ви: Някои портфейли позволяват да направите онлайн или офлайн копие на данните си. Това може да подсигури биткойните ви ако компютърът или телефонът ви спрат да работят.
 • Колко криптовалути се поддържат от портфейла: Нека си представим, че искате да си купите биткойни в този момент, затова и търсите биткойн портфейл. Но може би ще искате да разширите портфолиото си в бъдеще като добавите други дигитални активи. Ако това е възможно, потърсете дали избраният от вас портфейл поддържа други криптовалути и какви. Така няма да има нужда да го сменяте в бъдеще ако си купите още крипто.
 • Искате ли да притежавате отделен портфейл: Ако криптовалутите са нови за вас и притежавате само част от един биткойн, или просто не искате да си създавате отделен биткойн портфейл, тогава може да използвате вградените портфейли на някоя платформа за крипто търговия. Не всички платформи, обаче, предлагат тази опция.

Биткойн портфейл - всичко, което трябва да знаете за него

Кои са най-добрите 5 биткойн портфейла през 2024 г.?

Вземайки предвид видовете портфейли и факторите, за които трябва да внимавате, ви предлагаме списък с портфейли, които да разгледате, когато избирате най-добрия биткойн портфейл за себе си.

 1. Exodus
 2. Ledger Nano X and S
 3. Trezor
 4. Electrum
 5. Mycelium

Exodus

Exodus е десктоп портфейл, който предлага мобилно приложение, добавка за браузър и опция за хардуерно съхранение. Разнообразието от опции го прави популярен и предпочитан сред потребителите. Може да го използвате като биткойн портфейл, както и да съхранявате над 180 други дигитални актива.

Ledger Nano

Ledger Nano X и Ledger Nano S са хардуерни биткойн портфейли. Те изглеждат като флаш памет стикове и може да ги свържете към компютъра си, за да проверите биткойните си или още 1800 други криптовалути. Разликата между X и S моделите е, че X може да се свързва с Bluetooth и да поддържа повече приложения едновременно. Това значи и че този модел е по-скъп от S.

Trezor

Trezor също е хардуерен биткойн портфейл. Той поддържа и над 1500 други криптовалути. Може да използвате устройството както на компютър, така и на смартфон, а компанията предлага различни модели, в зависимост от нуждата на портребителите. Биткойните ви може да се съхраняват безопасно с офлайн резервното копие на Trezor, за да избегнете загуби.

Electrum

Electrum е един от първите биткойн портфейли, създаден малко след първата криптовалута. Той е горещ портфейл, който предлага и възможност за офлайн съхранение. Трябва да бъдете внимателни, защото сайтът на портфейла предупреждава, че старите версии са податливи на фишинг. За да избегнете крипто измами винаги трябва да използвате най-новата версия на горещите портфейли.

Mycelium

Mycelium е биткойн портфейл приложение за смартфони. То предлага плащания чрез QR кодове, офлайн съхранение и възможност потребителите да контролират частните си ключове. Инсталирането на приложението е безплатно, но може да се наложи да платите такси на платформите за крипто търговия, на които го използвате.

И още: Биткойн портфейли, предлагани от платформи за крипто търговия

Както споменахме, може да не използвате отделен биткойн портфейл, за да съхранявате активите си, може да го направите на някоя платформа. Предлагаме ви списък с някои от платформите за крипто търговия, които предлагат и портфейли за потребителите си:

 • Binance
 • Coinbase
 • eToro
 • Crypto.com
 • Gemini
 • FTX
 • Huobi
 • Upbit

Как да изберете най-добрия биткойн портфейл през 2024 г.?

Трябва да бъдете много внимателни, когато избирате къде да съхранявате криптовалутата си. Избирането на възможно най-добрия биткойн портфейл е важно за сигурното съхранение на активите ви и избягването на измами и кражби.

Надяваме се, че статията е била полезно ръководство за откриването на най-доброто място за вашите криптовалути. Винаги бъдете внимателни и не забравяйте – частните ключове са наречени частни неслучайно, никога не ги споделяйте с никого!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *