50 причини защо трябва да започнете да инвестирате днес

50 причини защо трябва да започнете да инвестирате днес

Съдържание на статията

Сподели:

Всички говорят за инвестиране в акции, в криптовалути, в недвижими имоти и редица други активи. Голяма част от обществото, обаче, отлага този момент. Въз основа на сегашната нестабилна икономика както в национален, така и в световен мащаб, темата за инвестициите става все по-актуална. Увеличаващата се инфлация неминуемо намалява спестяванията ви и именно поради тази причина най-правилният момент да започнете да инвестирате е сега!

Ето 50 причини защо трябва да започнете да инвестирате днес. Запознайте се с възможностите за по-сигурно бъдеще, които ни дава ранното инвестиране. Направете първата стъпка днес, за да бъдете финансово независими утре. Никога не е твърде рано или твърде късно за промяна!

Инвестирането днес ще ви позволи да се възползвате от натрупването на сложни лихви след 10 години

Едно от най-важните решения, които ще вземете в живота си, е това да определите момента, в който започвате да инвестирате в себе си – не в дрехи, не в покупки, не в дребни стоки или автомобили. Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-скоро лихвата ще започне да работи във ваша полза. Ранният старт ще ви позволи да спечелите от сложната лихва, която ще се натрупа в дългосрочен план.

За изчисляване на сложна лихва за вашия конкретен период и суми, може да ползвате калкулатора тук.

Шанс да се пенсионирате по-рано

Знаете ли, че инвестирането е един от основните начини да се възползвате от възможността за ранно пенсиониране. Размерът на държавните пенсии и високата възрастова граница не гарантират спокоен живот след 65 години. Следването на стратегия, в която спестяванията ви работят за вас, е най-сигурният начин да си подсигурите достойни старини.

Инвестирането може да увеличи вашите спестявания

Друга ключова полза от инвестирането е възможността за увеличение на спестяванията. Това е една от много теми, които се разглеждат в цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи от Finance Academy.

Не е нужно да бъдете богати, за да инвестирате

Най-често срещаната заблуда сред хората е, че инвестирането е занимание, което принадлежи на богатите. Това не е така – инвестирането може да ви направи по-богати дори ако започнете да влагате малки суми. Когато знаете как работят парите и какви са основните финансови принципи, вие ще можете да взимате правилни инвестиционни решения. Не е важно колко пари инвестирате, а дали умеете да анализирате пазара и да изграждате правилна стратегия.

Можете да изплатите кредитите си по-бързо

Правилното инвестиране може да доведе до възвръщаемост, от която да се възползвате, като изплатите кредитите си по-бързо от очакваното. Така ще си спестите ненужни лихви и ще изплатите задълженията си по-рано.

Когато сте млади, е по-лесно да понесете нестабилността на пазара

Когато сме на възраст между 20-30 години, ние сме по-склонни да поемаме рискове, защото последиците афектират само самите нас. Това означава, че дори при потенциална нестабилност на пазара, можем да понесем последствията по-добре, в името на по-атрактивните възможности за печалба.

Никой не е забогатял от 8-часов работен ден и извънредни смени

Не мислете, че богатството се крие в дългите работни часове. Дори да четете безброй блог публикации на тема “Как се правят пари?”, информацията, която консумирате няма никаква стойност, докато не започнете да я прилагате на практика.

Инвестирането е първата крачка към осигуряване на по-спокоен и финансово стабилен живот. Трудно ще забогатеете с една заплата – открийте възможностите за увеличение на приходи чрез инвестиране:

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Инвестирането е знание и нов поглед върху света и парите

“Парите са средство, а не цел” – това е афоризъм, който не е просто поредното клише. Правилното възползване от парите като ресурс е възможно само когато осъзнаем, че в живота трябва да се научим да даваме. По правилния начин. Първите уроци по Инвестиции и допълнителни доходи винаги са свързани с потока на парите и основните принципи в икономиката.

Ще повишите вашата финансова грамотност

Най-важната печалба в инвестирането е знанието. Повишавайки финансовата си грамотност, вие си давате шанс за по-добър живот – на вас, вашето семейство и бъдещо поколение. Натрупаното знание ще повлияе положително и на средата около вас.

Това е първата крачка към подсигуряване на добър живот за вашите деца

Трупането на спестявания и активи е начин, по който можете да подсигурите и бъдещето на вашите деца. Наследството е нещо, което трябва да бъде част от финансовия план на всеки финансово грамотен човек.

Инвестирането помага в постигането на финансови цели

Може би искате да закупите собствено жилище? Или да осъществите така мечтаната почивка? Инвестирането е добър начин да поставите финансов срок на своите цели и да се приближите по-близо до тяхното реализиране.

Ще опознаете закона по-добре и ще научите къде отива всеки един лев от сметката ви

Много хора не си задават въпроса “Къде отиват парите ми?” преди да започнат да инвестриат. За жалост, повечето данъчни въпроси са сред темите, които се пропускат в училищния материал. Когато влезете в света на финансите, вие ще имате възможност да разберете много подробно как държавата има влияние върху вашите пари и какъв % плащат данъкоплатците.

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.

Ще спечелите по-добра възвръщаемост, ако закупите акции по-рано

Колкото по-рано започнете да купувате акции, толкова по-голям е шансът да се възползвате от изгодни условия и да постигнете по-висока възвръщаемост. Не изпускайте момента!

Сами ще оценявате реалната стойност на финансовите условия, които ви предлагат

Представете си, че отивате в банка и подавате заявление за отпускане кредит. След часове разговори ще получите кредитни условия и лихва. Трупайки умения и опит, вие ще можете сами да анализирате дали получавате добри условия за сделката, както и как да ги предоговорите. Най-добрият начин да получите независимо мнение е като сами анализирате предложението.

Ще спрете да живеете “от заплата на заплата”

Голяма част от българите живеят от заплата на заплата. Това е практика, която е добре а да бъде прекратена възможно най-скоро, имайки предвид сериозните икономически турбуленции, през които премина целият свят през изминалите години. Инвестициите са врата към допълнителен източник на пари. Така активите ви остават непокътнати дори при случай на неочаквано уволнение.

Очакват ви срещи с нови индустрии

Ако започнете да инвестирате днес, след няколко години ще придобиете нови компетенции и ще отличите любими бизнеси и акции, които предпочитате пред други. За това може да ви помогнат и множеството индекси и ETF, от които да избирате.

Лесно ще разпознавате финансови измами и пирамиди

Започнете да инвестирате днес, за да развиете своята финансова култура. Образованието е най-сигурният начин за защита срещу финансови измами. Скоро ще можете да разберете дали наистина ви се предлага добра възможност за печалба, или сте на път да станете жертва на поредната замаскирана финансова пирамида.

Всяко ваше умение ще се превърне във финаснова възможност

Най-хубавата промяна, която ви очаква е промяната в съзнанието и настройката за света – съвсем скоро ще започнете да виждате потенциала за печалба във всичко около вас. Възможностите за инвестиране са около нас и имат много и различни форми.

Ще преоткриете застраховането

Умението да познавате рисковете ще ви подтикне към мисълта за застраховане. Ако започнете да инвестирате днес, ще имате възможност да разберете кога е добре да започнете да обмисляте застраховка, както и кои условия са най-добри за вас. По този начин ще сте сигурни, че всичко ще бъде наред с финансовата ви стабилност, независимо от обстоятелствата.

Ако започнете да инвестирате рано, ще имате повече време да придобиете опит и да откриете най-добрата стратегия за вас

Да! Инвестирането е дълго пътешествие, което изисква дисциплина и прямота. С напредване на времето ще придобиете собствен инвестиционен стил, който да следвате.

Инвестирането в добър недвижим имот ще ви помогне да се възползвате от пазара

В света на финансите имотът е не просто жилище, а златна мина. Ако решите да инвестирате в недвижим имот, ще имате възможност да се възползвате от постоянните промени в пазара, които често са в полза на наемодателите.

Дългосрочните акции ще ви дадат дивиденти, които можете да реинвестирате

Ако започнете да инвестирате сега в обикновени акции, с течение на годините ще събирате и дивиденти. Тези дивиденти могат да се използват за реинвестиране, с което е вероятно да увеличите печалбата си.

Колкото по-големи суми инвестирате, толкова по-малко такси и по-голяма възвръщаемост можете да очаквате

В началото на инвестиционния си опит е добре да започнете с малки суми, за да видите как се движат парите ви. Добрата новина е, че колкото по-добри ставате, толкова по-големи суми ще можете да инвестирате – така ще плащате и по-ниски такси на посредниците, а крайната потенциална възвръщаемост ще е с по-висок размер.

Опитът ще ви води и ще ви учи на толерантност към риска

Започнете да инвестирате днес, за да превърнете пазара в своя учител. Няма нищо по-добро от практиката. Постоянните промени на борсата ще ви научат на самообладание и на по-висока толерантност към риска.

Постоянството и дисциплината ще бъдат възнаградени

Започнете сега, за да се радвате на плодовете на труда си. Постоянството и дисциплината, които ще вложите в дългосрочните си акции, е много вероятно да бъдат възнаградени подобаващо. Това, което ви трябва е добра стратегия!

По-трудно е да харчите пари, които сте инвестирали

Инвестирането не означава просто харчене или загуба! Много хора гледат на инвестирането като възможност за съхранение на средства в среда, която ви спира от изкушението на разходите.

Дори пазарът да се срине, ще имате повече време за възстановяване

Едно от предимствата на това да инвестирате отрано е, че дори пазарът да се срине, ще имате повече време да възвърнете стойността на активите си. Риск винаги има, но дългосрочните инвестиции са по-стабилни, затова започнете отсега и си подсигурете достатъчно време за реакция.

Диверсифицирането на инвестиционното портфолио ще ви даде възможност да НЕ бъдете зависими само от един паричен поток

Неочакваните обстоятелства са ежедневие, затова правилният подход е да диверсифицирате инвестиционното си портфолио с различни по вид активи. Купете акции. Закупете жилище. Защо да не пробвате и с крипто? Това са множество и различни парични потоци, които ви дават възможност да се радвате на месечни приходи при намален риск.

Акциите ще ви дадат по-ясно разбиране на световната икономика

Започнете да инвестирате днес, за да научите основните финаснови правила и тънкости при анализиране на икономическата ситуация по света и в България. Така ще придобиете нови умения и ще откривате възможности за постигане на възвръщаемост.

Инвестирането на ранна възраст ви дава възможност да използвате парите си в разцвета им

Големите покупки в живота, обикновено, водят до теглене на кредит – например, първо жилище, автомобил, образование в чужбина за децата ви. Ако знаете как да инвестирате правилно и започнете от по-рано, вие ще можете да използвате пълния потенциал на парите, които след години биха постъпили по сметки за погасяване на задължения. Някои студенти започват да инвестират още преди 25-годишна възраст, като за целта използват парите, които биха давали за наем.

Това е стъпка към живот с по-висок стандарт

По-високият стандарт е една ключова причина защо си струва да се поинтересувате за инвестиционните възможности около себе си. За много хора, по-луксозния начин на живот е сред основните цели и мотивации.

Ще използвате 100% от потенциала на парите си

Има само един начин да използвате пълния потенциал на парите си – като накарате парите ви да работят за вас. Не отлагайте този момент!

Постепенно ще елиминирате безсмислените харчове

Инвестирането учи на дисциплина и отдаденост. Скоро ще откриете, че безсмислените харчове за дрехи и стоки, от които не се нуждаете, всъщност могат да бъдат оползотворени чрез инвестиране.

Взимайте ключови решения в “напечени” ситуации

Независимо колко успешна е инвестиционната ви стратегия, финансовата борса категорично ще ви научи на нещо интересно – да взимате решения, бързо. Понякога във високо волатилните пазари, решението за покупка и продажба трябва да се случва в рамките на минути. В конкурентната бизнес среда, в която се намираме, инвестирането помага да придобием гъвкавост.

Ще развиете предприемаческите си умения и бизнес нюх

Друга причина да започнете да инвестирате днес е свързана с предприемаческите умения, които несъмнено ще развиете. Уменията да анализирате пазара са пряко свързани с уменията ви да анализирате доколко успешен е един бизнес и кога си струва да подкрепите неговата дейност. Скоро ще започнете да виждате инвестиционни ползи във всяко начинание около вас, дори в дребните неща от ежедневието.

Ще се научите как да бъдете по-добри в управлението на пари

Това трябва да бъде водещата ви мотивация за придобиване на инвестиционни умения! Успешното управление на пари е знание, което не се преподава в училище, а определено е нужно да бъде част от ежедневието ни!

Нови отворени врати и познанства със съмишленици

Няма нищо по-вдъхновяващо от това да откриеш съмишленици на своите идеи. Участието в образователни програми за Инвестиции и финанси и групи по инвестиране ви дава възможност да се запознаете с хора, които имат същата настройка към живота и парите. Запознанствата също са актив, не забравяйте!

Безплатен курс “Основи на инвестициите”

Стартирай своя път в света на инвестициите с безплатно онлайн обучение, подходящо за напълно начинаещи!

Започни безплатно и учи от доказани лектори как се създава дългосрочно богатство и как работят парите! Получи държавно признат сертификат, след като овладееш тънкостите на инвестициите и личните финанси! Курсът е уводен към цялостната практическа програма по Инвестиции и допълнителни доходи.

Ще познавате тенденциите преди да са се случили

Когато започнете да инвестирате, искате или не, в един момент ще се превърнете в (почти) финансови анализатори. Опитът ще ви помогне да разграничавате тенденциите на пазара и дори да ги предвиждате, преди да са се случили. Това е изключително полезно умение, което не е за пренебрегване.

Инвестирането е забавно!

Не забравяйте тази важна причина – инвестирането е забавно. Веднъж започнете ли да го практикувате, то ще стане част от ежедневието ви преди да сте се усетили.

Никога не е прекалено рано или прекалено късно да започнете да инвестирате

Американският милиардер Доналд Фишър стартира своя бизнес на 37 години. Бизнесменът Сам Уолтън пък открива първия Walmart в САЩ на 44 години. Това са само част от примерите за успешни предприемачи, които решават да инвестират парите си в ново начинание след 35-годишна възраст и променят живота си. Никога не е прекалено рано или прекалено късно да вкарате парите си в актив, който смятате, че ще ви донесе възвръщаемост – вашето бъдеще е в ръцете ви.

Ще научите принципите на разпределение на активи

Инвестирането е страхотен урок за разпределение на активи и често се превръща в начин на живот. То възпитава нови навици и ви кара да оптимизирате средствата си постоянно и механично.

Скоро ще разберете как можете да постигнете повече с по-малко

Нали знаете защо богатите остават богати? Защото знаят как да харчат парите си! С инвестирането е същото, то е начин на живот и оказва влияние върху ежедневните ви финансови решения.

Ще се отървете от лошите си финансови навици и ще ги замените с полезни

Ето още една отлична причина защо трябва да започнете да инвестирате днес – инвестирането може да ви помогне да осъзнаете, че лошите навици са неблагоприятни и за бюджета ви! С помощта на успешни финансови практики можете да промените изцяло живота си.

Колкото повече учите, толкова по-точно ще анализирате стойността на парите

Знанието е сила – това е правило, което важи в пълния си смисъл в света на парите. Начина, по който анализирате тяхната стойност, ще ви даде по-ясна представа как да ги използвате правилно, къде да ги влагате и кой е най-правилният момент за това.

Няма да съжалявате за пропуснатите възможности

Всеки НЕинвестиран лев е загубен лев, запомнете това. Важно е да разберете как можете да накарате парите ви да увеличават своята стойност във времето.

Възползвайте се от мъдростта от по-опитните

Финансовите общности са изключително активни пространства, в които можете да научите нещо ново всеки ден. Присъединявайки се към такъв тип общност, вие можете да черпите опит от ментори и да се учите как да прилагате техните знания на практика.

С увереност ще предоговаряте по-изгодни условия

Усвояването на финансовите тънкости има влияние върху всичко, което правим. Една от страхотните ползи се крие във възможността да предоговаряте по-изгодни условия. Скоро ще можете сами да анализирате колко е реалната стойност на едно жилище, автомобил, застрахователен продукт, акция, бижу или друг предмет.

Програма “Инвестиции и допълнителни доходи

Цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy е създадена с цел да обясни на достъпен език как функционира светът на инвестициите и как може да изградим източници на допълнителни доходи.

Ако нямате време, можете да автоматизирате процеса

Липсата на време не е оправдание – съвременните платформи за инвестиране дават възможност за автоматизиране на процеса чрез следване на набор от предварително зададени критерии.

Ще придобиете финансови знания, които вашето поколение да наследи

Образовайте се, натрупайте знания и ги предайте на своите деца и внуци. Умението да управляваш личните си финанси е от първостепенно значение в днешно време, затова е важно да споделяме своите знания с хората около нас и заедно да изградим общество с по-висока финансова грамотност.

Ще разберете какво означава “финаснова независимост”!

Последната причина защо трябва да започнете да инвестирате днес е и най-важната – финансовата независимост. Знанията и опитът ще ви помогнат да живеете по-спокойно и свободно, без постоянни притеснения за своето бъдеще. Осигурете си финансова стабилност с план и стратегия за години напред!

Това са нашите 50 причини защо трябва да започнете да инвестирате днес. Нашата цел е да предоставим достъп до финансово образование на всеки българин. За целта сме създали иновативна образователна платформа, в която можете да черпите нови знания от лекторски състав с международен опит. Влезте в света на инвестициите сега с безплатен курс!