Акциите на Tesla: Добра инвестиция или не?

Акциите на Tesla през 2024г. : Добра инвестиция или не?

Сподели:

Tesla е една от най-успешните и емблематични американски компании за автомобилно производство. В продължение на над 18 години професионална история, тя показва, че може да произвежда и продава електромобили, които не само изглеждат страхотно, но и са разработени с помощта на трансформиращи технологии от ново поколение.

Цена на акциите на Tesla

Цената на акциите на Tesla постоянно се мени. Към октомври 2021 г. тя е около 810$.

Възможно е цената да ви се стори скъпа, особено, когато се съпостави с други дялове на компании от сегмента. Все пак, не бива да забравяме, че Tesla е една от най-иновативните компании в света, която непрестанно увеличава стойността си. Едно от основните предимства на компанията е, че тя произвежда не само модели S, 3, X и Y, но и литиево-йонни клетки и пакети за батерии, цялостни слънчеви панели и слънчеви покриви. Разнообразието от услуги и продукти, предлагани от компанията, води до редица икономически ползи за производителя, от където и акциите поскъпяват.

През 2020 г. акциите на Tesla (NASDAQ: TSLA) нараснаха с 695% при текуща пазарна капитализация на стойност над 574 милиарда долара. През 2021 г. компанията сподели, че се е радвала на най-високата си тримесечна печалба. Определено добрите новини са в полза на производителя.

За да генерира необходимия капитал за производство и разработка, Tesla не само продава автомобили, но и ги дава под наем. Но лизингът не е единственият начин за придобиване на печалба – инвестирането в дялове носи голяма стойност на компанията.

През 2010 г. Tesla обяви стартирането на първото си първоначално публично предлагане (IPO) на NASDAQ. За инвеститорите по цял свят, това бе едно изключително вълнуващо предложение, тъй като компанията е един от първите автомобилни производители на достъпни електрически коли, които притежават сериозно предимство пред конкуренцията. Освен това, Tesla е и първата американска автомобилна компания от 50 години насам, която реши да стане публична и да сподели акциите си с всеки заинтересован инвеститор.

Инвестиране в Tesla

За много инвеститори “Трябва ли да инвестирам в Tesla” е въпрос за милион доларa. Не са малко акционерите, които разчитат на компанията и дори обвързват своите пенсионни планове с развитието на организацията.

Tesla е най -ценната автомобилна компания в света и цената на акциите й скочи рязко през последната година. Но не бива да забравяме, че покупката на акции от Tesla е рисковано действие.

Въпреки че цената на акциите на Tesla е висока в настоящия момент, това не означава, че стойността ще остане такава дългосрочно.

Купуването на акции обикновено означава, че инвестирате в бъдещето на компанията, затова всеки дял ви обвързва с организацията за дълго време. Фондовият пазар често мени своите позиции нагоре и надолу, така че не забравяйте да диверсифицирате портфолиото си, като инвестирате в акции и на други компании, от други индустрии.

Как да купя акции на Tesla?

Е, как можете да инвестирате в Tesla?

Акциите на Tesla се търгуват на фондовия пазар NASDAQ.

Фондовият пазар на NASDAQ (Национална асоциация на автоматизираните котировки на дилъри на ценни книжа) е компютърна електронна система за извършване на сделки. Това е първият електронен фондов пазар в света и днес на него се предлагат милиарди акции на ден. В момента на фондовия пазар на NASDAQ има над 3000 компании. Можете да намерите акциите на Tesla под името „TSLA“.

За да закупите акции (акции) на Tesla, ще трябва да намерите финансов брокер и да си откриете брокерска сметка:

  1. Изберете сигурен брокер
  2. Отворете си брокерска сметка
  3. Преминете през процеса на проверка на идентичността
  4. Внесете пари в сметката си чрез желания от вас метод за депозит
  5. Проучете и разработете инвестиционна стратегия
  6. Изчислете потенциалната си възвръщаемост на инвестициите
  7. Когато сте готови с план и оценка на риска, купете TSLА

Какво трябва да знаете, преди да закупите акции на Tesla

Ето някои неща, които всеки начинаещ инвеститор трябва да има предвид:

Tesla често е замесена в скандал

Тази компания за електрически автомобили изобщо не е като останалите – Tesla често е въвлечена в скандали и това е тенденция, която важи с пълна сила още от създаването на фирмата през 2003 г. В публичното пространство се разпространяват много противоречия относно бизнес практиките на автомобилния производител, които оказват влияние на цената на акциите.

Разбира се, Tesla не е само “черната овца” на борсата. Историята показва, че Бордът на директорите е взел и много добри решения в полза на инвеститорите. Затова бъдете внимателни и разумни, не се доверявайте на всяка “вътрешна информация”, която чуете.

Ефектът “Мъск”

Друго нещо, което трябва да имате предвид преди да закупите акции, е че изпълнителният директор на Tesla Motors е сред основните причини за успеха на компанията. Много често действията на ексцентричния бизнесмен влияят на компанията – както положително, така и отрицателно. Всеки спор с предприемача оказва влияние върху акциите на Tesla.

През 2021 г. Мъск дори успя да докаже многократно, че акаунтът му в Twitter може да има ефект върху световния фондов пазар, така че внимавайте. Ако планирате да инвестирате в компанията, ще трябва да следите отблизо поведението на изпълнителния директор.

Успехът на Тесла =/= Вашият успех

Цената на акциите на Tesla е нараснала експоненциално след 2017 г., когато бе пуснат първия модел за масовия пазар, Модел 3. Дори наред с всички скандали и обвинения, бизнесът на Tesla расте с бързи темпове – но това не означава, че инвеститорите няма да претърпят загуби в скоро време. Много е важно да следвате финансова стратегия за покупка и продажба, особено при такива високорискови акции.

Финансова грамотност

Преди да мислите за инвестиране в определена акция, бъдете сигурни, че разполагате с нужното ниво на образовате и имате достатъчно високо ниво на финансова грамотност, на базата на които да стъпите.

Без подходящо финансово образование инвеститорите могат лесно да бъдат обхванати от слуховете за крах на пазара и да останат без нищо. Важно е винаги да полагате необходимата проверка и да се пазите от схемите за пари. Ако нещо ви звучи твърде добре за да е истина, вероятно не е.

Купуване на акции от Tesla: Обобщение

Критиците на Tesla казват, че компанията е твърде нишов играч в автомобилната индустрия и скоро ще бъде “изядена” от един от по-големите си конкуренти. Въпреки това, компанията е успяла да изгради силен бранд в индустрията на електрическите автомобили. Едни от най-големите опасения на инвеститорите са свръх амбициозната стратегия за растеж на Мъск и високите фиксирани разходи за производство.

Най-добрият начин да подходите при купуване на акции от Tesla е чрез придобиване на знания и получаване на финансови съвети от експерти. Научете как работят парите и бизнеса! Експерти от цвял свят предупреждават за рисковете и капаните на инвестирането. Те отбелязват, че хората често се примамват от пирамиди и схеми заради обещания за голяма възвръщаемост за кратък период.

Предстоящото пускане на камиона “Tesla Semi” ще ни даде добра индикация за финансовото бъдеще на компанията. След рилийза ще разберем дали сме свидетели на поредното избухване на технологичен “балон” или тази компания най-накрая е намерила начин да оцелее като стабилен и независим автомобилен производител в САЩ.