Барбадос и Южна Корея в метавселената: Какво означава това за инвеститорите?

Барбадос и Южна Корея в метавселената: Какво да очакват инвеститорите?

Сподели:

Metaverse: Метавселената и нейните възможности

Вероятно вече сте чули за “Metaverse” – метавселената – децентрализирана отворена платформа, в която всеки може да създаде виртуален свят с помощта на интелигентни функции, дигитални валути и цифрови инструменти. През последнияте месеци тази концепция за дигитално развитие се превърна в една от най-обсъжданите теми, с което последваха и множество интересни стратегически ходове. Най-голяма изненада се оказаха държавите, които първи подадоха ръка на иновацията – Барбадос и Южна Корея.

Барбадос влезна в метавселената – какво означава това?

Преди седмици Барбадос сподели намеренията си да стане първата държава в метавселената, създавайки собствено виртуално посолство. Таз информация стана публично известна след като Министерството на външните работи и външната търговия на Барбадос сключиха с сделка с Decentraland – платформа, позволяваща на всеки потребител да участва във виртуален свят и да го създава.

Целта на островната държава е да пренесе част от административните си услуги и процеси в дигиталния свят. Така всеки ще може да се среща с държавни служители онлайн, да подава документи, искания, да обсъжда казуси и още.

Но какво означава това?

Действието на Барбадос е сериозна стъпка напред към сливането на дигиталния и реалния свят в едно. Освен това, само по себе си действието може да се разтълкува и като сериозно пречупване на модела на бюрокрацията.

Това не е първият път, в който държавата се изявява като посланник на промяната – през последните няколко години управлението изяви своето положително отношение към приемането на разплащания с криптовалути и дори създаването на крипто, регулирано от Централната банка.

Габриел Абед, посланик на Барбадос, коментира: „Covid наистина разтърси света. Кой знае кога ще дойде следващата пандемия или блокиране – не можем да си позволим да не изпробваме нови технологии, които могат да ни помогнат да преодолеем тези ограничения.“

В рамките на кариерата си господин Абед мнозина пъти е демонстрирал своя интерес към развитие на страната по отношение на технологиите и новите възможности за развитие. Самият той е основател на компании за банкови иновации и инициатор на сътрудничеството между традиционните финансови институции и криптовалутите.

След като Барбадос стана първата република с виртуално посолство, на дневен ред изникват редица въпроси:

 • Кой ще регулира случващото се в метавселената?
 • Ще бъдат ли наложени правила за виртуалното управление?
 • Как ще е защитена сигурността в киберпространството?
 • Ще последват ли други държави примера на Барбадос?
 • Кога ще бъдат разработени държавни политики за метавселената?

Южна Корея с 5-годишен план за метавселената

Още по-интересен е и планът на Правителството на Южна Корея, което също подкрепя метавселената.

Наскоро бе изготвен 5-годишен план за развитие на града Суел във вируталното пространство, известен като “Basic Plan for Metaverse Seoul. В него са поставени цели 20 цели, разпределени в 7 сектора – икономика, образование, туризъм, комуникация, град, администрация и инфраструктура.

Според прессъобщението, публикувано от Правителството на Южна Корея, предстои да се създаде платформа “Metaverse Seoul”, която считано от 2022 г., ще започне да функционира на три етапа и да се прилага във всички административни задачи – от разработване на икономически политики до подаване на граждански жалби във виртуалната администрация на кмета.

Планира се в платформата да се въведат и поддържат седем виртуални услуги в сектора на икономиката, образованието и туризма още през 2022 г. В проекта ще бъдат инвестирани 3,9 милиарда южнокорейски вона, което се равнява на над 3 милиона щатски долара.

Плановете са във виртуалния град да бъдат създадени и:

 • Акселератори за стартиращи бизнеси, виртуални срещи с инвеститори и консултации за предприятията, които имат нужда да се съвземат след ковид кризата
 • Реплики на забележителности и дигитален туризъм
 • Фестивали и събития
 • Дигитален университет – лекции, менторство
 • Обществени услуги – жалби, консултации, молби, срещи
 • Градско управление с VR, AR, CR, достъпни и за хора с увреждания

Инвестиционният потенциал на метавселената

Барбадос и Южна Корея са напредничави, но новините не спират дотук.

Само през последната година към виртуалния свят се присъединиха множество световни брандове от ранга на Hyundai, Gucci, Adidas. Други марки като Coca-Cola, Nike и Sephora пък направиха първата си мета стъпка чрез разработка на собствени NFT колекции. Не бива да забравяме и Oculus и Horizon, като част от ключовите проекти на Facebook за развитие на виртуалната реалност. Всички тези начинания се зарадваха на изключителен инвеститорски интерес след обявяването на “Meta” ребрандинга от създателя на Facebook, Марк Зукърбърг.

Забележителен ръст се наблюдава и при виртуалната валута “MANA”, която играе ролята на разплащателното средство в Decentraland. Днес тя е с пазарна капитализация над 7 милиарда долара при цена около 4$ и над 250% в рамките на по-малко от 30 дни. На фона на това ROI на Decentraland към момента надвишава 21400.0%.

На пазара се появи и друг интересен проект, наречен UFO Gaming, фокусиран върху игрите, които дават възможност за изплащане на печалба на играчите. UFO също бележи впечатляваща пазарна капитализация от 1,2 милиарда долара, с увеличение от близо 140% в рамките на 1 месец.

По всичко личи, че метавселената трябва да бъде в полезрението на инвеститорите. Тази нова екосистема се развива с бързи темпове и е фокус на множество анализи и инвестиционни оценки. Вълнуващо е да видим какво още предстои да се случи в новото виртуално пространство, както и как ще се отрази навлизането на държавите и бизнеса в него.

Курс по инвестиции в криптовалути

Ако искате да научите повече за света на децентрализираните финанси и инвестициите в криптовалути, разгледайте практическото обучение по Инвестиции в криптовалути на Finance Academy.

Най-важната информация за инвестирането в криптовалути, предадена на достъпен език. Подходящо за начинаещи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *